keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Kirjaesittely: Kuohuvaa historiaa - tarinoita tuopin takaa (Mika Rissanen & Juha Tahvanainen)

(kuva: Atena Kustannus)

Sain kustantajalta luettavakseni kesäkuun alussa julkaistun kirjan, Kuohuvaa historiaa, jonka ovat kirjoittaneet Tieto-Finlandia -palkitut kirjailijat Mika Rissanen ja Juha Tahvanainen. 

Kuohuvaa historiaa on viihdyttävä asiateos, joka paneutuu oluen rooliin osana eurooppalaista historiaa aina Columbanuksen ja Lutherin ajoista nykypäivään. Sen runko koostuu muutamien aukeamien mittaisista, erinäisiä historian tapahtumia ja henkilöitä käsittelevistä tarinoista, joihin on tavalla tai toisella pystytty yhdistämään myös jalo mallasjuoma. Pääosaa olut harvemmin on taiston tiimellyksessä tai poliittisen muutoksen hetkillä näytellyt, mutta sitäkin tärkeämpi rooli sillä on koneistojen voitelijana sekä suuria saavutuksia mahdollistavana tukijana ollut – myös tietyt hengenmiehetkin ovat sitä osanneet arvostaa ja onpa sen voimalla ratkaistu fyysisiä mittelöitäkin. Toki olut on ajoittain ollut myös se liikkeelle paneva tekijä ja esimerkiksi pastöroinnin kehittäminen lähti ranskalaisen kemisti-mikrobiologi Louis Pasteurin halusta peitota germaanit heidän omassa lajissaan – oluen valmistuksessa.

Olutlähtöisestä näkökulmastaan huolimatta kirja toimii myös yleissivistävänä tietopakettina, sillä kunkin tapahtuman yhteydessä paneudutaan ytimekkäästi myös käsiteltävän aiheen taustoihin sekä mahdollisiin henkilöhahmoihin. Yhtenäistä linjaa tarinoiden välille ei juurikaan pääse muodostamaan, vaan kokonaisuus on jakautunut niin historiallisesti kuin maantieteellisestikin melkolailla levälleen. Tämä ei suinkaan haittaa, sillä yhtenäistävä linjaus olisi varmastikin tuonut vain turhanpäiväistä jaarittelua sekä löyhiä aasinsiltoja muutoin tiiviiseen yleiskuvaan. Teksti onkin selkeää, mielenkiintoa ylläpitävän informatiivista mutta silti kerronnaltaan sopivan kevyttä – viihteellistäkin arvoa siis löytyy ja etenkin henkilökuvauksista on ajoittain mielekkään rentoa sanailua. 

Paikoista, henkilöistä ja tapahtumista toiseen pomppiminen mahdollistaa myös käsiteltävien aiheiden monipuolisuuden. Mukaan on mahdutettu niin fantasiakirjapiirien silmäätekeviä, kirkollista kuohuntaa kuin naparetkien seikkailumieltäkin unohtamatta poliittista valtapeliä muutosten aikakausilta. Ajoittain itse asian ja taustojen kartoituksen väliltä kuitenkin tuntuu katoavan marssijärjestys ja tapahtumien kulun purkamisesta saatetaan hieman tyksähtäen siirtyä takaisin oluen pariin. Yleisesti teksti on kuitenkin sujuvaa ja helppolukuista – tiiviin, mutta varteen otettavan tietomäärän tarjoamiseksi mainitut kompromissit lienevät pakollisiakin… Jonkinmoista yhteenvetoa jäin loppuun vielä kaipaamaan – se olisi ollut omiaan sitomaan muutoin melko itsenäiset tarinat tiukemmin yhteen.

Tarinoiden yhteyteen on myös liitetty olutsuosituksia, jotka kumpuavat joko suoraan kerrontaan liittyvistä tai vähintäänkin historiallista ja alueellista yhtäläisyyttä tunnustavista kytköksistä. Sinällään näen ko. oluiden yhteyden sekä erillisen esittelyn osittaisen välttämättömyyden kirjan kerronnalle, mutta kovinkaan suureksi tappioksi en Sandelsin tai Carslbergin kaltaisten juomien puuttumista kirjan sivuilta kokisi – siltikään, että niillä selkeästi esitetty yhteys tarinoihin onkin…

Kokonaisuudessaan siis toimiva opus, jonka lukee mieluusti lävitse useampaan otteeseen. Tarinoiden pituus ja jaottelu mahdollistaa myös täsmätiedon helpon hakemisen ja kirja soveltuu muutoinkin sekä yleissivistävään että viihteellisempäänkin lukuun. Omaan haaviin sivuilta tarttuikin paljon uutta tietoa – niin oluen historiasta kuin muutenkin. Henkilöhahmoista mieleen jäi useampiakin, mutta ehkä Martti Lutherin kriitikoilleen esittämä toteamus ”parempi istua oluttuvassa ja ajatella kirkkoa, kuin istua kirkossa ja ajatella oluttupaa” lienee yksi monista esiin nostamisen arvoisista. Samoin Tsekin ensimmäiseksi presidentiksi lopulta nousseen Václav Havelin lyhyeksi jäänyt ura Trutovin panimolla kiehtoi, eikä miehen luonnehdinnalle työnkuvastaan voinut kuin hymyillä. ”Ironiseen tyyliinsä hän muisteli vuosikymmeniä myöhemmin työtehtävänsä olleen ’oluen pilaaminen’”, jolla hän luonnollisesti viittasi toimeensa oluen suodattamisen parissa…

Suosittelen teosta oluesta ja sen historiallisesta merkityksestä kiinnostuneille, mutta myös uusia näkökulmia Euroopan tapahtumiin etsivälle.

J-P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti