sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Kotiolut: Ukonmalja Hedonia Milk Chocolate Stout

Ukonmaljan olvipyörä

Sain tuossa loppukeväästä Ukonmaljan Tommilta jokusen oluen taasen maistettavaksi ja nyt arvioissa olevaa sweet stouttia ehdin makustelemaan parisen pulloa ennen viiltävän arvioinnin suorittamista. Tommin omakohtaisen kertauksen mukaan olut pohjautuu Taisto-kotiolutkilpailussa suosiota niittäneeseen Ragnarök Milk Stoutiin, mutta ilmeisesti variaatiota mahtui matkaan sen verran, ettei täysin puhtaasti reseptiikkaa kannata lähteä vertailemaan. Tummia sävyjä on siis kuitenkin tässäkin haettu ja mallaspohjaan livahti kaikkiaan yhtätoista eri mallaslaatua ohran, kauran, vehnän sekä rukiin maailmasta. Oluen maustoon on käytetty suklaata kahdessakin eri muodossa kaakaojauheen ja kaakaonibsien voimin, mutta myös Jallussa uitettu vaniljatanko on antanut oluelle oman panoksensa. Laktoosi kuuluu milk stoutin luonteeseen ja Tommi on sen käytössä aiemminkin kunnostautunut hyvällä menestyksellä. Humalointi on hoitunut Magnumin ja Columbuksen voimin Stryrian Goldingsin toimittaessa aromipuolen edustusta.

”Hedonismi, materialismi, konsumerismi, itsekkyys, itsekeskeisyys, välinpitämättömyys, maallisuus, ahneus, ylettömyys, kohtuuttomuus, kvantitatiivisuus, riisto, aistinautinnot, ruumiillisuus, pinnallisuus, paheellisuus, kapeakatseisuus, arvotyhjyys, hybris.”

Symboliikaltaan Hedonia ei ole iloinen olut. Se kuuluu aiemmin maistellun Paterian tavoin Hindumytologian neljää maailman aikaa kuvaavaan saagaan, joista Hedonian kohtaloksi on jäänyt edustaa Kali Yugaa – neljättä ja viimeistä kautta, pimeyden aikaa.

”Hindumytologia kuvaa aikakausia seisovan lehmän/härän symboliikalla: ensimmäisenä maailmanaikana se seisoo neljällä jalalla, toisena kolmella, kolmantena kahdella ja viimeisenä yhdellä. Tämä kuvaa hengellisyyden vähenemistä ja rappeutumista aikakausien myötä”

Lyhyesti kuvattuna ensimmäisen aikakausi, Satya Yuga tunnetaan myös kulta-aikana, joka voidaan nähdä ns. täydellisenä aikana, jolloin hengellisyys* erottamaton osa kaikkea. Toisen aikauden, Treta Yugan aikaan hengellisyyden atribuutti alkaa rappeutua ja edemmäs mentäessä hengellisyyden merkitys ja läsnäolo murenevat entisestään. Kali Yugan aikakaudella kaikki maallinen rappio kokee pohjakosketuksensa, josta käännytään ajan kanssa takaisin kohti kulta-aikaa, Satya Yugaa, yksi aikakausi kerrallaan.

(*=Tommin täsmennys: ”’Hengellisyys' tässä kohtaa kuuluisi ehkä ymmärtää laajempana kosmologisena tai -gonisena käsitteenä, eikä sekoittaa varsinkaan 'uskonnollisuuteen'”.)

Hedonian reseptiikka sisältää tietoisia viittauksia oluen symboloimaan maailmankuvaan. Kali Yuga on pimeyden aikaa, joten tummanpuhuva stout sopii sen kanssa sävyiltään hyvin yhteen. Käytetty kaakao kuvastaa oluessa ”syntisen hyvän” lähdettä ja saa lisäpontta historiastakin:

”Muinaiset asteekit kunnioittivat kaakaota pyhänä "jumalten ruokana", ennen kuin eurooppalainen kolonialismi tuhosi ja ryösti heidän kulttuurinsa -- tänä päivänä hieman eri tyyppinen, moderni länsimaalainen "kolonialismi" hankkii kaakaonsa aistinautintoihinsa tai superfoodhypeensä kehitysmaiden lapsityöläisiltä. Historia toistaa itseään ja kaakaon muinainen pyhä olemus on kulunut pelkäksi materiaksi, kauppatavaraksi, riiston välikappaleeksi ja aistien tyydyttäjäksi.”

Myös maltaiden lukumäärällä (11) on tarkkaan harkittu symbolinen merkitys, joskaan tällä kertaa ei mytoligiaan kurkotetakaan…

Jonkin verran tässä on viestin vaihtoa aiheen tiimoilta ollut ja Tommi on itsekin todennut jonkinmoisen epäonnen kohdanneen olutta. Painetta tuntui kertyvän pulloihin ja tynnyriin melko runsaanpuoleisesti eikä oluen täyteisiltä suihkulähteiltäkään kuuleman mukaan ole vältytty. Paineentasailun hieman heikommin onnistuneen, hyvällä prosentilla olutta hukkaan kuohuttaneen operaation epätoivo antoi kuitenkin Tommille ajateltavaa:

”Aluksihan tuo vi...harmitti: pullot olivat nyt puolityhjiä! :( Sitten tajusin, että olut oli antanut minulle opetuksen omaan symboliikkaansa peilaten. Eivät pullot olleet puolityhjiä, vaan edelleen puolitäysiä, vaikka moderni materialistinen ajatusmaailma ensin oli jäänytkin suremaan pientä menetystä. Olutta oli edelleen varsin tarpeeksi ja riittävästi. Ja näinhän sen pitäisikin mennä; jos saat yltäkyllin ja ylimäärin voit antaa osan pois. Hybristä seurasi nemesis."

Lisätietoa saagan tarkoituksesta voi käydä lukemassa Paterian esittelystä – Ukonmaljan omasta blogista taasen löytyy lisäinfoa oluen valmistumisen vaiheista sekä itse taiturin mietteitä lopputuloksesta… 

Ukonmalja Hedonia Milk Chocolate Stout
Melkoinen sihaus pääsee ilmoille korkkia avattaessa. Todella runsaasti vaahtoava olut on varsin tummaa, ruskean varjoisampaa skaalaa tunnustavaa. Tuoksu on hyvä, ehkä omaan nenään asteen turhan kuiva tosin. Tumma suklaa on hyvin esillä ja levysuklaan esanssisen ällötyksen sijaan tarjolla onkin ”aidompaa”, kuivempaa ruskeutta. Hieman seisseen kahvin kitkeryyttä. Huomattavasti hennompina elementteinä tuoksusta voi poimia tummaa limppua, jossa on rukiista imeltyneisyyttä mukana. Myös ohutta karamellistakin otetta… Kuivan suklainen lienee tuoksulle kuitenkin varsin hyvä määritelmä. 

Suklaa esiintyy vahvasti myös maussa. Se on aidon kaakaomaista, hieman kitkerääkin sekä kahvin vivahteista. Lopussa vilahtaa myös hieman savuun taittuvaa aromia, muutoin kirjossa on sopivaa paahdetta, ehkä hiven salmiakkiakin.  Runsaat hiilihapot verottavat tarvittavaa paksuutta sekä tuntuman syvyyttä melko roimalla kädellä. Tuhdimpi runko avaisi ovet uusiin ulottuvuuksiin, mutta nyt kokonaisuus jää hyvistä mauista huolimatta turhan ohkaiseksi. Ehkä myös kuivuutta tasapainottavaa makeutta jään hieman kaipaamaan, joskin suklaan kuivakka puoli onkin varsin toimiva elementti.

Pisteet:
  • Tuoksu 7
  • Ulkonäkö 3
  • Maku 8
  • Suutuntuma 2
  • Yleisvaikutelma 12
Yhteensä 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti