lauantai 19. heinäkuuta 2014

Länsirannikon tuulia Saksasta: BrauKunstKeller Laguna IPA

 • Tyyli: India Pale Ale
 • Alk.%: 6,2
 • Panimo: BrauKunstKeller, Michelstadt, Saksa
Saksassa on tosiaan hyvää vauhtia kasvamassa uusi panimosukupolvi, joka on omaksunut ikiaikaisten olutperinteiden rinnalle uuden aallon craft beer-kulttuurin. IPA ei ole Saksanmaalla enää harvinaisuus, joskin melko monet vastaan tulleista oluista onkin ”puolihumaloitu” myös germaanilajikkeilla. BrauKunstKellerin Laguna IPA kuitenkin tekee tuohon kastiin poikkeuksen ja tarjoaa meille ”aidompaa” länsirannikon tunnelmaa. Oluen esikuvana toimivat lukuisat länsirannikon pienpanimo-IPAt, mutta erityistunnustuksen saa petalumalaisen Lagunitas-panimon tuotteet. Panimopanimomestari Alexander Himburg harmittelikin näiden hienojen oluiden huonoa saatavuutta vanhalla mantereella ja päätti ryhtyä tuumasta toimeen: ”Wenn es das hier nicht gibt, müssen wir es eben selbst machen!” – eli kun sitä ei kerta täällä ole saatavilla, on sitä sitten valmistettava itse. Näin syntyi olut, joka lainaa nimensä kalifornialaismentoriltaan ja henkii Atlantin takaista unelmaa Chinook-, Cascade- ja Centennial-humalalajikkeiden säestyksellä (66 IBU).

BrauKunstKeller Laguna IPA
Tummahkon oranssi, kevyen punakka IPA vaahtoaa todella muhkeasti. Tuoksu toimii, se on iskevä, aromaattinen ja melko runsas. Männyn pihkaisuus sekä greippinen hedelmäisyys johtavat tuoksua, mutta myös hieman pehmeämpää aprikoosi-passion-combon tahdittamaa hedelmää joukosta löytyy. Taustalla kevyen keksimmäistä, karamellista maltaisuutta. Oikein mieluisa...

Maussa greippinen puoli on saanut hieman mäntyä parempaa otetta, mutta yhteistuumin eteenpäin mennään. Katkeron purenta esittäytyy alkuun hillittynä, mutta nousee hiljalleen melko hyvälle tasolle viimeistellen pitkää, greippistä jälkimakua. Muu tropiikin hekuma on jäänyt hieman enemmän taustalle ja jää alakynteen myös karamelliseen mallaspuoleen nähden. Suutuntumaltaan miellyttävän pyöreä, suussa soljuva ja yleiskuvaltaan melko runsas. 

Tuomio: Oikein hyvää saksalaisosaamista jenkkihekuman poluilla. Pureva ja runsas sekoitus greippistä mäntypuuta, joka on ehkä siinä kinthaalla, että onko taustan makeutta liikaa - hyvin kuitenkin uppoaa!


Pisteet: 38/50

2 kommenttia:

 1. Saman panimon Amarsi (amarillo&simcoe ipa) on myös hieno olut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä pistää korvan taakse - tämä saksalaisten craft beer-potentiaali kiehtoo kovastikin (toki myös se perinteisempikin tekeminen)!

   Poista