maanantai 28. heinäkuuta 2014

Bryggeri Helsinki E.S.P.A.

E.S.P.Aa Espan kulmilta...

Bryggerin oluita hivuttautuu maitokauppojen hyllyille aina tasaisin väliajoin ja viimeksi haaviin sattui englantilaistyyppistä pale alea tyylikkään turkoosissa paketissa. Hauskasti panimoravintolan maantieteellistäkin lokaatiota nimessään henkivä E.S.P.A. on humaloitu Challenger- ja East Kent Goldings-lajikkein lempeän Pale ale-, Vienna-, Caramel-, Biscuit- ja Black-mallaspatjan päälle. Mikäli panimo jatkaa saksalaisen varmaa työskentelyä laatulähtöisestä näkökulmastaan, on tästäkin Britteihin poikkeavasta oluesta lupaa odottaa hyviä perusmakuja tasapainoisella otteella.

Bryggeri Helsinki E.S.P.A.

Kauniin pähkinäinen, kevyen rusehtava olut, jonka kirkkaan rungon päälle muodostuu kohtalainen, vaalea vaahto. Tuoksu miellyttää, se puhuu britanniaa. Karamellista makeutta huokuva, kahvileipäinen maltaisuus on pehmyttä ja saa seurakseen pähkinää, puumaista humalointia sekä kevyttä marjaisuutta. Ylväs ja keveyn paahtunut.

Maun puolella puumainen humalointi tunnustaa myös katkeraa sitruksen värikkyyttä, joka puree loppu viimein aika narskuvastikin. Rusehtava, leipäinen ja kevyen karamellinen maltaisuus on hennon paahtunutta, kantavaa ja sopuisan voimaisaa. Mukaan tulee vielä ripaus pähkinää, sipaus yrttistä tuoreutta sekä ohutta mausteisuutta. Jonkin verran mausta voi löytää myös kuivaneempaa hedelmäisyyttä sekä punertavaa marjaisuuttakin. Suutuntumaltaan tasapainoinen, keskirunsas ja pienikokoisten, terävähköjen hiilihappojen piristämä. Jälkimaku on pitkä, katkeron kuivattama ja ohuen mausteinen.

Tuomio: Hienoa brittitunnelmointia E.S.P.A.n muodossa. Makukirjo on selkeä, mutta riittoisa ja henkii märkää saarivaltion maaseudun tunnelmaa. Sopivaa purevuutta leipäisen kotoisalla pohjalla.


Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti