tiistai 29. heinäkuuta 2014

"Kesäolutta" Norjasta: Lervig SommerølKesäjuomaa mökillä...

Mökin rauhassa on mukava maistella konstittomampia oluita ja maitokauppoihin rantautunut norjalainen kesäolut sopinee teemaan mainiosti. Lervighän oli Norjan ensimmäinen ”erikoisoluita” tölkittänyt panimo, joten ihan hauska saada näitä panimon tölkkipakkauksia Suomeenkin ihmeteltäväksi. Sommerøl tosin on tyyliltään vaalea lager ja varmastikin tarkoituksenmukaisesti kesäisen harmiton reseptiikkansa puolesta – uskaltaisin jopa veikkailla suunnaksi panimon aiempaa linjausta, ajalta ennen Mike Murphyn saapumista kattiloiden äärelle (alunperinhän Stavangerissa valmistui lähinnä bulkkilagereita). Nätti ulkoasu pakkauksella toki on ja piristävän kesäinen paketti lähtikin matkaan kesähelteitä taltuttamaan. Katsotaan, kuinka etukäteisveikkaukset pitivät kutinsa.

Lervig Sommerøl
Kirkas, haalean ananaksinen ja lyhytvaahtoinen olut. Tuoksultaan kevyt, vaalea ja kaitpa sitten jollain tapaa kesäinen. Vaalea, hennon makea ja viljaisa mallaspuoli saa seurakseen kevyttä heinikkoa sekä todella laimeaa hedelmäisyyttä. Ei mitään ihmeellistä tässä…

Maultaan myös varsin vaisu ja tavanomainenkin, joskin ruohoinen humalointi kohtalaisen mukavasti pureekin. Vaaleaa, viljaisaa mallasta, hieman heinäistä kuivuutta sekä kevyelti makeutta – ehkä vähän sitä hedelmäistä aromiakin. Maku on kuitenkin kokonaisuutena salkkubulkkia maistuvampi, myös tuntuma on varsin miellyttävä. Kevyt, melko raikas ja ihan hyvän makuinen, ei pahvia saati muita virhemakuja.

Tuomio: Peruskeppanaa parempi vaihtoehto, joka jonkin verran purentaakin ilmentää. Lopputulemana olut on ”kesälager”, joka oikeastaan antaa hyvin vähän. Sopiikin parhaiten kesän rientoihin, joissa hyvä seura ja tekeminen on oluen makua tärkeämpää. Myös saunaolueksi ihan pätevä lagervaihtoehto.


Pisteet: 24/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti