sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Malmgård Proto #5


Saisonia Brick'sin hanasta
Malmgårdin Proto-sarjan viides olut lähti maailmalle jo kesäkuun puolella. Jo viime vuonna toivomaani saisonia on toimitettu kahdenkymmenenviiden suomalaisravintolan hanojen lisäksi myös Ruotsiin (14 kaupunkia) sekä Tallinnaan ja Tarttoonkin. Malmgård siis jatkaa levikkinsä laajentamista, josta ehdin jo neljännen Proton yhteydessä mainitsemaankin. Oluen mallasohra ja speltti ovat peräisin maalaiskartanon omilta tiluksilta mikä jo itsessään on erittäin kannatettavaa toimintaa. Humalointi ei muutaman aiemman spesiaalierän tavoin ole kovinkaan suuressa roolissa, vaan mausteisempi makukirjo saa itseoikeutetusti enemmän jalan sijaa. Olutta on terästetty vielä korianterin siemenin ja hiivana toimii luonnollisesti perinteinen saison-hiiva. Keväällä kerrotun perusteella ainakin yksi Proto olisi vielä tuloillaan ja lieneekin oletettavaa, että se vielä ennen syksyä hanoihin saapuu... Katsotaan kuinka tästä eteenpäin on tarkoitus toimia, mieluustihan näitä testiin kyllä ottaa.

Malmgård Proto #5
Vaalea, oljenkeltainen ja melko kirkas olut hyvällä, joskin nopeasti laskevalla vaahdolla. Tuoksu on vaalean maltainen, varsin mausteyrittisen tahdittama ja hieman omenaista happamuutta sisältävä. Neilikkaa, korianteria ja valkopippurista mausteisuutta - sopivasti brettaista hiivaisuutta.

Maultaan saison jättää suuhun melko kuivan tunnun. Vaalea, melko vieno mallasrunko pohjaa runsaan mausteisen kokonaisuuden, jonka loppupuolelta löytyy melko terävää, tuoreen yrttistä purentaakin. Korianterinen, valkopippurin kuivakka ja belgihiivainen yleistunnelma saa seurakseen myös hienoa, raa'an hedelmäistä happamuutta. Jälkimaku on pitkä, varsin katkera sekä vienon mausteinen.

Tuomio: Malmgårdin Saison ei nouse aivan siihen hekumaan mitä odottaman piti, joskin pätevää tekemistä sekin esittelee. Mausteinen, sopuisan hapan ja lopussa kutkuttavan kirpakka - loppuviimein varsin kuiva sesooon, joka sopii kesään melko hyvin...

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti