maanantai 21. heinäkuuta 2014

Ruotsalainen loman aloitus: Modernist Meteorite vs. Earth

  • Tyyli: Imperial / Double IPA
  • Alk.%: 8.5
  • Panimo: Modernist Brewery, Tukholma, Ruotsi

Meteoriitin lailla iskevä ruotsalainen...

Alkoihan se lomakin, itseasiassa siitä on jo hyvä osa ehtinyt kuluakin. Aurinkoinen loman alku kuitenkin johdatti askeleeni vääjäämättä Harry’sin tiskille ja siitä edelleen terassin suuntaan. Tiskiltä matkaani tarttui ruotsalaista olutosaamista, joka avaisi lomani meteoriitin lailla: Modernist Meteorite vs. Earth. Modernist Brewery on toimijana kohtalaisen nuori (perustettu 2012) ja tuttavuutena itselleni uusi sekä varsin mielenkiintoinen. Panimo sijaitsee Tukholman Liljeholmenissa, entisen Beckerin väritehtaan rakennuksessa – Färgsfabrikenissa. Modernist jo nimenäkin viittaa taidemaailmaan ja onkin osuvaa, että sen on perustanut taiteilijakollektiivi Platform Stockholmiin kuuluva viisikko Andreas Kaiser, Jonas Rundqvist, Marcus Ronninger, Morten Ritzl Vejlgaard ja Valtteri Wirta. Viisi persoonaa, kolme kansallisuutta ja maistuvaa olutta… Onpa joukossa myös suomalaisväriä. Panimon tavoitteena onkin osoittaa luovaa insinööritaitoa taiteellisella otteella ja saada aikaan oluita, jotka ovat poikkeavia, erilaisia ja uusia… Kuulostaa nykyaikana varsin tutulta saagalta, mutta mikäs siinä jos homma toimii. Itse otan uuden tuttavuuden avosylin vastaan… Panimon kotisivuja lainatakseni:


”Self-consciously breaking with the past, experimenting and searching for new forms of expression. That is the core of modernism, and exactly how we think of brewing.”

Modernist Meteorite vs. Earth
Rusehtavan keltainen, samea ja kuohkeavaahtoinen olut. Mausta löytyy aromaattista hedelmää  trooppisen tuoreessa muodossa, mutta myös rusinainen makeus nousee aprikoosien ja passionhedelmien rinnalle varsin vahvana. Suhteellisen runsas mallaspuoli henkii vielä karamellista imelyyttä sekä hieman keksimäisiäkin värejä. Greippinen, lopussa pihkaakin tunnustava humalointi puree alun alkaen suht runsaasti, pitkälle jälkimakuun jatkaen. Taaempaa löytyy myös punertavan makeaa marjaisuutta. Varsin tuhtia tavaraa on. Suutuntumaltaan melko runsas, syvyyssuunnassa ulottuva ja salakavalasti tahmaava – melko makeahan tämä loppuunsa on.

Tuomio: Varsin pureva, aromipuolista makumaailmaa tarjoileva tupla-IPA, jossa piilee melko vahvaakin imelyyttä – kovinkaan selkeästi se puoli ei kuitenkaan alkuun esille tule. Tuhti, mallastakin tarjoileva kokonaisuus, josta löytyy vähän kaikkea – lieneekin tästä syystä mielipiteitä jakava, joskin laadukas paketti.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti