torstai 14. elokuuta 2014

BrewDog Alice Porter

  • Tyyli: Porter
  • Alk.%: 6,2
  • Panimo: BrewDog, Ellon, Aberdeenshire, Skotlanti

Morsiammen kaima...

Hääolutta kellarin perältä… BrewDogin Alice Porter on jo nelisen vuotta vanha tuote ja pariin otteeseen sitä on tullut siemailtuakin. Näinä kertoina kokonaisuus on kuitenkin jättänyt hieman kylmäksi joten yksi pullo näytti jääneen unohduksiin. Parasta ennen-päiväys livahti ohitse pari kuukautta sitten, mutta eipä tuo portteria pilaantuneeksi tee.

Oluen tarina on mielenkiintoinen. Leedsissä toimivan North Barin päämies Matt Gorecki sanoi hyvästit vapaalle elämän tyylille vuonna 2010, mutta teki sen tyylillä. Kourallinen sulhasmiehen kavereita suuntasi Mattin johdolla kohti pohjoista hääoluen valmistus mielissään - harva pääsee punkpanimolla käymään saati omaa oluttaan valmistamaan... Luonnollista olikin, että valmistettava olut nimettiin morsiammen mukaan – näin sai alkunsa Alice Porter. Olutta päätyi myyntiin myös panimon Aberdeenin baariin, jossa vaniljamaustettu portteri sai huumaavan vastaan oton. Näinpä kertaluontoiseksi aiotusta juhlaoluesta ’jouduttiin’ tekemään lisäeriä. Tumman maltainen olut on vaniljan lisäksi saanut harteilleen hieman epätavallisen humalasekoituksen – talvisiin paahteen aromeihin yhdistyy brittihumala Bramling X:n sekä japanilaisen Sorachi Acen yhteenliittymä. Tarkaksi en osaa oman pulloni hankintapäivää määritellä, mutta joko vuoden tai kaksi se on kellarissa odotellut. 

BrewDog Alice Porter


Tumman ruskea, valoa vasten punertavaa kajoa ilmentävä olut. Kevyen rusehtava vaahto on varsin runsasta ja jokusen hetken viipyilevää. Tuoksusta löytyy kahvisen paahteista mallasta, kevyesti tummaa suklaata sekä vieno tujaus vaniljaista aromia. Reunustoilta nousee kevyen palanutta tuntua, myös häviävän pieni humalan puraisu tuoksusta paljastuu. Yleisilmeeltään melko kuiva, ihan toimiva paketti.

Maultaan kokonaisuus iskee paremmin. Tumman suklaan kuivahko makeus on melko vahvaa ja haastaakin kahvisen paahteisuuden onnistuneesti. Kevyen makeaa leipäisyyttä mallaspuolelta myös nousee, samoin vaniljan kaiku on hyvin esillä. Kevyen palanutta siirapin vivahdetta paikalle on etsiytynyt ja hentoa tahmaavuutta huuliltakin voi kaivella. Loppupuolelta löytyy vielä käpymäistä humalointia, joka viimeistelee kokonaisuuden. Tuntumaltaan keskirunsas, orastavan makeuden vuoksi mainitun tahmaava.

Tuomio: Sinällään hyvin toimiva, kuivan makea porter, jossa makeus saati paahteisuus ei kuitenkaan lyö överiksi. Ei lainkaan hassumpaa tavaraa, joskaan aivan kirkkaintakaan kärkeä tässä ei hätyytellä. 

Pisteet: 36/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti