tiistai 5. elokuuta 2014

"Kun olut ja kaupunkikulttuuri kohtaavat" – TUFF! IPAn olutjulkkarit Ke 6.8.2014 @ Shaker Jyväskylä


Jyväskylä omaa pienestä koostaan huolimatta vireän kaupunkikulttuurin, mistä on pitkälti kiittäminen suurta joukkoa erinäisiä yhdistyksiä, tapahtumanjärjestäviä sekä kaveriporukoista syntyneitä DIY-kollektiiveja. Katukulttuuri on voimissaan ja urbaanien taidemuotojen eloa vauhditetaan moninaisten tapahtumien ja tempausten voimin. Yksi ansiokasta työtä tekevistä toimijoista on viime syksynä perustettu Kulttuuriyhdistys TUFF!, joka kuvailee toimintaansa seuraavanlaisesti:

”TUFF! on jyväskyläläinen kulttuuriyhdistys, joka järjestää poikkitaiteellisia tapahtumia ja dokumentoi keskisuomalaisen kulttuurin kehitystä.

TUFF! on kulttuuriyhdistys, joka syntyi syksyllä 2013. Se koostuu ryhmästä paljasjalkaisia keskisuomalaisia ja muualta Keski-Suomeen jalkautuneita kulttuuritekijöitä.

Meitä yhdistää raastavan intohimoinen rakkaus kulttuuriin ja halu kehittää sitä Keski-Suomessa. Yhdistys syntyi koska haluamme tehdä yhdessä, emme yksin, työtä keskisuomalaisen kulttuurin eteen sekä dokumentoida sen historiaa ja kehitystä.”

Vireää menoa kulttuurin hyväksi ylläpitävä TUFF! löysi vastaparinsa Palokan Heinämäestä, jossa paikalliskulttuuria viedään eteenpäin oluen voimin. Panimo Hiisin rooli kaupungin olutkulttuurin nopeassa kehittymisessä onkin ollut valtaisa, mutta maistuvat sen tuotokset ihan kansallisellakin tasolla – tästä tuoreimpana esimerkkinä toiminee Suuret Oluet, Pienet Panimot-tapahtuman jonokatsaus, jossa Hiisi tuntui olevan aivan omilla mitoillaan. Hyvä että maistuu ja miksipä ei maistuisi? Ja sitten takaisin aiheeseen: 

Hiisi X TUFF! = TUFF! IPA


This is TUFF!
Eli maistuva lopputulos on tälläkin yhdistelmällä saatu aikaiseksi. TUFF! IPA oli tarjolla jo mainitussa oluttapahtumassa Helsingissä, mutta viralliset ”olutjulkkarit” pidetään huomenna keskiviikkona Jyväskylän Shakerissa! Oluen lisäksi Kulttuuriyhdistys TUFF! on järjestänyt paikalle myös viihdettä, jota nautitaan mm. tankotanssin, valokuva- ja taidenäyttelyn sekä levynsoitannan muodossa. Olutta maistellaan klo 21.00 alkaen ja ovet ovat avoinna aika iltakahteen saakka. Kurkkaa tapahtuman Facebook-sivuilta lisäinfoa:


TUFF! on tarkemmilta spekseiltään rapea (62 IBU), jenkkihenkinen india pale ale, joka on katkeroitu Magnumilla. Aromaattisemmasta puolesta vastaavat Cascade-, Amarillo- ja El dorado-lajikkeet, joten varsin hyvällä kattauksella ollaan liikkeellä. Humalan ehdoilla on muutoinkin kuulemma menty, näin asiaa kommentoi Hiisi olutguru-Tatu:

"Tavoitteena oli tiukka mutta aromikkaan hedelmäinen humalointi. Mallasrunko tarkoituksella vaalea ja kevyt - tässä käytettiin "jenkkityyliin" lisänä myös vähän sokeria, koska haluttiin humalat hyvin esille ja runko riittävän kuivaksi."

Olutkellari testasi oluen pari viikkoa sitten juurikin Helsingin oluttapahtuman helteisessä säässä, eikä kokemus jättänyt millään muotoa kylmäksi (vaikka tarpeellisen viilennyksen toki antoi). Esimakua tulevaan pika-arvion pohjilta:

"Raikas, maistuva ja rapea – ennen kaikkea tuore! Näillä termeillä pääsee jo melko pitkälle. Greippistä tuoreutta, kevyttä eksotiikkaa hedelmäisessä muodossa – varsin vaalea, kepeän makea mallasrunko, hieman havuista pihkaakin. On hyvä, on pureva, on TUFF! Lyhyestä virsi kaunis: kesäsäässä hemmotteleva, todella hyvä!"

Oluen valmistuksesta ja taustoista löytyy myös elävää kuvaa, jonka TUFF! on kasannut iloksemme (Filmed and edited by Ilmari Heinäjärvi, Beat by Ruuben):


Aiheesta ja sen vierestä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti