perjantai 22. elokuuta 2014

Sessiojuomaa Saksasta: CREW Republic Detox


Humalin doupattu sessio-IPA

Müncheniläinen CREW Republic on melko tuore tulokas Saksan ikiaikaiseen oluenvalmistajien suureen joukkoon. Jokunen tuote panimolta on tullut jo maistettuakin ja ihan vakuuttavaa menoa Baijerin BrewDog on tähän mennessä esittänyt, joskin täydellinen läpimurto vielä antaa odottaa itseään. Tällä kertaa lasiin kaatuu hieman kevyempää, joskin edelleen jenkkiläisittäin purevaa olutta – Detox sessio-IPAa. Detox on järjestyksessään panimon kuudes tuote, joka näki päivän valon kevään lämmössä, eli täsmäisku hellekesän janojuoma- ja piknikolut-apajille on kyseessä. Kepeärunkoinen (3,2%) Comet-, Galaxy- ja Chinook-lajikkein ryyditetty ”jano-IPA” siis hyppää alati laajenevan, rapsakamman sessio-olutkirjon joukkoon. Ihan mukavaahan se on, että maistuvia makuja alkaa löytymään laajemmalti myös hieman kevyemmistä oluista, vaikken sinällään näiden suuri kuluttaja olekaan. Hyvää vaihtelua, mutta monesti nämä humalakeitokset muistuttavat siitä, että kyllähän IPA kuitenkin sitä runkoakin kaipaa. Yhtä kaikki, mainioita kesäjuomia joka tapauksessa – talven mittaan kelpo saunakaveri- ja miksei ruokajuomavaihtoehtokin kategoriasta varmasti löytyisi.

”Hrdcore since 1984!”, sanoo pullon etiketti ja itse asiassa kyseessä ei ole kirjoitusvirhe. Kukin CREWin oluista on nimittäin tribuutti jollekin yrityksen edustajalle ja Detox on valmistettu panimon marketing manager Jan Hrdlickan kolmekymppisten kunniaksi – sloganissa ilmeisesti vitsaillaankin Janin sukunimen konsonanttihirvitykselle. Muutama Detox on kesän mittaan lasissa käynyt ja mieluustihan tätä siemailee kuumana kesäpäivänä, joskin kyllähän sitä ”oikeaa” IPAa siinä hieman alkaa samalla tekemään mieli – onko kyseessä porttiolut vahvempiin aineisiin ja humalanhakuiseen juomiseen?

CREW Republic Detox
Ananasmehun keltainen, eli hieman haalea ja samea olut. Vaahtoa muodostuu kohtalaisen runsaasti ja viimeinen sentti on varsin pysyvä. Tuoksultaan melko odotettu - hieman kevyt, mutta runsaan trooppinen, hieman sitruksinen sekä mäntyinen. Oikein raikas ja mieluisa virkistys kesäpäivään ainakin tuoksun perusteella.

Myös maussa esiin nousee trooppinen hedelmäsalaatti, mutta myös kohtalaisesti purevaa greippiä on joukossa - ylilyönti kuitenkin vältetään kirkkaasti ja hyvä niin. Loppuliu'ussa tuo ottaakin varsin hyvin ja ansaitusti roolia. Mallaspuoli on hieman makea, osin jopa rusinainenkin. Aika jännä, joskin ajoittain myös vähän vetinen. Muutoin tuntuma on tasapainoinen ja jopa yllättää hyvällä yleistunnullaan.

Tuomio: Kesäpäivän trooppinen raikastaja, joka luonnollisesti hieman myös puraisee. Makua on kevyeen pakettiin saatu hyvin, eikä rungostakaan kevyitä ailahduksia lukuun ottamatta valitettavaa löydy. 

Pisteet: 32/50

1 kommentti:

  1. Hieno pureva kevyt-IPA tosiaan. Eipä ole kotimaista haastajaa maitokaupoista vastaan kävellyt...

    VastaaPoista