lauantai 9. elokuuta 2014

Häffner Bräu Hopfenstopfer Incredible Pale Ale

  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 6,1
  • Panimo: Häffner Bräu, Bad Rappenau, Saksa

Incredible! - ainakin etiketistä voisi sarkastisesti niinkin sanoa...
Perinteikkään Häffner Bräu-panimon Hopfenstopfer-sarja tarjoilee oluenystäville perinteisempien makujen maana tunnetun Saksan nousevaa potentiaalia nykyaikaisten oluttrendien puolelta. Suoraan sanottuna karmean ulkoisen ilmeen omaavat oluet tuntuvat maistuvan varsin hyvin, sillä panimo valittiin keväällä Ratebeerin Top Beers, Brewers, New Brewers By Subregion”-listalla osavaltionsa parhaaksi toimijaksi. Talvella testasinkin maistuvaa Citra Alea, joka jo tuolloin oli lupauksia antava tutustuminen germaanien nykyaikaisen oluen valmistuksen haaraan. Tiettävästi panimo onkin ollut hyvin etulinjassa craftbeer-vallankumouksen saapuessa Saksaan, sillä "erikoisbrändi" syntyi jo vuonna 2008...

Mahtipontisen nimen omaava Incredible Pale Ale toimii toisena tutustumiskappaleena panimon tuotteisiin. Kovinkaan laajaa katsausta en maan APA-, IPA-, DIPA-tarjontaan ole tehnyt, mutta tähän saakka saksalaisten humalten sekoittaminen jenkkien kanssa on tuntunut olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Mikäs siinä, antaahan se omaleimaisuutta puhtaita jenkki-IPOja tursuilevien markkinoiden virtauksiin, mutta ehkä se näissä vielä on vähän tympinytkin – tajuntaa räjäyttävää tavaraa ei saksalaisesta laadukkuudesta huolimatta vielä ole vastaan tullut. Siltikin maan craftbeer-skene kiinnostaa – taso on joka tapauksessa ollut oikein hyvä… Mutta niin, Incredible Pale Ale. Germaani-APAa saksalaisten Hallertauer  Taurus- ja Hallertauer Saphir-lajikkeiden sekä Uuden-Seelannin Nelson Sauvinin ja jenkki-Citran voimin (55 IBU). Oluen reseptiikka on ilmeisesti vielä kaupallisessakin tuotannossa elänyt, mutta käsittääkseni nyt pitäisi vihdoin olla ”valmista” tavaraa lasin täydeltä.

”Beware, you may become a addicted to this stuff!” 

Häffner Bräu Hopfenstopfer Incredible Pale Ale
Samea, haalean ananasmehun keltainen olut varsin runsaalla vaahtopäällä. Tuoksu toimii, se on yhtä aikaa vivahteikas ja samalla kauniin suoraviivainen. Amerikka lienee humalten iloittelussa hieman niskan päällä vahvan, happamahkon pirskahtelevan sitruksisuuden perusteella. Mukaan mahtuu myös ohut siivu tropiikin hedelmäisyyttä sekä hieman vahvemmin esiin tulevaa yrttiniityn sekaista heinikkoa, ehkä hiven kukkaista tuntuakin. Taustalla kevyelti karamellista mallasta, ehkä hivenen tuhkeaa mausteisuuttakin. Kerrassaan mainio.

Makumaailma ei lyö läpi aivan samoilla kehuilla, mutta rapeaa, nielua supistelevaa menoa on kuitenkin tarjolla. Yleisilme on vaalea, hivenen maltainen ja hyvin kevyestä makeudesta huolimatta rapean kuivakka. Humaloinnin voimasuhteet ovat tasoittuneet ja sitrus-greippinen happamuus sulautuu ruohonomaista sekaheinikkoa henkivään saksalaisuuteen. Hieman tropiikin häviävää hedelmäisyyttä, loppumaussa myös pippurisen mausteen tuntua. Suutuntuma on hyvällä tapaa oikeastaan häviän kevyt, hyvän juotavuuden, mutta silti riittävän tuen takaava. Rapeus on valttia, mikä kyllä kieltämättä toimii hyvin.

Tuomio: Saksalainen APA on tällä kertaa kaikessa humalasekoituksessaan vallan onnistunut vedos. Alkuun suoraviivaisen raaka tunnelma saa nopeasti vivahteikkuutta ja monipuolisuutta, joskaan suurta syvyysvaikutelmaa ei pääse syntymään. Siksipä olut on mainion kepeä ja riittävän rapsakka pureskeltava näin kesän kunniaksi – kyllähän pieni lisä runkoon tekisi kuitenkin ihan hyvää.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti