torstai 7. elokuuta 2014

Savonsukuista jenkkivibaa Rautalammilla: Morton's Steam Beer

Herra Morton ohjastaa höyryjyrää...

  • Tyyli: Höyryolut / Steam Beer / California Common
  • Alk.%: 5,5
  • Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi
  • Muuta: Ravintola Mortonin nimikko-olut 
Pohjois-Savon Rautalammilta ei tekemisen meininkiä puutu, ainakaan jos se ”Emäpitäjän olohuoneesta”, Ravintola Mortonista on kiinni. Morton on kolmen nuoren ja innokkaan (Jarna Kaplas, Iiro Lyytinen ja Petri Virta) yrittäjän vuonna 2010 perustama ravintola, joka on niittänyt mainetta myös kunnan rajojen ulkopuolella. Kehut maistuvista hampurilaisista ovat kiirineet laajalle ja ruuan tarjoamisen lisäksi Morton toimii aktiivisena tapahtumien järjestäjänä – elävää musiikkia on tarjolla hyvällä kattauksella. Toimintaa on ajan mittaan kosiskeltu myös muille paikkakunnille, joten viime kesänä lanseerattiinkin mielenkiintoinen konsepti: merikontteihin rakennettu liikuteltava ravintola! Täksi kesäksi konttiravintoloita avattiin kaksin kappalein, joten Mortonin antimia on Rautalammin lisäksi tarjolla myös Varkaudessa ja Pieksämäellä. Jatkossa on mahdollista, että konttibrändi myös laajenee ja mikäpäs siinä, tämän kaltaista kekseliäisyyttä tässä maassa todella kaivataan.

Kekseliäisyyttä, luovaa hulluutta ja luonnollisesti pienten yrittäjien välistä yhteistyötä…  Näistä aatteista ovatkin nuoret yrittäjät ottaneet kopin jo hyvissä ajoin ja omaa hulluuttaan maltaiden maailmassa harjoittava jyväskyläläispanimo-Hiisi onkin ehtinyt jo jokusen ”emäpitäjä-oluen” valmistamaan. Viimesyksyn Pestuumarkkinoiden teemaolueen pääsin käsiksi hieman pitkäksi venähtäneen mutkan kautta, eikä oluesta arvioita blogiin tullut kirjoiteltua – maistuvaahan tuokin toki oli. Nyt kuitenkin käsissäni on ravintolan nimikko-olut, Morton’s Steam Beer, jonka sain Hiisin Mikolta jokin hetki sitten.

Juttua oluen "sivusta"...
Oluen nimi siis viittaa suoraan itse ravintolaan, joka taasen on saanut nimensä samaisilta Savonmailta sukujuurensa ammentaneen amerikkalaispoliitikko John Mortonin mukaan… Tarina onkin kerrottu ravintolan kotisivuilla ansiokkaasti, joten tässä suora lainaus:

”Ravintolan nimen takana on mielenkiintoinen tositarina miehestä nimeltään John Morton. 1600-luvun alkupuolella paljon savolaisia lähti ruotsin suomalaismetsiin kaskiviljelijöiksi, heidän joukossaan rautalampilainen Martti Marttinen. Myöhemmin 1600-luvun lopulla Marttisen suvun matka jatkui paremman elämän perässä Atlantin yli 'uudelle mantereelle', rantautuen Delawaren osavaltion tienoille. Amerikassa Marttisen sukunimi taipui Mortoniksi.

Yksi suvun jälkeläisistä oli John Morton, Pennsylvanialainen seriffi, farmari ja poliitikko. Hän oli osavaltionsa edustajana kongressissa, kun Yhdysvaltojen itsenäistymisaikeet olivat päivän polttava asia. Tarinan mukaan Morton saapui myöhässä kongressin kokoukseen, jossa itsenäistymisestä oli määrä päättää. Tilanteen ollessa tasan hän sai kuitenkin luvan äänestää ja laittamalla nimensä alle itsenäisyysjulistukseen osaltaan ratkaisi Amerikan Yhdysvaltojen syntymisen.”

 Lieneekin siis osuvaa, että samaa nimeä kantavan oluenkin hengestä löytyy viittaus merten taakse, joskin hieman Pennsylvaniaa pidemmälle mennäänkin. Hyöryoluttyyli syntyi 1800-luvulla Yhdysvalloissa, mutta sen nykyisen, modernimman muodon keulakuvana ja kantaisänä pidetään yleisesti Anchor Steam Beeriä ja vahva Kalifornia-vaikutus tyylistä huokuu muutoinkin. Anchor on nimittäin patentoinut steam beer-nimikkeen käyttöönsä, jonka johdosta höyryoluista käytetään yleisemmin termiä california common. Oluttyylinä se on mielenkiintoinen, sillä kyseinen olut käytetään lagerhiivalla, mutta normaalia korkeammassa lämpötilassa. Ale-hiivojen lämpötiloihin nostettuna lagerhiivakin vapauttaa olueen hedelmäisiä vivahteita säilyttäen kuitenkin lagermaisen raikkauden lopputuloksessa. Yleisesti näiden oluiden vahvuus vaihtelee 4,5-5,5% asteikolla, joten tämä mortonilainen kolkuttelee siellä ylärajoilla. Hiisillähän on jo aiempaakin kokemusta onnistuneesta höyryoluen teosta Harjun Höyryn muodossa. Historian havinaa henkivän oluen runkoon on ohran lisäksi valjastettu myös kauraa ja vehnää.

Morton's Steam Beer
Oranssi, hieman punertava ja rauhallisen tyylikäs olut. Tuoksu on vaalea, vihjailevan hedelmäinen ja vähän nallekarkkisen makeakin. Kukkeaa aromia, ehkä hiven sitrustakin. Ei hassumpi, melko kevyt loppuunsa.

Maultaan varsin mainio. Miellyttävää, vaalean maltaan, kevyen hedelmän ja viininkumin makeuden tarjoamaa pehmeyttä, mutta etenkin lopussa nousevaa kukkaisen tuoretta purevuutta. Sitrusta kevyelti, ehkä kevyttä mausteidenkin kuivahkoa kaikua. Tuntumaltaan sopuisan pyöreä, ei silti kovin tuhti, vaan tyylilleen sopivan raikas ja maut hyvin kantava. Tasapainoinen, varsin maistuva steam beer, jota ehkä leimaa harmittomuus.

Tuomio: Hedelmää, maltaita ja kukkeaa menoa yhdistelevä höyryolut. Ei kuuta taivaalta, mutta eipä sitä pyydettykään. Tasapainoinen ja maittava kokonaisuus.


Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti