keskiviikko 27. elokuuta 2014

Schmucker Rosé Bock

Etelä-Hessenissä jo reilut pari sataa vuotta toimineen Privat-Brauerei Schmuckerin Rosé Bock tarttui matkaan hienoisena heräteostoksena. Näin syyskelien saapuessa makunystyrät kääntyvät hiljakseen kohti tumman puhuvia, ehkä yleisesti kesää vahvemmin maltaan mahtiin taittuvia makuja. Pimeän, lumettoman ajan suosikkeja Olutkellarissa ovat runsaat ja makuisat bockit ja doppelbockit, joten jo useamman vuoden vuoden Alkon valikoimissa odotellut schmuckerilainen saa kunnian avata pelin. Oluen nimi juontanee juurensa maltailla leikittelyn aikaan saamasta väristä, joka kieltämättä roseen punaista hehkua ulkonäköön luokin. 

Punakka herrasmies...
Itse panimosta sen verran, että se tosiaan on perustettu vuonna 1780 ja sijaitsee luonnonläheisellä paikalla matkailijoiden suosimassa Bergstrasse-Odenwaldin luonnonpuistossa. Panimo on tunnettu oluiden valmistukseen käytetystä lähdevedestä, joka on kaikilla mittareilla varsin pehmeää. Saksalaisia kovuusasteita mittariin kertyy tasan yksi ( 1°dH), eli sanalliselta luokittelultaan vesi on virallisesti ”erittäin pehmeää”. Kalkkia ei putkista suuremmin pitäisi siis löytyä. Schmucker Rosé Bock

Punertavan oranssi, kevyen ruskean sävyinen ja kirkas olut, joka vaahtoaa julmetusti. Tuoksu on mallaspainotteinen, mutta karamellisen makea meno ei kovin syväksi äidy - lagermaista raikkautta vasten nousee myös kevyt alkoholin henkäys sekä ruohon sekainen, kukkea aromi. Hieman suoraviivaisempaa kuin odotin, ei niin syksyinen loppuunsa olekaan.

Myös maussa alkoholi on läsnä ja ohentaa karamellisen, rusehtavan maltaisuuden pelikenttää. Hieman ruohoyrttistä katkeroa, ehkä vähän mausteenkin vivahdetta. Tuntumaltaan melko raikas joskaan ei janojuoman keveydessä liikutakaan - syvää maltaisuutta ei ole tarjolla kuin pintakerroksissa. Vahvuuden johdosta odotin runsaampaa elämystä.

Tuomio: Melko suoraviivainen, osinko jopa raa'ankin kalskea bock. Alkoholin tuntuva läsnäolo lienee suurin häiriötekijä muutoin sopuisastikin toimivassa lagerissa. Syksyn kaipuuta tällä ei taiteta, mutta vahvaa, kelpo lageria tarjolla kuitenkin on - odotukset vain eivät kohdanneet.

Pisteet: 27/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti