lauantai 23. elokuuta 2014

Vielä on kesää jäljellä? - Riedenburger Dolden Sommer Sud IPA


Saatoin CREW Republicin sessio-IPAn yhteydessä puhua hieman läpiä päähäni, sillä väitin etteivät kevyet sessiojuomat kuulu omaan nautintolistaani kovin aktiivisesti. Hetken asiaa mietittyäni tulin siihen tulokseen, ettei väite voi pitää paikkaansa. Kesähelteillä lasiini nimittäin etsiytyi melko useinkin kevyempiä, mutta silti hyvin makua tarjoilevia vaihtoehtoja. Voitaneenkin sanoa, että sessio-IPAt olivat tämän kesän uusia APOja – viitaten toki edellisen vuoden american pale ale-buumiin. Saksalaista tarjontaa tuli kahlattua läpi uudemmankin koulukunnan tuotteiden saralla ja yksi haaviin jäänyt kesäpäivän raikastaja oli riedenburgilaispanimon kesä-IPA, Dolden Sommer Sud, jonka isoveljen arvioin jo talven pimeydessä.

Kovaa nousua tekevää Mandarinaa löytyy Sommer Sudistakin...
Vuonna 1886 perustettu perheyritys yhdistelee maitokauppavahvuuteen istuvassa IPAssaan sekä saksalaista, että amerikkalaista humalatarjontaa. Hekumallinen Cascade saa rinnalleen germaanien jenkkikorvikkeen Mandarinan sekä kukkean hedelmäisen Smaragd-lajikkeen. Mallasrungosta löytyy vahvemman Doldenin tavoin spelttiä ja luomuleima koristaa tuttuun tapaan pullon kylkeä. Panimon oman porakaivon käsittelemätön vesi yhdistää paikallisten peltojen antimet humalaisen tanssin pohjaksi ja kesäpäiviemme virkistykseksi. Virheetön* suoritus ei kuitenkaan ole, mutta kesän mittaan olut täytti paikkansa vähintäänkin onnistuneesti…

*= Virheettömällä tarkoitan tässä yhteydessä suuhun istuvuutta, eli tarkemmin sanottuna suurin hekuma ja viimeinen puristus jäi puuttumaan - laadussa ei valittamista ollut.

Riedenburger Dolden Sommer Sud IPA
Todella haalean ananasmehun värinen, hieman utuinen olut, joka vaahtoaa kyllä runsaasti. Ei kovin houkutteleva värimaailma… Tuoksu on melko maltillinen, hauskasti tahmaavan hedelmäinen. Kevyelti karamellia, runsaammin aromaattista hedelmää sekä ripaus kukkaista, heinikon sekaista yrttisyyttä. Luonteva tuoksu hellekesään eli toimii hyvin.

Suussa olut on luonteeltaan kevyt, kesäinen ja melko raikaskin. Vaaleasta, janojuomamaisesta tunnelmastaan huolimatta makua riittää, eikä pakettia vetiseksikään voi haukkua – oikein hieno tasapaino on jämäkän otteen ja kesäisen sessioitavuuden väliin saatu. Makupuoli tarjoaa hyvän annoksen vaaleaa, aromaattista hedelmäisyyttä sekoitettuna kukkaisaan, heinäyrttiseen ”saksalaisleimaan”. Purentaakin on kohtalaisesti. Lopussa hedelmäisyys on jännästi jopa lämmenneen mandariinimaista, eli ei järin raikasta ja ehkä hivenen raskastakin. Mallaspuoli on vaalean viljainen, melko neutraali eikä suotta roolia ottava – speltti ehkä antaa omaa leimaansa kevyesti mukaan.

Tuomio: Karmean näköinen, oikein tasapainoinen sessio-olut saksalaisen varmoin ottein. Aromaattista hedelmää, saksalaisyrttiä sekä sopivasti purentaa. Ei kalpene kesähelteillä, varsin on toimivaa kamaa! 

Pisteet: 32/50

2 kommenttia:

  1. Omasta mielestäni tuo on erittäin kivannäköinen olut lasissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kieltämättä komeita kuvia onnistuin nappaamaan, ilta-aurinko antaa väriin oman lisänsä mutta livenä melko hailakkaa tavaraa oli. Lähinnä siis tuo väritys itseäni häiritsi, vaahtohan on varsin komea ilmestys...makuasioita, mutta kuvan perusteella kyllä kummastelisin tuomiota itsekin.

      Poista