tiistai 19. elokuuta 2014

Tummanpuhuva päivitys: Camba Bavarian stoutit sekä yksi schwarzbierKolme muskettis.... stouttia...


Aloitin jo hyvissä ajoin keväällä saksalaisen Camba Bavarian tummempien oluiden läpikäynnin ja alkukesän viileinä iltoina sain neljän oluen maistelut pakettiin – kovinkaan nopeaa toimintaa tämä ei siis ollut. Vierähtipä vielä pari kuukautta, kunnes sain jutut sähköiseen muotoon ja kesä onkin pitkällä tätä julkaistaessa. Tummat ja paahteiset sävyt eivät ehkä se osuvin kesäaihe ole, mutta toimikoon tämä juttu syysmielen herättelijänä ja katsauksena jo päälle ryntäävän syksyn mahdollisiin makuvaihtoehtoihin…

Kaakkois-Saksassa verstastaan ylläipitävä panimo sijaitsee tarkemmin pienessä Truchtlachingin kylässä ja kuten jo rakkauden nektarin yhteydessä kävi ilmi, on Camba samalla myös olutlaitevalmistaja Braukonin koepanimo. Panimon oluita olen nautiskellut aiemminkin, mutta nyt vuorossa on itselleni tähän saakka tuntematon nelikko: Dry Stout, Milk Stout, Imperial Stout sekä Black Lager.


Camba Bavaria Dry Stout
 • Tyyli: Dry Stout
 • Alk.%: 4,5
Irlantilaisten kansallisruoka, dry stout josta parhaiten tunnettuna esimerkkinä voitaneen käyttää melkolailla jokaisen kuppilan hanavalikoimista löytyvää Guinnessia. Stouttyyleistä itselleni ehkä se vähiten mieluisa, joskin edelleen hyvin uppoava.  Suositellaan paritettavaksi ostereiden tai yleisesti suolaisempien ruokien kumppaniksi. Tavallisesti tyylin edustajat ovat melko maltillisia vahvuudeltaan ja tämä cambalainen osuukin tuohon haarukkaan varsin mallikkaasti.


Camba Bavaria Dry Stout
Musta, tumman punertavaksi valoa vasten reunoilta kuultava olut. Tuoksu on varsin paahteinen, tumma ja hienoisesti kuivattavaa tummaa suklaata henkivä. Miellyttävän syvä tuoksu antaa oluesta edellä mainittujen elementtien lisäksi hieman nahkean, mutta myös hennon makean kuvan. Myös aavistuksen omainen savun henkäisy puskee mielikuviin sivummalta. Ei hassumpi tuoksu.

Mausta löytyy kahvisen paahteisuuteen lisäksi kohtalaisesti kuivahkoa, tummaa suklaata sekä kevyttä savuturpeista tuntua. Kielen päältä voi aistia nopean, tumman marjaisan soljunnan aivan maun alkupuolelta, lopusta nousee myös hieman nahkeaa katkeron sointua. Suutuntumaltaan keskitäyteläinen, yllättävänkin rungokas vahvuuteen nähden. Ehkä hiilihappoja voisi hieman säätää pienemmälle, muutoin istuu suuhun kivasti. 

Tuomio: Kuivan suklainen, kahvin paahtama olutnautinto. Vahvuuteen nähden yllättävän rungokas. Kevyt, nahkea ja melko kuiva stout, josta löytyy nautintoa varsin riittävästi...

Pisteet: 34/50


Camba Bavaria Milk Stout
 • Tyyli: Sweet Stout
 • Alk.%: 5,4
Sweet stouttien toinen alalaji, laktoosilla makeutettu paahdenautinto. Kuten odottaa saattaa, kuuluu lajin perusominaisuuksiin tietty makeus, mutta myös paahdepuoli ja tummuus ovat hyvin esillä. Dry stoutin tapaan vahvuus ei yleisesti kovin korkeaksi kohoa, joskin yleisesti laji on irlantilaisserkkuaan hieman voimakkaampirunkoinen. Cambalaisen mallasrungosta löytyy muuten myös kauraa sekä ohrahiutaleita ja sen kehutaan istuvan hyvin samaan pöytään juustojen kanssa.

Camba Bavaria Milk Stout

Varsin tumma, laiskasti vaahtoava olut. Tuoksu on mainio – tummaa, hieman makean limppuista paahdetta, kevyesti mämmiä ja tummaa suklaata. Hiven lakritsia, imeltynyttä makeuttakin.

Myös maku toimii, mutta tuntuman harmillinen ohuus heikentää nautintoa. Kahvista paahteisuutta, limppuista, hieman imeltynyttä mallasta sekä tummaa suklaata löytyy mukavasti, samoin laktoosista makeuttakin. Hieman lakritsia ja makukirjo on valmis – hieno paketti näiltä osin. Suutuntuma tosiaan tuottaa pettymyksen jääden turhan vaatimattomaksi ja latteaksi. Kaunis makumaailma ei saa riittävää tukea, mutta ei tämä nyt mikään katastrofin aiheuttaja ole – lähinnä harmillinen takaisku ja löytyyhän tueksi kevyttä tahmaavuutta sentään.

Tuomio: Paahdetta, suklaata ja limppuista imelyyttä hieman piilottelevamman laktoosin makeuden kanssa ryyditettynä. Tuntuma valitettavasti hieman pettää ja laskee oluen osakkeita nautinnon näkökulmasta. Maku on kuitenkin hyvä ja se kantaa kohtalaiseen lopputulokseen – huomattavasti huonomminkin voisi olla…

Pisteet: 34/50


Camba Bavaria Imperial Stout
 • Tyyli: Imperial Stout
 • Alk.%: 9,8
Imperial stout - tuo paahteisen maailman Mercedes. Nautiskelujuomien kärkikahinoissa ainakin omissa kirjoissani. Monesti huomattavastikin muita stoutteja runsaampirunkoinen ja oikeastaan joka osa-alueella suuremman määrän intensiivisyyttä, syvyyttä ja runsautta tarjoileva oluttyyli. Myös humalointia korostetaan usein tumman makumaailman kumppanina. Cambalta löytyy myös erinäisiä tynnyrikypsyteltyjä painoksia - tämä tässä on kuitenkin panimon vakiompaa tuotekirjoa.

Camba Bavaria Imperial Stout
Todella tumman ruskean ja mustan välimaastoa tunnustava, hennosti reunoilta punertava olut beigellä, melko keskinkertaisella vaahdolla. Tuoksultaan cambalainen on pehmeä, ruskean paahtunut ja kaakaon suklainen. Idylliä rikkoo pontevuutta antava salmiakkinen suolaisuus, joka tuo tunnelmaan hentoa likööristäkin tuntua yhdessä paahtuneen siirapin vivahteen kanssa – tuntua kuivatta hentoinen paahtunut pähkinän aromi, joka ei kuitenkaan kovin voimakas ole. Tämä toimii!

Maultaan tuoksun linjoilla, joskin salmiakkinen suolaisuus nousee esiin tuntuen kitalaen kulmilla läpi maun. Muutoin paahteen ja kevyemmän kaakaopavun suklaisuuden alta löytyy ohutta, tummaa hedelmäisyyttä sekä hieman limppuistakin otetta. Maun puolivälin jälkeen sivulta voi aistia myös paahdetun pähkinäistä tuntua, ehkä myös lakritsista, soljuvaa pyöreyttä. Sitruksiseen suuntaan viittaava humalointi puree loppupuoliskolla kohtalaisen mukavasti piristäen kokonaisuutta onnistuneesti. Suutuntumaltaan sulava, muttei järin tuhti. Tasapainoinen makumaailma ja keskirunsaan toimiva suutuntuma tekevätkin oluesta petollisen helpon juotavan, joskin tietynlaista kunnioitusta nautinnon edessä kokeekin.


Tuomio: Soljuva, kaiken kaikkiaan hyvän makuinen IS. Paahdetta, suklaista tunnelmaa ja salmiakkia sopivassa suhteessa katkeroa unohtamatta – vahvuus tosin jää maistamalla arvuutteluksi. Toimiva, hyvän laatuinen imperial stout, joka tarjoaa hyvän kuvan saksalaisten osaamisesta perinteisen mukavuusalueen ulkopuolelta. 

Pisteet: 39/50


Camba Bavaria Black Lager
 • Tyyli: Schwarzbier 
 • Alk.%: 5,4
Saksassa suosiotaan kasvattanut lagermaailman paahteen tuoja, joka tyypillisesti pyörii karvan verran maitokaupparajaamme vahvemmissa lukemissa. Tumma olut henkii paikoin jopa kahvisen paahteista aromia pitäytyen kuitenkin lagermaisessa yleiskuvan raikkaudessa. Jotkin lajin yksilöt ovat myös (jostain kumman syystä) melko makeitakin, mutta näitä ei suuremmin vastaan ole sattunut...


Camba Bavaria Black Lager
Lähes läpitunkematon, musta olut kohtalaisella vaahdolla. Liikkeiltään varsin ketterä, ei millään muotoa tummuutta tukevaa hidasta arvokkuutta. Tuoksussa hieman palanutta maltaisuutta, jossa joukossa myös ripaus metallista kaikua – ehkä myös todella kevyttä makeutta. Melko neutraali, ehkä hitusen laimea ja häiritsevä. 

Maku on tuoksua voimakkaampi, mutta myös siitä kumpuaa metallinen sivumaku etenkin loppupuoliskon kliimaksissa. Muutoin tummaa, terävästi palaneen kahvista maltaisuutta – ripaus kuivaksi kypsyteltyä pannukahvia ja ehkä ohut kattaus myös salmiakkista pahvia sekä vihanneskellarin aromia. Ei kovin kutsuva saati houkutteleva kokonaisuus makunsakaan puolesta. Tuntumaltaan oletetun kevyt ja helposti lähestyttävä, ehkä hienoista säätöä voisi hiilihappojen pistävyyteen harkita. Lieneekö sillä kuitenkaan mitään merkitystä kun makumaailma ei oikein mitään tarjoa...

Tuomio: Melko kaukana perusvarmoista, germaaniseen järjestelmällisyyteen sekä laadukkaaseen maistuvuuteen nojaavista tyylilajin maistuvista edustajista. Teollinen kaiku on melkolailla läpi paistava - ei oikein houkuta testaamaan vastaisuudessakaan. Tässä voi toki olla epäkurantistakin yksilöstä kyse, joskaan aivan viemäröintikunnossa se ei ollutkaan.

Pisteet: 23/50


Yhteenveto:

Eli melko laajalla skaalalla panimon tumman puhuvat tuotteet seilaavat. Imperial Stout oli positiivinen yllätys - muutoin tarjonta jäi melkolailla keskitasolle ja sitä alempien sarjojen painimiseksi.

2 kommenttia:

 1. Camba oli vielä pari vuotta sitten mielenkiintoisempi panimo, kun he tekivät oluensa pullokypsytettyinä 0,5 l pulloihin. Oluissa oli tuolloin hieman hiivaista makua, mutta myös persoonallista käsityön leimaa. Tässä uudessa suodatetussa 0,33 pulloihin pakatussa linjassa suuntuntuma on ohuempi ja maku pyöreämpi, kuin kaikki voimakkaammat ja persoonallisemmat särmät olisi poistettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama patenttikorkkipullo tulikin männä vuosina maistettua ja hyvin toimiva oluita kyllä olivat. Nämä "uuden linjan" oluetkin ihan mukiin meneviä ovat, mutta jäävät kyllä hieman jalkoihin muiden saksalaisten ei-lager/vehnäpanimoiden rynnistyksessä. Onkos noita tynnyrikypsyteltyjä tullut vastaan? Joskus virtuaalisesti olen niitä hypistellyt mutta hinta on tullut aina vastaan...

   Poista