- Tyyli: Berliner Weisse
- Alk.%: 2,5
- Panimo: Brewbaker, Berliini, Saksa
Muutama päivä sitten fillaroin kotia kohti syyssateen virkistäessä
ilmanalaa. Vaatteet märkinä asfalttitietä kiitäessä sisälläni heräsi vieno
kaipuu kesän helteitä kohtaan… Pidän syksystä, yleisesti sanonkin olevani
syysihminen. Syyssateessa ulkoilu on mielekästä ja tunnelmaa huokuvaa eivätkä
hämärtyvät illatkaan valittamisen aiheita mieleen juuri kanna – loppukesät meneekin
usein syksyä odotellessa. Miksi sitten yht’äkkinen kesän kaiho? Pitkä työpäivä,
fillari ja vehreä luonto...mieleni teki biergartenin rauhaan, jossa monen
monituista, raikasta janojuomaa tuli tänäkin kesänä kohotettua huulille
raskaiden askareiden väliköissä. Näin syyskuussa ei patiolla enää ilman
välikerrastoa istuskella ja penkkikin saattaisi sään puolesta olla hieman kostunut.
Olut jäikin tuona päivänä juomatta, mutta illalla tietokoneen syövereistä
löytyi merkintöjä kesän mauista – käännetäänpä siis veistä kesäihmisten
haavassa…
Berliner weisse, Napoleonin joukkojen mukaan ”pohjoisen shamppanja”,
arkisemmin (ja sumeilemattoman vapaasti käännettynä) ”kansan kuohujuoma”.
Kevyt, yleensä alle kolmeen prosenttiin asettuva, hapan vehnäoluttyyli, joka
kerää suosiota yleensä kesähelteillä. Nimensä mukaisesti Berliner weisse on
saksalaista alkuperää, joskaan maasta ei nykyisin kovin montaa sen vakituista
valmistajaa löydykään – minne lie sadat valmistajat aikojen saatossa kaikonneet,
sillä vielä 1800-luvulla olut oli Berliinin alueen suosituin alkoholijuoma ja
Wikipedian mukaan sillä oli kaikkiaan seitsemänsataa valmistajaa. Sinällään
jännää onkin, että nykyisin tarjonnan kirjo on huomattavasti laaja-alaisempaa merten
takana Amerikassa... Saksan markkinoista se täyttää noin prosentin luokkaa
olevan siivun, jos sitäkään. Itse en
tätä ennen lajiedustajistoon ole päässyt tutustumaan, mutta heinäkuun helteillä
päätin ottaa satojen vuosien mittaiset perinteet omaavan tyylin testiin.
Koska olut on yleisilmeeltään hapan, tavataan se nauttia ”vihreänä”
tai ”punaisena” – eli joko maratti- tai vadelmasiirapilla maustettuna. No eipä
moisia hienouksia kartanon kaapeista sattumoisin löytynyt, joten vulgaaristi ”raakana”
tämä tuli nautiskeltua – lasiin sentään maltoin kaadella. No leikki leikkinä,
ehkä ens’alkuun onkin ihan hyvä lähteä tutustumaan ”tavaraan itseensä”, ilman
kylkeen tulevia lisukkeita. Vaikka Berliner weisset omaavat pitkän historian, on
tämä yksilö peräisin hieman tuoreemman toimijan, vuonna 2005 perustetun Brewbakerin
varannoista. Berliiniläispanimo on itselleni vielä tuntematon, mutta ilmeisen
innovatiivinen ja uran alkuvaiheissa näemmä varsin tuotteliaskin panimo on
kyseessä. Sopinee berliiniläiseen elämänmenoon mainiosti… Entä miltäs
Brewbakerin berliner weisse kesäkuumalla maistui?
Brewbaker Berliner Weisse |
Samea, hieman hailakan keltainen olut kevyellä, laskevalla
vaahdolla. Tuoksultaan vehnäinen, happaman hedelmäinen ja kevyen hiivainen -
myös etikkaista happamuutta löytyy. Kevyt ja sitruksisen pirskahteleva.
Myös maku on varsin hapan, se juontuu sitruksisesta,
hedelmäisestä pohjasta jossa on myös kevyttä fruktoosin tuntua. Vihreää omenaa,
tuota sitrusta sekä raakaa karviaista. Vaaleaa vehnäisyyttä, kevyttä
valkoviinietikkaa. Tuntumaltaan kevyt, kesäinen ja virkistävän hapan sekä
pirteän oloinen.
Tuomio: Happaman hedelmäinen, hieman vehnäisän pyöreä
kesäjuoma, joka on kevyt mutta maistuva. Ensikosketus berliner weissejen
maailmaan ei varmasti jää ainoaksi...
Pisteet: 31/50
Tätä olutta en ole maistanut, mutta jotkut Brewbakerin pullo-oluet ovat olleet happamia, silloinkin kun ei ole tarkoitus tehdä hapanta olutta. Laatuvaihteluja siis. Kuulema paikan päällä Berliinissä heillä on hyvinkin maukkaita hanaoluita. Berliner weisse on hankala tyylisuunta, koska perinteisistä panimoista on jäljellä vain Kindl, ja heilläkin homma on vähitellen muuntunut tehostetun teolliseksi. Käytännössä tyyli on nyt uuden aallon olutpanimoiden varassa.
VastaaPoistaHannun kommentin aiheesta luinkin OO:n Berliini-ketjusta. Ensikosketus tosiaan ko. tyylin sekä panimon tuotoksiin. Sinällään hauskaa on, että lukemani perusteella berliner weisseä valmistetaan laajemmin Kanadan suunnalla kuin Saksassa itsessään... Kindl näköjään kuuluu Oetkerin konserniin, eli teollistumisen syy lienee aika selvä :D
Poista