Paikallinen oluentuottajani, Heinämäessä
taikojaan tekevä Hiisi on nousut vuoden aikana eräänlaiseksi ilmiöksi
Keski-Suomessa. Nykyisin maakunnan alueelta ei löytyne niemeä saati notkoa,
jonneka Hiisin maltaiset* maut eivät olisi levittäytyneet. Tämä luonnollisesti
lämmittää oluen ystävän mieltä. Vakiovalikoima on yleisesti hyvin esillä
markettien oluthyllyillä eikä vahvempia tuotteita etsivänkään monen
olutravintolan ovea tarvitse kolkutella löytääkseen janoamansa. Tarjontaan
kuuluu myös erinäisiä kollaboraatio-oluita sekä kokeiluluontoisempia
erikoiseriä, mutta erityisen hyvin alueella on otettu vastaan mahdollisuus oman
oluen valmistuttamiseen. Tilausoluita tuntuukin sikiävän eri suunnilta
toimialarajat ylittävien tahojen toimesta. Sekin osaltaan kertoo suomalaisen
olutkulttuurin muutoksesta sekä ennen kaikkea positiivisesta suhtautumisesta
kotimaiseen käsityöolueen.
Tilausoluesta puhutaan tänäänkin, sillä
viikonlopun juhlahumussa tutustuin Varjolan Penttiin. Pentti on laukaalaisen
juhlapaikan Varjolan tilan oma olut, joka lainaa nimensä tilan kolmannelta
isännältä, perunanviljelyn, apilatutkimuksen ja typen sidonnan analysoinnin
parissa aikaansa viettäneeltä Pentiltä. Olutta on ollut saatavilla tilan omasta
ravintolasta tämän kesän ajan ja olin positiivisesti yllättynyt sen läsnäolosta
vielä näin syksynkin kynnyksellä. Syyllistä oluelle ei tarvitse kaukaa lähteä
hakemaan, sillä Hiisihän tämänkin on valmistanut. Cascadella humaloitu american
pale ale kantaa kyljessään luomu-merkintää eli paikallispanimon sertifikaatin
lunastamisella on löytynyt ilahduttavasti käyttöä. Vahvuutta APAlle sopuisasti
5,3% ja rungon virkaa toimittaa ohraisen pohjan lisäksi rukiinen loppusilaus –
Vikingmalt taipuu tarjonnassaan luomunkin puolelle ilmeisen hyvin.
Varjolan Pentti |
Itse paikkana Varjolan tila on
viihtyisä, voidaan kai puhua idyllisestäkin maalaismiljööstä luonnonkauniissa
koskimaisemassa. Vanhan navetan alakertaan mahdutettu tilava bistro, yläkerran
juhlasali sekä heinäladon ylisiltä löytyvä tanssipermanto luovat tunnelmaa
juhlaan kuin juhlaan. Juhlatilaisuuksien lisäksi tila tarjoaa puitteet
yritysten tilaisuuksiin sekä virkistystapahtumiin, mutta tarjolla on myös
ekstremempääkin harrastusaktiviteettia koskenlaskusta erinäisiin safareihin,
koskikalastukseen sekä muuhun elämysmatkailuun. Lisäksi kosken rannoilta löytyy
vuokrasaunoja sekä –mökkejä. Matkaa Jyväskylästä kertyy reilut kolmekymmentä
kilometriä, joten etäisyydenkin puolesta paikka sopii tilaisuuksien
järjestämiseen mainiosti – viikonloppuna tanssitut häät olivatkin omalta
osaltani jo toiset Varjolan miljöössä reilun vuoden sisään (tarkennetaan nyt tähän väliin, että molemmissa olin paikalla vieraan muodossa).
Suurta analyysia en tilanteen luonteen
vuoksi oluesta lähtenyt kirjailemaan, mutta tilaisuudessa ilahduttavasti ruokajuomaksikin
nostettua Penttiä ehti illan mittaan kuitenkin hyvillä mielin tuumailemaan. Tiituspohjan Palvarin kokonainen palvipossu hupeni juhlakansan lautasilta hyvää tahtia ja
Penttiä näkyi tilattavan ruokajuomaksi hyvällä menestyksellä – yleinen palautekin
oluesta kuului olevan oikein positiivista. Myös possu maittoi allekirjoittaneelle
todella hyvin eikä uunijuureksin höystetty annos huonoa paria kevyen rukiisesta
APAsta saanut – varsin mainiosti yhdistelmä pelasi. Eli possun poskea poskeen
ja maistuvaa luomuolutta kyytiin, mikäpäs sen parempi tapa viettää hämärää
syysiltaa. "Oli sikahyvää!"
Pentin lisäksi alakerran bistrosta
löytyi vielä Hiisin Rakkia ja Lumoojaa, joista ensiksi mainittu kuitenkin ”karkasi”
ennen kuin ehdin itse sitä tilaamaan… Katsotaanpa sitten hieman tarkemmin, että
millä mielin sitä Penttiä sitten siemailtiin.
*Hiisin tapauksessa pitäisi varmaan ennemminkin
puhua katkerista tai aromaattisista?
Kuva: Varjolan Tila |
Pentti on kevyen tumma, meripihkan
sävyinen olut, jonka makumaailma keräsi kiitosta laajalla rintamalla. Melko
runsas, aromaattinen, mukavan tuhdisti sitrusta ja kukkaista tuntua
sekoitteleva kokonaisuus. Todistetusti oivallinen pari esimerkiksi palvatun
porsaan kumppaniksi, mutta istuu käteen myös juhlavassa illan vietossa.
Rungoltaan hienoisen leipäinen, aavistuksen makea ja tasapainoinen tulematta kuitenkaan liikaa esille tunkea saati muutoinkaan – hennon rukiinen
ote sekoittuukin kauniisti etenkin humaloinnin kukkeaan puoleen ja saa aikaan
miellyttävää syvyyttä makujen kirjoon. Minä pidin ja niin teki moni
muukin!
Oluen väriä Hiisin Tatu muuten kommentoi
seuraavasti:
”…ja meikäläisen
toiminnallinen vamma on se, että jos vaan saa tommosta meripihkan väriseksi
taittuvaa olutta tehdä, niin semmonen sieltä sitten tulee.”
Arvostan!
Varjolan tila on hieno paikka ja hienoa, että sieltä saa nyt myös hyvää olutta. Kun viimeksi kävin siellä viitisen vuotta sitten, tarjolla oli vain teollisuuslageria. Mukavasti maukkaammat oluet ovat levinneet viime vuosina myös olutravintoloiden ulkopuolelle.
VastaaPoistaHieno paikka tosiaan ja olutvalikoima tarjoaa jo ihan hyviäkin vaihtoehtoja. Hiisiläisten lisäksi tarjolla on ainakin Franziskanerin peruskaksikko sekä grimbergeniläisiä - saattoi jotain muutakin olla... Vuosi sitten oli myös Teerenpelin oluita, tällä hetkellä lahtelaista löytyy vain viskinä.
Poista