lauantai 27. syyskuuta 2014

Kotiolut: Jyskän Imperial Stout 2014


Palataanpa vaihteeksi Jyskän kotipanimon antimien äärelle. Blogikollegani, olut-, viini- ja siideriasiantuntija Mika Laitinenhan luovutti alku kesästä haltuuni näyte-erän kehutun kotipanimonsa antimia. Kesähelteet ja tyyleiltään jyhkeät oluet eivät valitettavasti löytäneet yhteistä säveltään lomakaudella, mutta nyt syksyn tullen kaivattua viileyttä ja hämärän tuomaa tunnelmaa onkin sitten hyvin piisannut. Aiemmin olenkin jo ehtinyt fiilistelemään kutkuttavan vuosikerta-Solera Wittin sekä Raivain ryewinen tiimoilta, nyt sitten on hieman paahteisempien makujen vuoro. Mikan kirjoittama info näyttää seuraavanlaiselta:
”Jyskän perinteinen imperial stout. Tässä erässä paahtuneisuutta ja katkeruutta on silitetty pehmeämmäksi. Paahtuneisuus tulee paahdetusta ohrasta ja kahdesta tummasta maltaasta, joista toisen olen itse paahtanut uunissa (brown malt). Pantu 30.12.2013, alkoholia 9,5%.”
Jyskän Imperial Stout 2014
Nyt on tummaa… Musta olut on iltavalaistuksessa komean näköinen eikä rusehtava vaahtokerros sen päällä näytä hiipuvan sitten millään. 

Maku on kyllä kohdillaan. Syvät, tummat ja paahteiset imperial stoutit ovat mieleeni ja ilahduttavasti tässäkin on mukana myös suklaista tunnelmaa. Toki katkerotkin purevat suhteellisen voimaisasti, mutta nahkean paahteinen, jauheisen suklaan makeuttama puoli vie kädenväännössä voiton. Hieman salmiakkia, myös liköörimäistä lämpöä – nahkeaa mokkaa. Monipuolinen, arvokas ja nautinnollisen hidas – ei ehkä niin jyhkeä kuitenkaan, kuin olisi odottanut.

Mitä tässä nyt tarinoisi… Ulkona syysilta pimenee, sisällä kuvitteellinen takkavalkean loimu lämmittää mieltä. Lasissa oleva käsityötaidonnäyte on enemmän kuin paikallaan ja saa ajatukset liimautumaan sohvan pohjalle – tässä on hyvä olla…

Ajan kuluessa myös humalointi ilmoittelee itsessään ja saa kielen kannat kihelmöimään. Lopulta mieluisan monipuolinen kokonaisuus…

5 kommenttia:

 1. Tämän oluen panneena kerron oluesta hieman lisää: edellinen versio tästä oli hieman liian kovan katkera ja paahtunut, nyt katkeruuden purevuus meni aavistuksen liian alas. Tämä on kuitenkin jo melko lähellä maalia ja monille tämä on ollut mieluisin olut valikoimastani. Päällimmäisenä voimakas tumman suklaan maku (muistuttaen korkean kaakaopitoisuuden suklaata) tulee itsepaahdetusta maltaasta. Innoittajana tässä oluessa on ollut Närke Stormaktsporter, eli maksimoidaan runsas paahtuneisuus, mutta vältetään agressiivisia elementtejä. Olen tekemässä tälle 6-7 % pikkuveljeä jouluolueksi.


  VastaaPoista
 2. Hei! Asun Jyskässä, myydäänkö jossain "pimeitä pulloja". Kiinnostaisi kyllä aivan synnillisest!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Pimeitä pulloja" tokko myynnissä on, mutta maistiaisia kannattaa kysellä suoraan Mikalta itseltään.Meikäläinen on ollut tässä vain maistajan roolissa :)

   Poista
 3. Miten saisin yhteyden? Itsekin leikin omalla tavallani juomablogin kanssa ja olisi hienoa maistaa jotakin naapurin omatekoista ja ilmeisen laadukasta tavaraa. Voinko saada vaikkapa sähköpostiosoitteen?

  VastaaPoista
 4. Oma sähköpostini on likimarkku@gmail.com, laitatko sinne vaikka yhteyksiä. Kiitän jo valmiiksi :-)

  VastaaPoista