sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Kotiolut: Voetto WitTahaton "taidekuva"...

Kesän makuja maistellaan tällä kertaa kotioluen voimin, sillä jo muutaman oluen voimin blogissa esiintynyt Voetto-panimon Topi ehti kesän aikana keittelemään oikein maistuvaa witbieriä. Luulin jo pitkään suorittaneeni viiltävän analyysini, mutta kun tuossa pari viikkoa takaperin pihahommien jälkimainingeissa mieltäni samaisella oluella virkistin, tajusin toisen ”näytepullon” nököttävän vielä kaapin uumenissa. Tuumasta toimeen siis ja mieluustihan sen toisenkin pullon testiin sitten otti – ensimmäinen nimittäin oli olut paikallaan!

Näin syyskelien saapuessa myös illat pimenevät ja amatöörimäisesti kameraa käyttävänä tohvelona minulla on ajoittain vaikeuksia saada oluista siedettäviä kuvia tänne blogin puolelle. Ehkäpä tämä tässä jahka ehtii tarkemmin perehtymään taas aiheeseen – tämä on jokasyksyinen ongelma. Tiedän, että valokuvaaminen on lähellä Topin sydäntä ja kuljettaa häntä erikoisiin paikkoihin, joten valokuvauksellinen sivuaihe sopinee hyvin tämän oluen teemaan. Yllä esitelläänkin sen kunniaksi ”tahattoman taiteellista” olutvalokuvausta…

Voetto Wit
Haalea, todella valjakan keltainen olut, joka tuppaa vaahtoamaan melko voimakkaasti korkin napsahtaessa. Lasissa vaahtokerros laantuu maltillisen keskirunsaaksi ja hupenee suhteellisen rivakkaa tahtia muutaman millin paksuiseksi, kestävämmäksi kanneksi.

Tuoksu on raikas, hieman kevyt mutta pirteä. Vaalea, viljaisankin puhdas maltaisuus on kevyttä, taka-alalle suosiolla jättäytyvää, kokonaisuuden koossa pitävää. Vaaleaa, ananasmaista hedelmäisyyttä, hieman yrttisen sekaista, runsaan valkopippurista mausteisuutta sekä hiivaista aromia. Myös sitrukseen viittavaa pirteyttä löytyy. Oikein mainoi, oikein kesäinen.

Maultaan niin ikään varsin pätevä olut. Pippurinen mausteisuus on voimakasta, suht terävään katkeroon kauniisti sekoittuvaa. Raakaa sitrusta, kuivaa lääkeyrttiä sekä kiehtovaa kukkaisuuttakin loppumaussa. Jälkimaku on intensiivinen, voimakkaasti suuta supistava ja kuivattava. Ärhäkät hiilihapot keventävät tuntumaa ja luovat kokonaisuudesta nautinnollisen raikkaan. Myös makua löytyy ja paketti onkin hienosti tasapainossa.

Tuomio: Suun puhdistava, mielen virkistävä ja sopivan voimaisasti nipistävä wit, joka olisi kesähelteillä ollut olut paikallaan. Runsas makumaailma varmistaa toimivuuden myös koleammassa kelissä ja oikein hienoa olutta lasista löytyy. Myös haastavuutta löytyy, eli onnistunut vedos!

Pisteet:

  • Tuoksu: 8
  • Ulkonäkö:3
  • Maku: 8
  • Suutuntuma: 4 
  • Kokonaisuus: 14

Yhteensä: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti