keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Malmgård Proto #6

Järjestyksessään kuudes...
Sumuiset syysaamut saapuivat Keski-Suomeenkin ja hieman aiemmin pääsi irti myös Malmgårdin kartanomaisemissa valmistettu, Proto-hanasarjan kuudes olut. Alunperinhän näitä rajoitetun saatavuuden erikoiseriä piti valmistaa vain kolme kappaletta, mutta tälle ”toiselle kaudelle” saatiin vielä kolme lisää. Jatkosta ei liene vielä kummemmin tiedotettu, mutta levikki kattaa Suomen lisäksi jo hyvän palan Ruotsia sekä Tallinnan ja Tarton. Kysyntää ja vientiä sarjalle tuntuu olevan, joten hupsuahan se kiinnostusta herättävää tehtailua olisi tähän lopettaa… Lisäys: huhujen mukaan jatkoa saattaisi hyvinkin olla ensi vuonna tulossa! Viisi edellistä edustajaa ovat tarjonneet hyvin tehtyjä, kohtalaisen hyvällä kirjolla oluttyylejä läpikäyviä oluita, jotka pääsääntöisesti eivät kuitenkaan ole olleet mahdottoman haastavia hieman kokemattomammallekaan maistelijalle. Luonnetta on kuitenkin löytynyt varsin mukavasti ja pientä twistiäkin on muutamassa ollut mukana. Nyt siis päästään lisäämään listaan taas uusi makukokemus, aiempi kattaushan on näyttänyt tältä:
  • Proto #1 – hyvällä kädellä humaloitu American Pale Ale 
  • Proto #2 – rapsakanpuoleinen Hefeweizen 
  • Proto #3 – rukiinen Amber Ale 
  • Proto #4 – suoraviivainen, toimiva India Pale Ale 
  • Proto #5 – perusvarma, laadukas Saison 
  • Proto#6 – Oatmeal Stout, joka esitellään nyt:
Varsin vaaleaa linjaahan on tähän saakka noudateltu, eikä punertavan ruskeita sävyjä pidemmälle EBC-yksiköissä ole vielä ehditty etenemään. Nyt pökköä on värin puolesta kuitenkin laitettu pesään kunnolla ja syksyisen Proton tyyliksi on valikoitunut oatmeal stout – eli kauraista paahdetta on luvassa. Vahvuus on jätetty melko säyseälle tasolle (5,5%), eli olut lieneekin parhaimmillaan viileiden syyspäivien aikaan – varsinaisesta winterwarmerista ei siis voitane puhua. Paahteiset sävyt sopivat omaan makuun mainiosti, joten pitihän tämä kuudeskin tuotos käydä testaamassa – Jyväskylässä olutta on tarjolla Old Brick’sissä sekä seinän takana Harry’sissä, muiden kaupunkien tarjonnan voi tarkastaa Malmgårdin Facebook-sivujen ilmoitusesta. Oluen mainospuhe kuuluu seuraavasti:
”Proto-sarjan kuudes jäsen sai alkunsa kaurasta. Halusimme käyttää Malmgårdin kaurahiutaleita oluenpanossa ja tyyliksi valikoitui perinteinen Oatmeal Stout. Tämä musta, paahteinen tuote saa kaurasta silkkistä pehmeyttä ja täyteläisyyttä. Maku muuttuu loppua kohden kuivemmaksi ja paahteisemmaksi. Jälkimaussa kauran pehmeys ja paahdettujen maltaiden kuivuus jatkavat monivivahteista vuoropuheluaan.”

Malmgård Proto #6
Tumman puhuva, mustaa värimaailma tarjoava pernajalainen joka vaahtoaa kauniisti jättäen jälkeensä rusehtavaa pitsiä sekä ohuen, tiiviin pintakerroksen. Tuoksultaan olut on suhteellisen kuiva, tumman paahteinen, hieman tumman suklaan terästämän kahvinen. Kevyttä marjaisuutta, hieman kaurapuuroista happamuutta - nahkaa, ehkä ripaus pähkinääkin. Toimii ihan mukavasti, vaikkei kuivuus yleisesti allekirjoittanutta puhuttelekaan.

Maultaan tuoksua parempi, syvempi ja ajoittain mielenkiintoisen intensiivinen. Paahdetta on maussa mukana oikein mukavasti ja sitä tahdittaa tummuutta uhkuva, kuiva suklaisuus sekä kevyen kahvinen, hapan sivujuonne. Nahkaa, kevyesti punertavaa marjaisuutta, lämmetessä hyvin hienoa hedelmää. Katkerot ovat maltillista tasoa, mutta tunnelman lämmetessä ne nousevat hyvin nipistämään muutoin melko kuivan paahteisessa, kuitenkin hivenen suklaan lempeämpääkin kaikua tarjoavassa loppumaussa. Hento viittaus myös vaniljaan löytyy, mutta kyse lienee johdatellusta mielleyhtymästä - suuhun nimittäin jää veikeä, aidon kaakaojauheen oloinen suklaan tuntu. Suutuntumaltaan ehkä hieman kevyt, ei kuitenkaan vetinen tahi muuta – runko vain voisi olla asteen pari tuhdimpikin. Aukkoja ei kuitenkaan löydy.

Tuomio: Paahteinen, kevyen suklainen ja yleisilmeeltään kuivanlainen kaurastout. Ajoittaista, miellyttävää intensiivisyyttä esittelevä, ehkä omaan suuhun hieman kevytrunkoinen olut. Kannattaa kuitenkin testata, jälki on taas kerran laadukasta. 

Pisteet: 34/50

Kuudes Proto jatkaa Malmgårdin perusvarmaksi osoittautunutta sarjaa, jolleka toivoisi ehdottomasti jatkoa. Täksi kesäksi saatiin vuosi sitten toivomani saison, joten mikäli sarjan tehtailua jatketaan voisin esimerkiksi syksyyn asettuvaksi toiveeksi esittää jotain savuista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti