maanantai 5. syyskuuta 2016

Nikolai Alkoholiton Vaalea Lager

 • Tyyli: Alkoholiton olut
 • Alk.%: 0,0
 • Panimo: Sinebrychoff (Carlsberg), Kerava, Suomi
 • Pantu: Feldschlösschen (Carlsberg), Rheinfelden, Sveitsi

Noniin, tänään on aika taputella ansaittu kesäloma pakettiin ja palata taas sorvin ääreen. Heinäkuun lopullahan iltapäivälehdet ja muut klikkimediat olivat taas täynnä ”Jäikö putki päälle? 10 tapaa laittaa korkki kiinni loman jäljiltä. Katso kuvat!” –tyylisiä otsikointeja osoittelemassa sormella tavallista useamman alkoholiannoksen voimin lomakuukauden aikana rentoutuneita suomalaisia. Nyt syksyn jo tultua odotellaankin "Näin pääset eroon jouluähkystä" vinkkejä ja "Näillä konsteilla vältyt pikkujoulumorkkikselta" –teemanumeroita, mutta ajattelin että valkaistaan vielä nenää ja siinä samalla blogiakin esittelemällä vaihteeksi alkoholiton olut. Tämä on tietty oiva tilaisuus tuoda esille, että holitontakin kesäjuomaa ihan oikeasti tuli lasiin kaadeltua. Nih, kunnollista toimintaa, ettäs tiedätte.

Tosiasiassa etenkin Nikolai Alkoholiton Vehnä (0,5%) tuli lämpöisimpinä päivinä tapailtua kohtalaisen usein ja se vähän kuin vakiintui myös kesäisten grillin ääressä vietettyjen hetkien kumppaniksi. Sopivan kevyenä, mutta ihan mukavan makuisena oluena se jotenkin sopi tunnelmaan, jossa ei välttämättä huvittanut sitä puolilitraista (ja jollain muotoa vähän pyhääkin) Weihenstephaneria alkaa särpimään. Jossain vaiheessa lomaa tuli sitten testattua alkoholittoman Nikolai-sarjan toinenkin olut, nyt arvioissa oleva Nikolai Alkoholiton Vaalea Lager 0,0%.

Suureksi spektaakkeliksihan tuo ei oluena luonnollisestikaan noussut, mutta toimi viileänä janojuomana ihan passelisti. Tölkkiä ei sen enempiä tullut tapailtua, mutta myöhemmin havaitsin nauttineeni kotimaisen panimotuotteen sijaan sveitsiläistä mallasjuomaa eli tämä Alkossakin myynnissä oleva olut on valmistettu Carlsbergin Feldschlösschen-panimolla käkikellomaassa… Suuren konsernin ilot ja surut jne.
Nikolai Alkoholiton Vaalea Lager on perinteisellä menetelmällä pantu olut. Siinä maistuvat laadukkaiden lager-oluiden tyypilliset maut: maltaisuus ja katkeruus. Alkoholi on käymisen jälkeen poistettu hellävaraisesti vakuumitislauksella, jolloin jäljelle jäävät oluen muut arvokkaat ainesosat.
Ja kun tuosta nenänvalkaisusta jo päätiin puhumaan, niin mainittakoon vielä Sinebrychoffin kotisivuilta löytyvä lausahdus: Alkoholiton Nikolai sopii myös painostaan huolehtivien ruokavalioon: se sisältää energiaa vain 15 kcal/100 ml. Kyllä on poika sutjakassa ja terävässä kunnossa heti työrupeaman ensimetreiltä lähtien.

Nikolai Alkoholiton Vaalea Lager
Kirkas, kullankeltainen olut kepeällä vaahtopäällä kuorrutettuna. Tuoksu raikas, vaalean maltainen ja tuoreen ruohoinen. Lämmetessä menoon tulee mukaan makeuttakin eli kokonaisuus on parhaimmillaan hyvin jäähdytettynä.

Sama pätee makuun. Kylmänä raikas, virkistävä ja ruohoyrttisesti pureva, lämmetessä makeus nostaa päätään tuoden muutoin vaalean maltaan joukkoon pahvisen hunajaista tunnelmaa. Yllättävän hyvin tähän on makua saatu, eli ei pöllömpi. Grillin ääressä ihan kiva vaihtoehto - ainakin vissylle ja perusbulkille.

Lopputulemana ihan hyvä alkoholiton olut, joka kannattaa nauttia kylmänä.Pisteet: 22/50

3 kommenttia:

 1. Jokseenkin huulia pyöristävää ja epäuskoa herättävää on että tässä veroluokka-oluiden luvatussa maassa, kohtuukäyttöön kannustava pitkäripainen ei ota hyllyilleen kovin kummoisia alkoholittomia oluita. Lisäksi hinnatkin on jostain syystä hilattu ostopäätöstä pyörtävän korkeiksi... Alkon "laajan" valikoiman varjossa vesi todellakin on vanhin voitehista. -Antti Peura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta, onko Alkon oikeasti suotavaa edes ottaa alle 4,7% tuotteita valikoimiinsa sille suodun yksinoikeuden (monopolin) koskiessa nimenomaan vahvempien juomatuotteiden vähittäismyyntiä. Hyllytila on rajallinen, valikoima auttamatta suppea jokaisella osa-alueella ja nyt tilaa raivataan vielä 0%-tavaralle ja lantrinkeille. Ostan Nikolaini jatkossakin marketista vaikka talven tullessa grillausholittomille ei varmaan hirveästi käyttöä olekaan. :)

   Poista
 2. Kieltämättä katseen osuessa Alkon hyllyssä coca-cola-pulloon, alkaa miettiä erinäisiä parannuksia tilan käyttöön sekä hyllyjen täyttöön. Ovat sentään ottaneet myydäkseen tyylikkäähkön lasipullon... -Antti Peura

  VastaaPoista