maanantai 12. syyskuuta 2016

Aidan takaa: Mikkeller / Three Floyds Majsgoop

Semmottiis löyty aidan piältä..

Ja taas on käyty naapurin jääkaapilla... Kävipä tuossa eräs ilta sillä tavalla hassusti, että naapurin isäntä heilutteli mojovankokoista lasipulloa aitamme takana. Asiasta piti luonnollisesti ottaa selko ja ennen kuin huomasinkaan, oli vaistonvaraisesti mukaan nappaamani Teku-lasi täynnä jumalten nektaria. On näistä naapureista aina kaikenlaista riesaa…

Tanskalainen Mikkeller vaikuttaa ystävystyneen syvästi Amerikan serkkuihin, sillä lasiin kaatunut Majsgoop on järjestyksessään kiertolaispanimon viides kollaboraatio-olut arvostetun Three Floyds –panimon kanssa (yhteistyön hedelmiä näkyy kypsyneen useita vielä tämänkin jälkeen). Muiden jyhkeiden gooppien tapaan myös Majsgoop on jylhä, runsasmakuinen ja suuri barley wine, joka henkii vahvoja jenkkiviboja. 

Yhteistyökuvioihin kuuluu myös aiemmin makustelussa ollut ”mustikkalambic”, Blå Spøgelse, joka sekin toimi moitteettomasti. Majsgoop vei hekuman vielä pari askelta pidemmälle. Olut on valmistettu Belgiassa, tutulla De Proefin verstaalla.

Mikkeller / Three Floyds Majsgoop
Samea, kultainen olut kauniilla vaahtokerroksella varustettuna. Tuoksu täynnä trooppista hedelmäsalaattia, ronskia greippisyyttä sekä havumetsän tuoreutta. Pihkaa, makeahkoa, toffeista maltaisuutta ja ehkä kevyesti kukkaista vehreyttä. Aromaattinen, runsas, vakuuttava.

Maultaan mainio. Greippinen verho avautuu alussa pehmeänä, pihkaan ja kypsän trooppiseen tuntuun sekoittuvana palasena, joka tehostaa otettaan maun edetessä. Loppu onkin greippistä, hieman havuista tykitystä jälkimaussa esiin tulevan toffee-leipäisen maltaisuuden ja kypsän hedelmäisyyden säestyksellä. Suussa soljuva, huulia tahmaava olut on kokonaisuutena kaunis, runsaan trooppinen, tuoreen greippinen ja havuinen makujen kombinaatio, joka ei suinkaan unohda solidia, karamellisen herkullista, keksimäistä ja hieman leipäistä mallaspohjaa.

Tuomio: Oivallinen, suuri ja puhutteleva taidonnäyte tanskalaisusalaisakselilla. Runsaalla kädellä humaloitu barley wine parhaasta päästä.

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti