tiistai 6. syyskuuta 2016

Brekeriet / To Øl / Stillwater Scanium

Kolmen kovan kombo...
Ruotsalainen Brekeriet on tullut tässä kesän mittaan tutuksi jo useamman oluen verran eikä menosta voi olla kuin mielissään. Panimon taustoja ja tarkoitusperiä tuli avattua jo heidän maistuvan Saisonin yhteydessä:
Brekeriet on kolmen veljeksen – Fredrik, Christian ja André Ekin – vuonna 2012 perustama panimo. Kolmikko aloitti toiminnan oluen maahantuonnilla kahta vuotta aikaisemmin, mutta päätavoitteena oli alusta lähtien laajentaa jossain vaiheessa panimotoiminnan puolelle. Ensimmäiset vuodet olutta valmistettiin Malmön lähellä, pienessä Djurslövin kylässä, mutta viime keväänä Brekeriet muutti suurempien tilojen perässä Landskronan kaupunkiin. 
Brekerietiä voi hyvällä omallatunnolla tituleerata Ruotsin villeimmäksi panimoksi. Se käyttää kaikki oluensa pelkkien villihiivojen ja bakteerien voimin sekä käyttää kypsytyksessä usein avokätisesti erinäisiä marjoja ja hedelmiä.
Aiemmin olen pitäytynyt landskronalaisten ”perusvalikoimassa”, enemmän tai vähemmän jatkuvassa tuotannossa olevissa Wild Bunch –oluissa, mutta nyt lasiin valikoitui kokeellisemman (ja selkeästi hinnakkaamman) Sour Patch –kirjon edustaja, joka on ollut kielen päällä jo keväästä lähtien.

Scanium on kolmen kovan – Brekerietin sekä kahden modernin kiertolaisen eli tanskalaisen To Ølin ja USAssa vaikuttavan Still Water Artisanalin – yhteisvedos. Olut on valmistettu Landskronassa hieman ennen kevään 2015 Copenhagen Beer Celebrationia ja se laskettiin markkinoille tämän vuoden puolella. Pullon kylki kertoo oleellisen: A rustic, complex and tart old style saison fermented in three sweet wine barrels for ten months. Ja koska Brekeriellä on pantu, ei liene saisonhiivoja joukkoon heitetty. Pitihän se testata.

Brekeriet / To Øl / Stillwater Scanium

Vaalea, kevyesti vaahtoava ja pirteän oloinen olut. Tuoksultaan sitruunainen hapan, tamminen ja kuivan hedelmäinen, vähän valkoviinimäiseen tapaan. Kevyttä, mutta tunnistettavaa hiivaisuutta, ehkä hiven vaaleaa marjaisuuttakin. Melko voimakas, pirtsakka ja rapsakka.

Onpas kuiva, kirpakka ja hapan yhdistelmä. Ei mitään näistä yltiöpäisissä määrin, mutta kombinaationa aika tehokas paketti. Sitrusmaista kirpeyttä, yleisen vaaleaa tunnelmaa ja valkoviinimäistä, kuivaa ja kirpeää marjaisuutta. Tynnyri tuntuu hyvin ja tuo mukaan selvän, puisen, ehkä tammisen ja vähän makean vaniljaisen lisänsä. Sitruksella on kaverina rehdimmän maitohappobakteeristakin tunnelmaa, vähän vihertävän omenaisessa muodossa. Lopussa kevyttä lämpöä, selvempää mausteisuutta sekä kukkaisaa yleistuntua.

Tuntumaltaan suuta kuivattava, vaaleanpuhuva ja kirpeän pirteä. Pienet, mutta tehokkaat hiilihapot täydentävät tehokkaan kokemuksen. Johan on...

Tuomio: Kutkuttava, erilainen ja haastavakin Saison. Tätä osasi vähän odottaa eikä lopputulema hassumpi olekaan. Tykkäsin.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti