tiistai 20. syyskuuta 2016

Svartå Höstöl - Syysolut

Syysolutta ruukkimaisemista...

Svartå Bryggeri – tai itselleni ehkä arkisemmin Mustion Panimo – on yksi maamme pienimmistä panimoista. Sen vuosituotantomäärät huitelevat alle 20 000 litrassa, mutta siitä huolimatta olutta on saatu jo Alkon valikoimiin sekä kauppajakeluun Jyväskylänkin korkeudella. Panimo sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa miljöössä, maamme ensimmäisenä rautaruukkina pidetyn Mustion ruukin alueella. Läheltä löytyy myös 1700-luvulla rakennettu Mustion linna kuvankauniine puistoineen. Kirjoitin panimosta Juomien Suomi –kirjaani seuraavasti:
Mustion Panimo on Daniel Kaweckin, Anders Bäckmanin ja Cecil Lindholmin yhteinen hanke, jonka pohjana oli visio länsiuusimaalaisesta oluesta. Matka visiosta olueksi kesti lopulta kaksi vuotta. Sopivat puitteet löytyivät lopulta Mustionjoen rannalta, jossa alun perin ruukin sähköveturin talliksi rakennettu punatiilirakennus odotti uutta käyttötarkoitusta. Ennen panimoa tiloissa oli toiminut vapaapalokunta, mutta sitten rakennus oli jäänyt varastokäyttöön.
Paloaseman Panimo ei siis olekaan maamme ainoa panimo, joka on vaihtanut kotikolonsa toimintatarkoituksen palontorjuntatehtävistä janonsammutustoimintaan… Mustiossa valmistetaan ympärivuotisesti muutamaa vakiotuotetta, joiden kirjoa täydennetään kausittain vaihtelevin sesonkioluin. Svartå Höstöl on nimensä mukaisesti panimon syysolut, jonka tyyliksi näkyy kirjatun Amber Ale. Maltainen syysolut on humaloitu miedosti Chinook- ja Cascade –lajikkein, vahvuuden pysytellessä maltillisesti reilussa viidessä prosentissa. Omaan makuun maltaasta olisi voitu syystunnelmaan nimissä ottaa irti enemmänkin...
Svartå Höstöl - Syysolut on pintahiivaolut, jonka valmistukseen on käytetty suomalaista mallasta ja paikallista Mustion vettä. Cascade- ja Chinook-humalalajikkeita on käytetty maltillisesti, jotta luonnollinen maltaan maku pääsee esiin. Käymisaika ennen pullotusta on noin 4–5 viikkoa. Kuten monet käsityöläisoluet, tämäkin olut on suodattamaton ja väriltään hieman samea, sillä olueen jää käymisvaiheen jälkeen hiivahiukkasia. Olut on myös pastoroimaton. Hiiva jatkaa käymistään vielä pullotuksen jälkeen, joten oluen maku kehittyy, mitä kauemmin sitä säilytetään. Säilyvyysaika on muutamia kuukausia.
Svartå Höstöl - Syysolut
Punertava, meripihkainen olut kauniilla vaahtokerroksella. Tuoksu on hyvä, pehmyt ja syväntuntuinen. Aprikoosinen, kevyen rusinainen ja hunajainen tunnelma esittelee mukavasti syksyyn sopivaa hedelmäisyyttä sekä varmaotteista maltaisuutta. Mukana on myös ripaus mausteisuutta joka tasoittaa yleistä makeutta.

Maultaan olut on valitettavasti hieman yksioikoisempi ja varovaisempi, mikä luonnollisesti verottaa heti tunnelmaa. Syysoluen tulisi omaan makuun kuitenkin olla runsasmakuinen ja soljuvampikin. Sinällään ihan metsään ei kuitenkaan mennä. Rusehtava, hunajainen ja kevyen leipäinen maltaisuus on hyvin esillä ja pelaa yhteen tuoksustakin tutun rusinan, kypsän aprikoosin ja lopussa kevyesti potkivien katkeroiden lomassa toimivan mausteisuuden kanssa. Syvyyttä kuitenkin kaipaisin, niin makuun kuin tuntumaankin, vaikka hitusen huulia tahmaava olut sitä syksyn tunnelmaa hyvin henkiikin. Maltaalla on oluessa hieno, mutta hitusen riittämätön päärooli, josta voisi ottaa irti enemmänkin. 

Tuomio: Kevyehkö syystunnelman luoja. 

Pisteet: 30/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti