Syysolutta ruukkimaisemista... |
- Tyyli: Amber Ale
- Alk.%: 5,4
- Panimo: Svartå Bryggeri - Mustion Panimo, Mustio, Suomi
Svartå Bryggeri – tai itselleni ehkä arkisemmin Mustion
Panimo – on yksi maamme pienimmistä panimoista. Sen
vuosituotantomäärät huitelevat alle 20 000 litrassa, mutta siitä
huolimatta olutta on saatu jo Alkon valikoimiin sekä kauppajakeluun
Jyväskylänkin korkeudella. Panimo sijaitsee kulttuurihistoriallisesti
arvokkaassa miljöössä, maamme ensimmäisenä rautaruukkina pidetyn Mustion ruukin
alueella. Läheltä löytyy myös 1700-luvulla rakennettu Mustion linna kuvankauniine puistoineen. Kirjoitin panimosta Juomien Suomi –kirjaani seuraavasti:
Mustion Panimo on Daniel Kaweckin, Anders Bäckmanin ja Cecil Lindholmin yhteinen hanke, jonka pohjana oli visio länsiuusimaalaisesta oluesta. Matka visiosta olueksi kesti lopulta kaksi vuotta. Sopivat puitteet löytyivät lopulta Mustionjoen rannalta, jossa alun perin ruukin sähköveturin talliksi rakennettu punatiilirakennus odotti uutta käyttötarkoitusta. Ennen panimoa tiloissa oli toiminut vapaapalokunta, mutta sitten rakennus oli jäänyt varastokäyttöön.
Paloaseman Panimo ei siis olekaan maamme ainoa panimo, joka on
vaihtanut kotikolonsa toimintatarkoituksen palontorjuntatehtävistä
janonsammutustoimintaan… Mustiossa valmistetaan ympärivuotisesti muutamaa
vakiotuotetta, joiden kirjoa täydennetään kausittain vaihtelevin sesonkioluin. Svartå
Höstöl on nimensä mukaisesti panimon syysolut, jonka tyyliksi näkyy kirjatun
Amber Ale. Maltainen syysolut on humaloitu miedosti Chinook- ja Cascade –lajikkein, vahvuuden pysytellessä maltillisesti reilussa viidessä prosentissa. Omaan makuun maltaasta olisi voitu syystunnelmaan nimissä ottaa irti enemmänkin...
Svartå Höstöl - Syysolut on pintahiivaolut, jonka valmistukseen on käytetty suomalaista mallasta ja paikallista Mustion vettä. Cascade- ja Chinook-humalalajikkeita on käytetty maltillisesti, jotta luonnollinen maltaan maku pääsee esiin. Käymisaika ennen pullotusta on noin 4–5 viikkoa. Kuten monet käsityöläisoluet, tämäkin olut on suodattamaton ja väriltään hieman samea, sillä olueen jää käymisvaiheen jälkeen hiivahiukkasia. Olut on myös pastoroimaton. Hiiva jatkaa käymistään vielä pullotuksen jälkeen, joten oluen maku kehittyy, mitä kauemmin sitä säilytetään. Säilyvyysaika on muutamia kuukausia.
Svartå Höstöl - Syysolut |
Maultaan olut on valitettavasti hieman yksioikoisempi ja varovaisempi, mikä luonnollisesti verottaa heti tunnelmaa. Syysoluen tulisi omaan makuun kuitenkin olla runsasmakuinen ja soljuvampikin. Sinällään ihan metsään ei kuitenkaan mennä. Rusehtava, hunajainen ja kevyen leipäinen maltaisuus on hyvin esillä ja pelaa yhteen tuoksustakin tutun rusinan, kypsän aprikoosin ja lopussa kevyesti potkivien katkeroiden lomassa toimivan mausteisuuden kanssa. Syvyyttä kuitenkin kaipaisin, niin makuun kuin tuntumaankin, vaikka hitusen huulia tahmaava olut sitä syksyn tunnelmaa hyvin henkiikin. Maltaalla on oluessa hieno, mutta hitusen riittämätön päärooli, josta voisi ottaa irti enemmänkin.
Tuomio: Kevyehkö syystunnelman luoja.
Pisteet: 30/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti