Tuossa tuli jo aiemmin tehtyä kevyttä yhteenvetoa Jyväskylän SOPPista yhden päivän näkökulmasta ja nyt on aika purkaa sanoiksi melko
raskaaksi, mutta sitäkin antoisammaksi kulminoitunut olutvalikoima. Tai ainakin
se osa siitä, mikä omassa lasissa torstaipäivän aikana pyörähti. Huteja ei
pitkälle listalle oikeastaan mahtunut ja muutama suosikki tuli jo edellisessä
jutussa nostettua esiin. Huippupisteitä ja fiiliksiä tarjoiltiin niiden lisäksi
myös monen muun makupalan voimin.
Hiisi / Ruosniemi / Maistila BIPL Thumpr
Tyyli: Sour India Pale Lager – Alk.%: 6,9 – Panimo: Hiisi
(Jyväskylä) / Ruosniemen Panimo (Pori) / Maistila (Oulu) – Pisteet: 39/50
|
Porttien avautumisen aikaan osa kojuista haki vielä
henkilökuntaansa, mutta HIISIn tiskillä näkyi jo nojailevan kolme toimettaman
näköistä hahmoa. Lasina oli tapahtuman alkutaipaleella aiemmilta vuosilta tuttu
kolpakko, kun portilla ei vielä pienempää lasikokoa tullessani löytynyt. Mutta
saahan sen pikkuannoksen isompaankin lasiin.
Kolmen kovan kotimaisen kollabona kehitelty, brettalla
kypsytelty, ronskisti humaloitu India Pale Lager vaikutti paperilla sen verran
kiinnostavalta, että siitä oli hyvä aloittaa. Oluesta liikkui ”huhuja” jo
Olutsataman aikoihin, joten koko kesän kestänyt odotus sai nyt maistuvan
palkintonsa. Tästä oli hyvä aloittaa kotikaupungin kesän toiset olutfestarit!
- Trooppisen aromaattinen, greippinen ja funkahtava. Silti raikas. Ei tästä kyllä lageria kaivaisi sitten millään, mutta eipä ole väliksikään. Lopussa hieman karhea, maistuva ja kesäinen humalapommi… brettaisella vivahteella. Oh lord!
Rekolan Panimo Paavin Polku (Winter Edition)
Tyyli: Tripel – Alk.%: 9,0 – Panimo: Rekolan Panimo
(Fiskars) – Pisteet: 39/50
|
HIISIn tiskiltä luotiinkin ahkerasti katseita vastapäätä
asetetulle Rekolan Panimon ständille, jonka takaa löytyi ex-hiisiläinen, vast’ikään
fiskarilaistunut herrasmies-Topi. Dramatiikkaahan tähän leirin vaihtoon ei
liity, mutta pientä hyvänhenkistä läpänheittoa aihe tuntuu puolin ja toisin
herättävän. Pilke silmäkulmassa ja hymyssä suin. Siksipä siis Topin kuulumisia
kyselemään ja miehen mukana matkannutta Paavin Polkua, noh, tepastelemaan.
Rekolan uudehko tripel tulee syksyn myötä myös Alkon
valikoimiin (hinta ”saatanallinen” 6,66€), mutta SOPPissa oli tarjolla sen
viritetympää Winter Editionia. Kaikenlaista pientä kivaa siinä perusversioon
nähden kuulemma oli – shampanjahiivasta lähtien – ja monipuolisia makuja
tarjonnut belgiviritys iski ainakin allekirjoittaneeseen kovasti.
- Erikoinen tripel, ehkä siksi uppoaakin näin hyvin! Rustiikkinen, makeahkon puoleinen, mausteisen hiivainen. Pehmeähkö, miellyttävä ja moniulotteinen. Oikeita sanoja on tähän kirjoon yllättävä hankala löytää, mutta kirpakkaa hedelmääkin tarjoava, erikoinen ja lopussa jopa valkoviinimäistä vivahdetta saava tripel tämä joka tapauksessa on. Paljon kaikkea, paljon hyvää. Pitää napata sekin versio, mikä Alkoon napsahtaa!
Kaksi maistuvaa sahtia... |
Lapin Voima (Olu Bryki Raum) Kullero Ruissahti
Tyyli: Sahti – Alk.%: 8,0– Panimo: Lapin Voima (Rauma) –
Pisteet: 40/50
|
Välissä nopea lasinvaihto, joka luonnollisesti osottautui
virheeksi. Lapin Voiman aamulla 300km matkustanut Ruissahti ei tahtonut
pikkuiseen munakuppiin oikein asettua, vaan kuohui reilusti yli. Piti
illemmalla hakea siis lisää hyväski havaitun laadun varmistamiseksi. Pysyin
tuolloin kannassani…
Paljon puhututtanut, muissa tapahtumissa kehuja nostattanut
sahti kiinnosti etukäteen ehkä eniten ja kuten jo tuli mainittuakin, ei
sahdintekijä Jouko Ylijoen tarinoita kannata jättää kuulematta. Vinkkinä
jatkoon siis.
- Vaaleahkon ruskean sahti on suussa soljuvaa, pehmyttä ja paksua. Rukiisuus ei ole päällekäyvää, vaikka hyvin, hyvin leimallista onkin. Yllättävän helläotteinen, runsas ja muheva siihen nähden, mitä rukiisilta sahdeilta olen tottunut odottamaan. Mausteista loppupotkua löytyy, samoin viljavaa vaaleuttakin. Rustiikkinen, lopulta sopiva rouhea ja maalaismainen nautintojuoma. Loistava sahti! Kaikesta muhkeudesta huolimatta odotin vielä puuromaisempaa, mutta kyllähän tämäkin ateriasta käy. Uusintatesti osoitti tosin, että ”matkaväsymys” oli hieman kokonaisuutta häirinnyt ja tuhdimpaa tavaraa oli parin tunnin päästä tarjolla. Joukon juttujen kanssa yhteensovitettuna erittäin ainutlaatuinen elämys.
Lammin Sahti Ruisrääkkä BA
Tyyli: Ruisolut – Alk.%: 7,0– Panimo:Lammin Sahti (Lammi) /
Pantu: Bryggeri Helsinki – Pisteet: 35/50
|
Lammin Sahdin hieman sahtimaiset, maalaishenkiset Strong
Alet ovat toimineet hyvin Alkon keväisissä pienpanimokattauksissa ja nyt
tarjolla oli tynnyrikypsytettyä Ruisrääkkää. Tiskin takaa kerrottiin kyseessä
olleen vanhan viskitynnyrin, jossa oli ennen Rääkkää kypsytelty Sahdin Henki –tislettä.
Tämä oli vähän sellainen suussa aluksi pyörinyt, pohdintaa herättänyt tapaus,
jota kannassani makusteli myös Vehniän sahtirunnomon Mikko. Mielenkiintoinen,
muttei tarjonnut sitä hekumaa mitä olisin toivonut.
- Paksuhko, suussa soljuva ja olettua vahvemman oloinen. Monivivahteista tynnyriä alkuun vaniljan, bourbomaisen tuntuman ja tammisen kumisevin teesein. Alku on myös lämpimän imeltynyt, loppua kohden kuivemmaksi, rukiisemmaksi ja mausteiseksi kääntyvä, mutta samalla myös tynnyrin luonteen jollain tapaa hävittävä. Pääsävyt nojaavat kypsän, kuivatun hedelmäisen ja leivosmaisen leipäisen maltaisuuden varaan, mutta jotenkin tuo jälkipuolisko jättää kysymyksiä. Kokemisen arvoinen, silti hieman erikoinen.
Bryggeri Helsinki Spezial
Tyyli: Savuolut – Alk.%: 5,2– Panimo: Bryggeri Helsinki –
Pisteet: 36/50
|
Ja Lammin tiskin vieressä oli sopivasti Bryggerin
herkkuaitta, josta tähän väliin vähän kevyempi, joskin runsasmakuinen savuolut,
Spezial. Perlellä ja Saazilla humaloitu, vaaleahko savulager yhdeltä
varmalaatuisimmista suomalaispanimoista kuulostaa kieltämättä kokeilemisen
arvoiselta eikä tässä kohtaa menty pieleen. Herkullinen, sopivan savuinen
kokemus.
- Miellyttävä, alkuun kevyekön savuinen, kohtalaisen vaalea ja yrttisen katkera lager. Kulmikas, maistuva, mukaton ja lämmetessään entisestään avautuva. Eli savuisempi, kotoisampi…
Iso-Kallan Panimo Pimeyden Morsian
Tyyli: Imperial Stout – Alk.%: 8,0– Panimo: Iso-Kallan
Panimo (Kuopio) – Pisteet: 40/50
|
Maailman parhaaksikin bändiolueksi tavoiteltu, Turmion
Kätilöiden kanssa synnytetty Pimeyden Morsian löytyi kuopiolaisen Iso-Kallan tiskiltä.
Pimeyden Morsian on kahvilla ja kaakaolla maustettu Imperial Stout, jolla on
ollut melkoisen lentävä lähtö julkistamisensa jälkeen: olutta menisi Kätilöiden
keikoilla sun muissa yhteyksissä enemmän kuin sitä ehditään keittelemään eli
kertakeitolla ei tästä urakasta suinkaan ole selvitty.
Fun fact: Panimon perustajiin kuuluva Pelkosen Pasi on
paitsi kovanluokan olutfanaatikko, mutta myös intohimoinen kahvinharrastaja. Hän
on jo vuosien ajan paahtanut itse omat papunsa omien mieltymysten mukaisesti ja
sai tässä kohtaa oivallisesti yhdistää kahden lajin osaamisensa kauniiksi
kokonaisuudeksi. Kuten arvata saattaa, ei olutta ole halvimmalla Saludolla
lähdetty pilaamaan, vaan matkaan on laitettu perulaista, etiopialaista ja
suklaisempaa indonesialaiskahvia, joista jälkimäinen kuuluu miehen omiinkin
suosikeihin. Ommuute.
- Paahteisen maltainen, runsaan kahvinen ja taustalla kaakaomaisen suklainen. Salmiakkinen suolaisuus ja lakritsinen lopetus täydentävät sopuisan katkeran lopetuksen. Hitusen tahmaava, muttei imelä. Ehkä kevyen imeltyneen leipäinen kylläkin, muttei liiaksi. On hyvä!
Rehtiä tavaraa... |
Kuura Real Cider
Tyyli: Siideri – Alk.%: 5,4– Panimo: Kuura Cider (Fiskars) /
Rekolan Panimo
|
Takaisin Rekolan tiskille Topin ja Jennin juttusille.
Fiskariin on tosiaan rakentumassa juomanautiskelijan oma huvipuisto jo
toiminnassa olevan panimon ja lähiaikoina koneensa käynnistävän tislaamon
myötä, mutta myös Kuura-siiderit tulevat saamaan sieltä oman kodin. Aiemmin
Rekolan Panimolla valmistetut siiderierät syntyvät ensikesästä lähtien kokonaan
omissa tiloissa, joten saatavuudenkin voisi ajanmyötä kuvitella hieman
kasvavan.
Nyt tarjolla oli 100% suomalaisista omenoista puristetusta
täysmehusta valmistettua, spontaanikäynyttä siideriä. Kolme eri omenalajiketta,
ei lisättyä vettä, ei lisättyä sokeria, ei lisättyä hiivaa, vain omenaa. Still
eli kuplaton, aito siideri. Ja hyvä, ennen kaikkea hyvä.
- Rehellinen, omenainen, ei liian kuiva, ei liian hapan, mutta riittävästi molempia. Jälkimaku huokuu punaposkista puutarhaomenaa viileän syksyisenä aamuna. Aika tunnelmallinen lopetus aluksi makujen voimakkuudessa hieman pihistelleelle siiderille. Pidin tästä ja ajankohtakin tuntui olevan sopiva uuden sadon kypsyessä par’aikaa.
Pyynikin Käsityöläispanimo Imperial Stout
Tyyli: Imperial Stout – Alk.%: 8,8– Panimo: Pyynikin
Käsityöläispanimo (Tampere) – Pisteet: 44/50
|
Pyynikin paahteiset maut ovat aina kiehtoneet ja kehuttu,
ylistetty ja palkittu Imperial Stout oli pakkovalinta. Olutsatamassa koko
Pyynikin tiski meni jotenkin ohi hitusen huonon sijainnin ja muun humun vuoksi,
mutta nyt päästiin asian äärelle – ko. tuotetta suositeltiin minulle vielä
erikseen Facebookissa tapahtuman alla, joten tästä lieni turha yrittää joustaa.
Eikä olisi kannattanutkaan. Tapahtuman puhuttelevin olut oli tässä.
- Pyöreä, syvä, paahteinen ja kaakaomaisen suklainen IS hyvin kahvisella tunnelmalla. Tuntumaltaan varsin runsas, hitusen salmiakkinen ja havuisen katkera, puhutteleva kokonaisuus. Miellyttävä, täyteläinen, erittäin vakuuttava.
Mmmmm... Ruis.... |
Bock's Ruisolut
Tyyli: Ruisolut – Alk.%: 5,5 – Panimo: Bock’s Corner Brewery
(Vaasa) – Pisteet: 37/50
|
Kun keväällä koostin kirjaani, suositteli Bock’sin
johtohahmoihin lukeutuva Jura Mikkonen minua testaamaan tilaisuuden tullen
heidän Ruisoluensa. Tähän tuskin olisi kummempaa kehoitusta edes tarvittu,
sillä ”kaikkihan tietää”, että olen rukiille varsin perso. Ruisoluen koukkuna
on hiiva: se on nimittäin käytetty vehnäoluthiivalla, minkä mausta myös huomaa.
Olisiko oikea tyylinmääritys sitten Heferyezen tai jotain? (Vastaus: ei ole, vaan kuten kommenteissakin todetaan, on oikea termi Roggenbier). Joka tapauksessa hemmetin hyvää oli. Rukiit ovat kuulemma paikallista satoa ja miksei olisi, sillä
onhan Bock’silla oma kahvipaahtimo, kyläkauppa ja ravintolan puolella jokin
maatilakuviokin kaiken muun hyvän lisäksi. Lähiraaka-aineethan sopivat tuohon kuvioon
mitä parhaiten.
- Yllättävä, toimiva ja maistuva. Alkuun suuhun nousee miellyttävän pyöreää, hefeweizenmaista tunnelmaa, joka kuitenkin tekee nopeasti tilaa rukiisemmalle, mausteisen potkivalle lopetukselle. Runsasmakuinen, rouhean rukiinen ja sitä myöten puhutteleva olut jolla on mainio, pehmyt aloitus. Hyvää on…
Hilirimpsis! |
Sonnisaari PseudoVehnä
Tyyli: Vehnäale – Alk.%: 6,0 – Panimo: Sonnisaari (Oulu) –
Pisteet: 36/50
|
Sonnisaaren sijainti oli vähän heikko, mutta kyllähen sekin
lopulta löytyi. Itselle aiemmin kokematon panimo, jonka tuotannosta oikeastaan
kaikki olisi kiinnostanut. PseudoVehnä oli tällä kertaa oma valintani, ehkä
vähän nimenkin vuoksi, mutta myös sen kuvaus kiinnosti:
”Pseudovehnä on raikas
ja kuiva, enemmän mausteisen fenolinen kuin banaaninen ”valevehnäolut”.
Petollista kampetta siinä mielessä, että vehnää käytettiin hieman vähemmän kuin
tyylimääritelmä muka vaatii. Sonnisaarelaiseen tyyliin lopputulos on myös
perinteistä vehnäolutta katkerampi ja voimakkaammin aromihumaloitu.
Jenkkilajikkeilla toki! Aivan kaikkia Hefeweizenin piirteitä ei kuitenkaan
onnistuttu hukkaamaan, sillä olut käytettiin aidolla vehnäoluthiivalla.
Hellekelien erikoinen!”
- ”Ei ihan perusvehnä”, totesin tiskillä kun lasista hörppäsin. Haalean banaaninen, trooppiset hedelmät ja greippinen tunnelma edellä liikkuva, mausteisen potkiva ja pureva olutnautinto. Aromaattinen, rapea ja kesäinen, hyvin iskevä vehnäalehan tämä tosiaan on!
Bock's Eisbock
Tyyli: Eisbock – Alk.%: 12,0 – Panimo: Bock’s Corner Brewery
(Vaasa) – Pisteet: 42/50
|
Ja Bock’silta oli pakko maistaa suomalaisittain harvinainen
oluttyyli: Eisbock. Jotenkin olin kuvitellut jäätislauksenkin olevan täällä
alkoholipoliittisessa periferiassa kiellettyjen menetelmien listalla mutta
yllätys oli tällä kertaa positiivinen. Olut sen sijaan oli erinomainen.
- Punertava, todella tummanruskea Eisbock. Voimakas, kevyesti paahtuneen maltainen, suklainen ja limppuisen tuntuinen. Hieman rusinaista hedelmää, lämpöä, tunnelmaa. Ronskin maltainen kokonaisuus on intensiivinen, syvä ja tuntumaltaan pyöreä. Ohhoh!
Pyynikin Käsityöläispanimo Black IPA
Tyyli: Black IPA – Alk.%: 8,5– Panimo: Pyynikin
Käsityöläispanimo (Tampere) – Pisteet: 38/50
|
Palkintojahan se on Pyynikin Black IPAkin kahminut ja
kiitosta on tullut muutenkin. Lajina itselleni vähän niin ja näin, mutta
onnistuessa toimii hyvin. Pyynikin versiointi toimi juuri näin.
- Paahteinen, greippisen humaloitu, pureva ja tasapainoinen BIPA. Aika (imperial)stoutmainenhan tämä sinällään on, mutta senpä vuoksi toimiikin. Lakritsia, salmiakkia, kevyttä hedelmää ja kahvia paahtuneen leipäisyyden kera. Vahvuus jää hyvin piiloon, paitsi pyöreähkössä rungossa. On hyvä.
Jottain tummaa Laitilalta... |
Laitilan Imperiaali Stout Bourbon Oak
Tyyli: Imperial Stout – Alk.%: 9,7– Panimo: Laitilan
Wirvoitusjuomatehdas (Laitila) – Pisteet: 44/50
|
Laitilalla oli Kukkojen ohella hanassa jotain vähän
ronskimpaakin. Suomen parhaampanakin oluena pari vuotta sitten palkittu
Imperiaali on Imperial Stoutina varsin toimiva tapaus, mutta nytpä päästiin
maistelemaan sen tammitynnyröityä versiota. Ja sehän toimi!
- Salmiakkinen, hivenen lakritsinen. Mutakakkuista, imeltyneen limppuista ja paahtunutta maltaisuutta, kevyttä bourbontunnelmaa, mukavaa vaniljaa ja tammea. Soljuva, syvä, hieman tahmaava ja runsas. Voisi olla tarjolla laajemminkin…
Lapin Voima (Olu Bryki Raum) Mallasahti
Tyyli: Sahti – Alk.%: 6,0– Panimo: Lapin Voima (Rauma) –
Pisteet: 43/50
|
Lapin Voimalla oli rukiisen mallaspommin ohella tarjolla
myös kevyempi, ”naistensahdiksi” tunnustettu Mallassahti, joka omaan suuhun oli
tästä kaksikosta vähän yllättäenkin sopivampi. Joukon kanssa tulikin tässä turistua hetki jos toinenkin.
- Makean maltainen, karamellinen, banaaninen ja toffeinen. Vienoa mausteisuutta, vehnäistä maltaisuutta. Hyvin pyöreä, täyteläinen mutta osin myös ”vaahtomainen”. Erittäin, erittäin puhutteleva.
Beer Hunter's Mufloni Barley Wine
Tyyli: Barley Wine – Alk.%: 9,0– Panimo: Beer Hunter’s
(Pori) – Pisteet: 42/50
|
Beer Hunter’silla ei odotuksista huolimatta ollut täysosuman
saanutta Pilsiä matkassa ja sitä oli kuulemma muutoinkin vain kolme kegillistä
jäljellä Suomen parhaan oluen julkistamisen aikoihin. ”Yakima-laakson herkuilla
vahvasti humaloitu punertava mallaspommi” kuitenkin paikkasi syntynyttä
mielipahaa oivallisesti.
- Karamellisen maltainen, greippinen, trooppisen hedelmäinen ohraviini. Voimakas, runsas, aromaattinen ja pureva. Mainio, suussa soljuva ja paksuhko olut on saanut kirkkaan kruununsa reilusta, rehdin monipuolisesta jenkkihumaloinnista ja kokonaisuus toimii moitteettomasti.
Maistila tuli Olutsatamassa todettua oivalliseksi ja
laadukkaaksi panimoksi, mutta taustoiltaan myös rempseäksi ja hyväntuuliseksi
poppooksi. Portieeri pääsi hieman hankalaan saumaan kaikkien tynnyrivedettyjen
ja vetämättömien Imperial Stoutien keskellä, mutta toimi kuten kunnon porterin
pitääkin. Eli hyvin.
- Paahteisen maltainen, kevyen kahvinen ja greippisen pureva porter. Tuntumaltaan sopivan pyöreä, silti mukavan rouhea ja tasapainoinen paahdenautinto. Toimii varsin mainiosti eli suosittelen.
Bryggeri Helsinki Sofia Rhum Barrel Aged Imperial Stout
Tyyli: Imperial Stout – Alk.%: 9,0– Panimo: Bryggeri
Helsinki – Pisteet: 41/50
|
Otetaan Suomen laadukkaimpiin panimoihin kuuluvan
Bryggerin hekumallinen Imperial Stout,
laitetaan se kolmeksi kuukaudeksi rommitynnyriin ja myydään oluttapahtumassa
hörhöille… Ei voi mennä metsään. Tätä on pakko rakastaa.
- Mukava, ronski ja aika kärkäs… Puhutteleva ja jollain muotoa agressiivinenkin Imperial Stout. Salmiakki, romminen tammisuus, vanilja ja lopun sulanut salmiakki, paahteinen maltaisuus sekä yrttisen kirjava rutistus viimeistelevät huikean olutkokonaisuuden. Soljuva tuntuma ja yleinen runsaus tasapainottavat makujen suurimpia kärkkäyksiä ja lasissa on eittämättä yksi maistuvimpia olutkokemuksia pitkään aikaan.
Teerenpeli Panimon Erikoinen nro 3
Tyyli: Savuolut – Alk.%: 10,0– Panimo: Teerenpeli (Lahti) –
Pisteet: 41/50
|
Teerenpeliltä hain kokonaisen pullon, joka tosin jaettiin
kolmeen osaan pyötäseurueessa. Kaksi kuukautta Teerenpelin tislaamon
viskitynnyrissä kypsynyt savuporter kuulosti lupaavalta ja antoi lopulta
enemmänkin. Lienee Julmajuhon jäljillä, mutta puhtaana veikkauksena tämä. Joka
tapauksessa nautinnollista juotavaa. Hypistelin myös vieressä ollutta FC Lahti Aleakin,
mutta eihän näihin JJK:n mies sorru…
- Paahteisen pähkinäinen, lakritsinen, kevyen viskimäinen ja kaakaomaisen kahvinen. Savua tuprahtelee ilmoille tasaisesti koostettuina paketteina turpeisen tunnelman siivittämänä – tuo tuo mukaan mukavan pehmyttä tuntua. Mukana on myös hitusen siirappista terää iskevää maltaisuutta, mutta myös yleisempää tynnyrin kaikua. Erinomainen olut, joka jatkaa siitä, mihin suuresti kehumani Julmajuho lopettaa. Herkullinen olut.
Bryggeri Helsinki Rhum Barrel Aged Barley Wine
Tyyli: Barley Wine – Alk.%: 11,0– Panimo: Bryggeri Helsinki
– Pisteet: 40/50
|
No jos on Bryggerin Sofia rommitynnyriin tungettu niin
miksei sitten Barley Winekin? Kyllä kannatti, ihan oikeasti! Ihmettelin muuten
sisääntullessani, että miksi osa Bryggerin liitutaulun oluista oli jo vedetty
yli. Kävikin ilmi, että taulu oli Helsingin SOPPin peruja ja oli päätetty ottaa
matkaan viime tingassa. Ajattelin, että olin nyt kyllä jotain missannut.
- Kulmikas, syvä, kypsänä kuivatun hedelmäinen, rusinainen, kuivaleivoksinen ja pehmeän maltainen. Rommista tammisuutta, kevyttä mausteisuutta, lämpöä ja hentoa paahdetta. Jälkimaun porteilta voi löytää tiivistynyttä siirappisuutta, hillomaista marjaisuutta ja kypsää hedelmää sopivan katkeron siivittäminä.
Pitkän listani viimeinen (oikeastaan ensimmäinen) olut oli
HIISIn rehti saison, jota panimon puolelta oli hitusen rummutettu maistettavan
arvoiseksi. Pitkän illan päätöksenä hyvin raikas tapaus, mutta makuaistihan oli
tuossa vaiheessa jo varmasti aikomoisen kylvyn saanut. Rennosti kuitenkin
eteenpäin ja hyvä oluthan tuolta kuoriutui.
- Pirteä, raikas, happaman rapea saisonelämys. Hiven sitrusta, omenaista hapokkuutta ja kevyttä mausteisuutta. Hyvin raikas, virkistävä ja kesäinen – hiton hyvä sesoon.
Hatin kanssa samalla hiivalla käytetty, kotimaisillä
karviaisilla maustettu, kattilahapatettu soursaison tuli napattua siinä
panimolaisten kanssa turistellessa. Happamat maut ovat iskeytyneet
paikallispanimon valikoimiin viime aikoina aika näyttävästi ja hyvä niin, nehän
toimivat ja antavat hyvää tukea rehdille humalankäytölle ja muullekin
kikkailulle. Jag tycker, vaikka ne "isot" oluet kotiseudun poikien hanoista nyt puuttuivatkin.
- Alkuun omenainen, vaalean viljava ja happaman hedelmäinen, keskikesäisen valkoviinimarjapensaan läpi kirpakan vehreän karviaismarjakulhoon sukeltava, raikas, pirteä saison.
Jahtiolutta rukiisella otteella... |
Iso-Kallan Jahtiolut
Tyyli: Amber Ale – Alk.%: 5,7– Panimo: Iso-Kallan Panimo
(Kuopio) – Pisteet: 37/50
|
Iso-Kallan puolelta piti vielä hakea rukiinen, tumma ja
vahvasti humaloitu peijjaisolut eli Jahti. Tähän saumaan hyvin rouhea ja
puhutteleva, selkeänmakuinen ja niin syksyinen kuin pimenevän elokuun illan
viimehetkien oluen pitääkin.
- Rukiin aina niin puhutteleva tenho nousee esiin heti ensisiemauksesta lähtien. Kuivahko, kevyen mausteinen, leipäisen maltainen ja varsin mukavasti humaloitu olut toimii mainiosti. Jahti-teemasta huolimatta se huutaa kanttarellia kaverikseen. Syksy on tullut, lisää siis näitä!
Summarumsumsum… Pitkä ennakkolista tuntui alkuun liian
suurelta palalta ja lopulta sitä olikin. Se kuitenkin saatiin kahlattua
täpärästi läpi parilla vahvistuksella höystettynä, mutta samalla huomasi sen,
että desin annoksista huolimatta ensi vuonna festaroidaan parin päivän
pyörähdyksellä. Niin paljon nähtävää, niin paljon maisteltavaa, niin paljon
höpöteltävää.
Kiitos ja anteeksi, mutta ennen kaikkea kippis!
Ruismallas + vehnähiiva = roggenbier
VastaaPoistaOhhoo. Näinpä tietenkin. Liian kaukaa lähti tämä haku vaikka vastaus olisikin ollut ilmiselvä. Kiitos tästä (vaikka heferyezen aika katu-uskottava mielestäni olisikin;) )
VastaaPoista