lauantai 17. syyskuuta 2016

Olvi Black IPA - The Dark Side of Iisalmi

No niin, taas ollaan jännän äärellä...
  • Tyyli: Black IPA
  • Alk.%: 4,7
  • Panimo: Olvi, Iisalmi, Suomi

Syksy on tuonut mukanaan melkoisen määrän uusia olutuutuuksia kotimaisilta panimoilta ja ilmaisnäytelähetit ovat kierrelleet ahkerasti ympäri Suomen lähiöitä. Uutiskynnyksen selvästi ylittävä oluttuttavuus tulee tällä kertaa Iisalmesta, missä on parin viime vuoden aikana otettu jossain määrin härkää sarvista ja lähdetty perusvarmalta salkkulagerlinjalta rohkeasti tutustumaan ”uusien olutvillitysten” ihmeelliseen maailmaan. Ja varsin onnistuneesti vieläpä, pakko myöntää.

Tällä kertaa meille esitellään Iisalmen synkempi puolisko, The Dark Side of Iisalmi – tai ainakin niin tyylikkään, mustanpuhuvan ja informatiivisen tölkin kyljessä sanotaan. Black IPA on kieltämättä oluttyyli, jota ei kolmen suuren koplalta ehkä ensimmäisenä olisi odottanut, mutta toisaalta se jatkaa Olvin hyväksi havaittua IPA-APA-linjaa. Myöhemmin syksyllä kauppoihin on tulossa vielä joulueditioitu IPA, mutta siitä sitten lisää myöhemmässä vaiheessa, kun totuus meille valkenee. 

Olvi Black IPA on joka tapauksessa varsin tyylikkäästi puettu, etukäteen salaisen kutkutteleva olutuutuus, joka aloittanee Suomen valloituksen lähiaikoina. Se on humaloitu Cascadella ja Targetilla, sekä Barth-Haas Groupin luomilla Yellow Sub- ja T'N'T-humalasekotteilla. Nämä ovat mitä ilmeisemmin eri lajikkeista pellettimuotoon puristettuja sekoituksia, jonkalaisiin en ainakaan tietoisesti ole aiemmin törmännyt. Sinällään varsin nerokas oivallus, ei siinä mitään. Reittausblogin Harrille kunniamaininta asian havaitsemisesta ja tonkimisesta. Myös Pyynikiltä kuuluu tulleen kauppavahvuinen Black IPA eli lieneekö tässä lajissa enemmänkin potentiaalia tulevaisuudessa sessio-oluiden sarjaan...

Olvi Black IPA
Todella tumma, valoa vasten ruskeaan kääntyvä BIPA. Vaiko kenties Dark IPA... Vaahtoa nousee runsaasti ja se on kohtalaisen kestävää sorttia. Tuoksultaan hieman "kova", raa'an pellettimäinen mutta yleisesti toimiva. Kohtalaisen runsaassa humaloinnissa esiintyy mäntyä, tuoretta havuisuutta ja kevyempää greippisyyttä. Taustalla hienoista paahteisuutta.

Maultaan monipuolisempi, tasapainoinen ja aika runsaskin. Tuoreen havuinen, sopivan pisteliäs ja greippisen katkeran loppusilauksen saava humalointi on raikasta, selkeää pääroolia näyttelevää ja mukavan voimakaslinjaista läpi maun. Loppurutistus on varsin tiukka joskin pehmentyy pitkää jälkiliukua eteenpäin lasketeltaessa. Mallaspuoli antaa mukaan kevyttä suklaisuutta sekä hieman voimakkaampaa paahteisuutta. 

Aika ajoin myös kevyt limppuisuus nousee esiin eikä kokonaisuus vaikuta yhtään hullummalta - aukkoja ei vaikuta olevan eli homma toimii hyvin. Luonnollisesti kokonaisuus hieman kevyt on, muttei kohtalokkain seurauksin. Black IPA tyylinä antanee sitä paremmin anteeksi kuin stout tahi muut enemmän tuntumaa vaativat kumppanit.

Tuomio: Varsin vakuuttava ja puhdaslinjainen Black IPA maitokauppavahvuuksiin. Iisalmessa aletaan saada juonesta kiinni.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti