Kanavan Panimo on uusi tuttavuus Olutkellarissa. |
Vääksyn kanavan kupeeseen, alkujaan meijeriksi rakennettuun
Päijännetaloon asettunut Kanavan Panimo on yksi tämän kesän uusista
pienpanimoista. Aluksi 50 000 litran vuosituotantoa tavoittelevan panimon
taustalta löytyy veljeskaksikko Jan ja Jukka Karlsted, jotka yhdessä
Kyösti-isän toivat maltaan maut kotikylän raiteille. Laitehankinnoissa ja
toiminnan pyörittämisessä apuna on myös aiemmin Sakullakin vaikuttanut,
sittemmin Tallinnan satamassa kehutun Kochi Aidad –ravintolapanimon
peräsimestä tuttu Enn Kärblane.
Ennen oman toiminnan käynnistämistä Kanavan Panimon nimi
nähtiin jo muutaman yhteistyöoluen kyljessä. Kokonaan omat ensituotteet
lähtivät maailmalle tämän vuoden kesäkuussa ja lähialueiden vahvan edustuksen
ohella pulloja on ilmeisesti rantautunut vähän kauemmaksikin. Kauppavahvuiset
Toivo ja Sulku löytyivät elokuun alussa uudesta Pien-puodista Helsingistä,
jonne esimerkiksi Sulkua saapui enshätään vain yksi laatikollinen kauppiaan
äiteen takapenkillä eli rehtinä täsmätoimituksena siis. Oli kuulemma noudettu
heti pullottamista seuraavana päivänä eli kyseessä oli hyllystäpoimintahetkellä
aito tuoretuote.
Panimon tarkoituksena on kasvattaa toimintaansa tasaiseen
tahtiin ja uusia oluitakin lienee tuloillaan ajan myötä. Jatkossa myös
asiakkaat voivat halutessaan teettää olutta toivendensa mukaan.
Keittolaitteiston nettokoko on tuhat litraa. Toimintahan käynnistyi tsekkipilssin,
irlantilaisen red alen ja brittihenkisen imperial porterin voimin, mutta
etukäteiskaavailuissa väläytellään myös Janin keittiömestaritaustan tuomista
mukaan reseptiikan hiomiseen. Metsän antimia lienee siis luvassa
tulevaisuudessa, mutta aika näyttää pitääkö tuleman marjoja, yrttejä vaiko
juuria – ehkä niitä kaikkiakin. Myös pellavan käyttö on vilahdellut yhtenä
mahdollisuutena haastatteluissa. Oluttarjonnan perusydin kuitenkin kiteytyy
pääpiirteiltään lausahdukseen: ”Oluiden
reseptiikassa otamme vaikutteita eurooppalaisesta olutperinteestä”.
Pienpanimoinden syntytahti on toivoa antavaa... |
Jan on tosiaan taustoiltaan keittiömestari Jukan vahvuuksien
löytyessä teollisuuden yritysmyynti- ja ravintolapuolelta. Kyösti tuo mukaan
osaamista elintarviketeollisuuden laitevalmistuksesta Enn’n antaessa oman,
tärkeän panoksensa oluen valmistuksen ja laadunvarmistuksen saralle. Jan ja
Jukka ovat aikoinaan työskennelleet kesähommissa Mallasjuoman ja Hartwallin
riveissä, joten ensikosketus lajiin on saatu jo hyvissä ajoin. Oman panimon
perustaminen on muhinut taustalla jo pidemmän aikaa ja tie vei lopulta
20-litraisen Braumeisterin ja Mustialan olutkurssin myötä panimoyrittäjyyteen. Panimon
yhteydessä toimi kesän ajan myös Marko Latvasen Pikku-Hugo –niminen kesäterassi.
Latvasella on omaa ravintola- ja kahvilatoimintaa lähialueilla, kuten
Heinolassa ja Urajärven kartanolla.
Urajärven kartanosta saadaankin aikaiseksi sopiva
(humala)rönsy tähän väliin… Hollolan Hirven tiluksille nimittäin pykättiin
vuonna 1999 Rakennuskaaren mukainen humalatarha, johon haettiin juuria myös Urajärven
kartanon pihapiiristä. Harmikseni en nyt muista, oliko se Sipilän Ilkan äidin vaiko
hänen vaimonsa isoäidinäiti, joka toimi aikanaan kartanon oluentekijänä. Kytkös
joka tapauksessa löytyy. Sittemmin osa Hollolankin 40:stä salosta on
näivettynyt, eli edelleen voimassa oleva lainkirjain ei enää sielläkään täyty.
Ei tosin taida kovinkaan monessa paikassa muutoinkaan…
Nyt on ensikosketus
Kanavan Panimon tuotantoon joka tapauksessa otettu. Toivolla ja Sululla on
olemassa myös vahvemmat, ravintolamyyntiin paremmin istuvat versionsa, joista
Unto-portterin tavoin Toivo tuli juuri äskettäin tarjolle myös Alkon
paikallisvalikoimaan. Vääksyn ja Lahden seutuvilla kannattaa siis olla
aktiivisena tämän suhteen. Kuten todettua, Sulku oli jokin hetki sitten
nautittuna hyvinkin tuoretta tavaraa, eikä Toivonkaan suhteen muuta sinällään
osaa olettaa. Unohtuikin tuossa mainita, että panimo panostaa myös
lähiajatteluun ja esimerkiksi Unton reseptiikka kätkee sisäänsä panimon
naapurissa sijaitsevan Vääksyn Myllyn kaurahiutaleita.
Erityismaininta
pitää vielä antaa Anniina Nurmelle, panimon ulkoisen ilmeen luojalle.
Tyylikkäät, raikkaat ja ainakin itseäni puhuttelevat kuvitukset toimivat
mielestäni hyvin ja panimon modernin pelkistetty, mitä ilmeisimmin Vääksyn
kanavaa kuvasta logokin erottautuu edukseen. Looking good. Anniina lienee
oluthörhötyksille tuttu menneisyydestä Nurmen omalle vaatemerkille HIISIn
kanssa tehdyn HIISI x Nurmi #1 oluen myötä.
Kanavan Panimo SulkuPilsener / 4,7% / Vääksy, Suomi |
Vaalea, kauniisti vaahtoava olut.Tuoksu on pehmyt, ruohoinen ja yllättävänkin mallasvoittoinen. Vaaleaa leipää tai jotain nousee esiin.
Maultaan hyvä, muttei kovin tyylipuhdas pils. "Bissemäinen" oli hätäinen ajatus, mutta varsin kelpo lagerhan tämä lopulta on. Raikkaan rapea pilselämys vain jää vajavaiseksi. Ruohoa, vähän heinikkoista tunnelmaa ja tuoksun tavoin kohtalaisen runsasta maltaisuutta vaaleassa, leipäisessäkin muodossa. Liekö kauralla sitten näinkin leimaa antava vaikutus kokonaisuuteen..?
Tuomio:
Pils, joka ei aivan pilsiltä vaikuta mutta menee kelpoisessa vaaleana lagerina.
Pisteet: 28/50
Kanavan Panimo ToivoAmber Ale / 4,5% / Vääksy, Suomi |
Samea, punertavan ruskea, niukkavaahtoinen olut. Tuoksu maalaismaisen maltainen, vähän kuin ruista olisi joukossa. Vehreää sivallusta, vienon paahtuneen leipäisyyden ja saunavihtaisen yrttisyyden muodossa. Osin pistävä, voimakas tuoksu.
Maultaan hyvä, hivenen pähkinäinen ja mausteinen, leipäisen maltainen ja maalaismaisen tunnelman tarjoava olut. Ruohikkoa, yrttisyyttä ja koivunoksaa katkeruuden teeseinä, kuivattua ja kypsää hedelmää tasapainottavana kombinaationa. Vivahteikas, monipuolinen ja yllättävän runsasmakuinenkin. Rouheakin voisi olla hyvä sana ensifiiliksille.
Tuomio:
Pureva ja tunnelmallinen Red Ale.
Pisteet: 32/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti