HIISI Pirunpelto Kivibock |
- Tyyli: Dunkler Bock
- Alk.%: 6,5
- Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi
Kohti kesää jo kovasti liikutaan, mutta vielä olisi helmikuun
pienpanimolaisia käsittelemättä. Paikallispanimon mainio kivibocki tuli
testattua ensikerran Two Sour Nightin yhteydessä ja on kaatunut hyvällä
menestyksellä lasiin sen jälkeenkin. Jotenkin tästä vain ei voi olla pitämättä –
rehellinen, muhkean maltainen ja tunnelmallisen maalaismainen olut täynnä
perinteiden makua… Kyllä, kolahti ja kovaa.
Pirunpelto on tiettävästi valmistettu samoin opein, kuin
viime keväänä Keski-Suomen saunamaakunta-asemaa vahvistamaan loihdittu,
uudistunut Keito. Tuon valmistuksessahan mäskin sekaan upettiin ämpäritolkulla
panimon pihalla seisseessä puukiukaassa kuumennettuja kiuaskivia. Keiton keittelyä
kävin tuolloin itsekin seuraamassa ja aika mukavastihan nuo Harvian kivet
mäskiin mulahtaessaan sihahtivat. Nyt valmistettu bock on kesäkeitoa muhkeampi
ja runsaampi, miellyttävän maltainen olut. Kivillä keittelyhän on melko
perinteinen ja hiipuva oluenvalmistustapa, joka juontaa juurensa puisten
astioiden käyttöajalta, kaudelta ennen rosterin keksimistä – tai jotain…
Kotimaassahan perinnettä ylläpitää Hollolan Hirvi mm
Kivisahtinsa voimin ja muistelisin, että Olu Bryki Raumin perinnevelho Jouko
Ylijokikin menetelmää sahtiensa valmistuksessa hyödyntää. Hienoa, että
modernilla otteella mytologiaa ruokkiva HIISIkin on tähän kelkkaan hypännyt –
ehkä nuo tarinat ja nimi siihen vähän kannustavatkin... Ja ommuute hyvää.
Jossain vaiheessa on ollut ajatuksissa pakata reppu ja
suunnata lähimmällä pirunpellolle evästen ja tarvittavan rekvisiitan kanssa
kyseistä olutta makustelemaan. Kyllä siinä juhannusyö tai mikä tahansa valon
ajan yömyöhä varmasti mukavasti hurahtaisi. Missähän näitä Jyvässeudulla edes on?
Jääskelän luontopolulla kuulemma ainakin. Siellä tosin Sammalistonkallion
lappimaisema ja alla siintävä Päijänne houkuttelisivat myös…
Hiilivuoren varjois’
saunoo // pukki, paimen pohjoisen // Pirunpellon kantoi kasaan // kanneks
kiukaan kivisen.
Kukkuu... |
HIISI Pirunpelto Kivibock |
Punertavanruskea, samea ja kauniisti vaahtoava olut. Tuoksu on limppuisen maltainen, kevyen paahtunut ja
maltaisen makea. Kypsää luumuhedelmää, kevyttä rusinaa ja maalaista
mausteisuutta. Aika rustiikkinen ja syvätunnelmainen meno. Toimii todella
hyvin.
Maku puhuttelee. Vähän kun katajaa ruoskisi joukkoon, olisi
käsissä sahdista seuraava pohjolan ihme. Tai ainakin vahva ehdokas suomalaisen
mielenmaiseman juomaksi pukevaksi esitykseksi.
Kevyen paahtunut, rehdin limppuinen ja sitä vasten
makeahkokon maltaisuus on syvää ja soljuvaa. Taustalla kypsää, tummaa
hedelmäisyyttä sekä vahvempaa rusinan tahdittamaa kuivahedelmää. Loppua kohden
kasvavaa mausteisuutta, vienoa puumaisuutta sekä yrttistä katkeruutta. Huulethan
tässä hitusen tahmaantuvat ja palanen mallasleipää jää suuhun pidemmäksikin
aikaan. No se rustiikkisuus kuvaa tätä aika hyvin ja tunnelma on kieltämättä
kohdillaan. Makumaailma puhuu vahvasti sen puolesta, että kivibockit ja niiden
kunnia pitäisi ronskisti omia Suomeen. Jotenkin ne vain sopivat tänne makunsa
puolesta niin hyvin...
Tuomio: Taidokkaasti viimeistelty mallasnäytelmä syvällä
tunnelmalla.
Pisteet: 39/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti