maanantai 10. huhtikuuta 2017

Svaneke Påskefrokost

Svaneke Påskefrokost
A pale Saison IPA with slightly hazy beer with a thick white foam. Lemon, citrus fruit, clove and hops are present in both aroma and taste. Dry, bitter and slightly acidic, lingering aftertaste. Bière de Saison and IPA make a perfect match here.
Spis en øl eli lontooksi eat a beer… Nyt syödään karhu.. siis olutta. Pääsiäinen on nurkan takana ja ne kuuluisat olutmaailman kirjatkin tutussa järjestyksessä. On siis aika tanskalaispanimo Svaneken olutuutuuden. Näitähän on Alkossa vilahdellut jo kyllästymiseen saakka, vaikka suuresta olutmaasta olisi kaivettavissa huomattavasti mielenkiintoisempiakin vaihtoehtoja. Toki parit ihan kivat mallasjuomat on Bornholmin kiehtovalta saarelta tänne pohjolaankin aikojen saatossa rahdatta, mutta yleinen tuntuma puhuu harmillisen alibiroolin puolesta. Rohkenen kuitenkin väittää, että tänä keväänä uutuuspulloa kannattaa hipelöidä ihan positiivisin odotuksin…

Huomasin reilu viikko sitten lähi-Alkoni oluthyllyssä tyhjän uutuuspaikan lähes yhdeksän euroa kustantavalle Svanekelle. Tuolloin tyydyin ylimieliseen tuhahdukseen ja pään pyörittelyyn aihetta sen enempiä tutkiskelematta, mutta kotisohvalla mielenkiinto alkoi hiljalleen heräilemään. Durumvehnällä ryyditetty pääsiäisolut on pakattu juhlavaan 0,75-litraiseen lasipakkaukseen ja sen haaleisiin pääsiäisväreihin puettu etikettikin on jo itsessään eräänlainen taideteos. Huomioni herätti kuitenkin ensimmäisenä oluelle kerrottu tyyli: Påskefrokost on nimittäin perinteikkään belgialaisen maalaisoluen ja ronskiin humalointiin pohjautuvan IPA-iloittelun hybridi. Jaa, no miksipäs ei… Saisoneita kun pääsiäisrientoihin olin muutoinkin ajatellut valikoida.

Svaneke Påskefrokost
Pääsiäisen aikahan herättää aina odotuksia pitkiä vapaita hellivästä kevätauringosta, ajasta, joka tulee vieteltyä pihapuuhien, grillitouhujen ja reippailun merkeissä – hyvää ruokaa ja juomaa unohtamatta. Vettä ja loskaahan se todellisuus yleensä on kai ollut, mutta keväisen tunnelman voi silti rakennelle mielensopukoihin ja katetun terassin rauhaan. Svaneken Påskefrokost toimii tässä hommassa vallan hyvin ja lienee helposti puhuttelevin bornholmlainen olut lasissana koskaan. Idea olueen on hyvin yksinkertainen: panimomestari Jan Paul halusi yhdistää kaksi trendikästä - det mest hippe - oluttyyliä keskenään ja saison-IPAhan on kieltämättä sekä toimiva että kevääseenkin hyvin istuva paritus. Oluen nimi viittaa ilmeisesti pääsiäisen pitopöytään, jossa tälle eittämättä hyvä paikka onkin.

Olutblogien tarjontaan tiukkoja faktoja tuova Olutkoira harmitteli tuossa taannoin Olutoppaalla aitojen pohjoismaalaisten pääsiäisoluiden puutetta. Itse en tällaisesta perinteestä ollut lainkaan tietoinen, mutta kieltämättä kunnollinen pääsiäislager aika kivalta kuulostaisi. Ironista onkin, että kun nimenomaan Svanekelta jonkinlainen lager pari vuotta sitten pääsiäisvalikoimaan saapui, nousi siitä harrastajien keskuudessa lähinnä hiljaista nurinaa. Itsekin jätin ostamatta, koska ei kiinnostanut. Nyt sitten kiinnostaisi, mikäli se perinteitä oikeasti noudattelisi… Oppia ikä kaikki. Onneksi hybridisaison paikkaa lagereiden puutetta hyvin.
Olutmuseovirastosta päivää. Haluan ilmoittaa kaikille, että pääsiäisoluen idea Pohjoismaissa on edustaa astetta tai paria vahvempaa versiota siitä normilagerista. Millenniaalien kielelle käännettynä, pohjoismainen pääsiäisolut on "Nordic Doppelbock". Vaalea tai tumma.
Ahdistaa vähän, ettei Alkon pääsiäisolutvalikoimassa ole tänä vuonna yhtään sen tyylilajin edustajaa. Veikkaisin että Ruotsin ja Tanskan panimot ovat niitä kuitenkin taas laskeneet useampia ilmoille. -Olutkoira
Svaneke Påskefrokost
Kellertävä, liian pieneen lasiin kaadettuna vain kevyen samea olut vaalealla vaahdolla. Tuoksussa vaaleaa maltaisuutta, vehnäistä pyöreyttä, sitrusvetoista, yrttistä humalaa ja kohtalaista, vaaleaa hedelmäisyyttä. Pippurista mausteisuutta, yleisesti sellaista kohtalaisen napakasti humaloidun wheat alen ja saisonin välimaastossa tässä kai kuljetaan. Varsin hyvä.

Entäs maku sitten? Vehnäinen pyöreys, taustalta nouseva viljava kuivuus, valkopippurinen mausteisuus ja sitrukseen sekoittuva yrttisyys. Siinä päävärit. Läpi matkan voi aistia vaaleaa hedelmää, kukkaisuutta sekä ruohonkortisuutta. Katkero on lopussa aika napakka, vehreänä jälkimakuun jatkuva, sitrushedelmäinen ja mausteisuutta mukaansa ottava.

Saison IPA. No sellainen tämä kieltämättä on ja varsin toimiva sellainen. Minusta oluen tarjoama tunnelma on varsin oivallinen yhdistelmä käynnissä olevan kevääntulon kanssa. Sellainen aurinkoisen, rustiikkisen maalaisympäristön kevätpäivähän olisi mitä parhain pari tällaiselle oluelle, joka ehkä kesän hellekeleihin voisi turhan runsaaksi osoittautua. Sesonkiin sopiva, ehdottomasti. Menisi myös vappupiknikillä...

Tuomio: Saisonin ja sitrusyrttisen IPAn välimuoto keväisen maalaishenkiseen fiilistelyyn.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti