torstai 20. huhtikuuta 2017

Founders KBS (Kentucky Breakfast Stout)

Founders KBS (Kentucky Breakfast Stout)

Kentucky Breakfast Stout eli lyhyesti KBS: olut, josta on jo monen monituista kertaa pitänyt kirjailemani, mutta en vain ole saanut sanaista arkkuani aukaistuksi. Nyt, kun useampi maistelu ja muistelu on takanapäin, voidaan sanoa ajan olevan vihdoin kypsä.

KBS on olut, joka nauttii runsasta arvostusta olutharrastajien ja arvostelusivustojen palstoilla – mutta aina näin ei ole ollut. Kun ensimmäiset erät 2000-luvun alussa julkaistiin, ei niitä varsinaisesti revitty käsistä. Panimomestari Jeremy Kosmickin sanoin:

Those 4-packs sat in there, and nobody cared.

Aika ei vielä ollut kypsä ja tynnyri-innostuskin vasta aluillaan. Craft-buumin voimistuttua netin arvostelusivustot aktivoituivat ja sana laadukkaasta, jyhkeästä tynnyrioluesta kiri nopeasti. Tänä päivänä (4/2017) olut on Ratebeerissä maailman 14. parhaiten arvotettu Imperial Stout ja saman sivuston listoilla maailman 16. paras olut. Hiljainen alku oli siis tyyntä myrskyn edellä.

Tynnyrikokeilut aloitettiin sulkemalla panimon toimivaa Breakfast Stoutia kahteen Jack Daniel’s tynnyriin. Panimoväkeä vakuuttaneiden lopputulemien myötä olutta lähdettiin kehittämään nykyiseen, jyhkeään ja vahvempaan muotoon ja kypsytykseen haalittiin tynnyreitä Bourbon Countyn tislaamoilta. 11-prosenttisen oluen tie keitosta pulloon kestää karkeasti sanottuna vuoden verran, sen hakiessa ominaismakuaan pitkän tammikypsytyksen hellässä huomassa. Olut on maustettu useammalla kahvi- ja suklaalaadulla, joten makujen monipuolisuudesta ei ainakaan tummia vivahteita puutu.

Foundersilla on tynnyriprojektejaan varten panimosta erillinen varastotila, joka sijaitsee 25 metriä maan alla, 1890-luvulla toimintansa aloittaneen kipsikaivoksen (toiminta loppui 1943) uumenissa. Vanhaa merenpohjaa nuolevat käytäväverkostot ulottuvat lähes 10 kilometrin matkalle ja tarjoaa kodin alkoholituotteiden varastoijien ohella myös monille muille toimijoille.

Varaston kallioseinustojen oluentäyteinen Jim Beam-, Heaven Hill,- Buffalo Trace- ja Maker's Mark –tynnyreiden rivistö uinuu syvässä hiljaisuudessa, ilmatiiviissä ja kosteusstabiloidussa ympäristössä. Panimon käyttämään luolaston osaan kerrotaan mahtuvan 9000 tynnyriä ja tila onkin käytetty tehokkaasti 53-gallonaisten tammiastioiden määrää laskettavan nykyisin ”tuhansissa kappaleissa”. Panimo ei käytä mitä tahansa puuastioita, mitä käsiinsä saavat, vaan laatu määrää aina tynnyrin entisen asukkaan tasosta lähtien:

My hard and fast rule is: If I don't like the whisky, I don't want the barrel. –Jason Heystek

Founders KBS (Kentucky Breakfast Stout)
Pitkään lähes saavuttamattomalta tuntuneesta oluesta on Foundersin muutoinkin vahvaksi voimistuneen Suomeenmarssin myötä tullut jo melko ”arkipäiväinen” tuote, sitä kun on saanut Alkosta ja ravintoloista parin viime vuoden aikana jo useampaan otteeseen. Ensimmäinen erä tuli Alkon Arkadian myymälän erikoisvalikoimaan alkukesästä 2015 ja vuotta myöhemmin sitä sai jo tilausvalikoiman kautta muuallekin. Tällä hetkellä sitä löytyy A-marketin hyllystä tuntemattoman kokoisen erikoiserän verran eli jälleennäkemisistä tuntuu tulleen vuosittainen perinne.

Ostin ensimmäiset pulloni tuosta kevään 2015 erästä tavalla, joka ehkä kuvastaa jollain tapaa Alkon aseman ja velvollisuuksien sekä lainsäädäntömme irvokkuutta. Kyseessä oli eräänlainen etäosto, joka ATK:n sijasta tapahtui puhelimen välityksellä. Soitin suoraan Arkadiaan erän tultua myyntiin ja tiedustelin oluiden varaamismahdollisuutta. Pulloja ei kuitenkaan voinut vastikkeetta varata, joten suoritin ostotapahtuman puhelinyhteyden välityksellä: minä luettelin numerorivin Visa-korttini kyljestä ja myyjä naputteli sen kassakoneeseen maksutapahtuman suorittamiseksi. Iltapäivällä kaverini sitten nouti jo maksetut tuotteet ja toi mukanaan Jyväskylään. Oi aikoja, oi tapoja.

Ensimaisto noin kuukausi ostotapahtumasta jätti melko vaisun, kovan ja tasapainottoman kuvan. Seitsemän kuukautta myöhemmin oli jo toinen ääni kellossa kehityksen jatkuessa hyvänä vuoden päästä tapahtuneeseen, kolmanteen maistoon. Useamman, eri ikäisiä näytteitä käsittävän pohdinnan perusteella uskallan tokaista, ettei KBS kulttimaineensa veroiseksi olueksi omissa kirjoissani nouse. Hyvä se on, mutta sekin vaatii aikaa. Nuori olut on vielä varsin tahditon ja tasapainottoman karhea.

Laitoin aikanaan mietteitä ylös yhdeksän kuukautta pullossa kypsyneen oluen ääreltä ja tein tänä keväänä saman noin kolmikuisen pullon kohdalla. Ensimmäinen arvio on vuoden 2015 erästä, jälkimmäinen vuoden 2016 joulukuun erästä. Välihuomiona sanottakoon, että KBS:n virallinen julkaisuajankohta Amerikassa on joka vuoden huhtikuu, mutta nykyisin ohjelmaan kuuluu myös vientierän pullottaminen syyspuolella. Aikanaan Arkadiaan tullut erä oli tuota ”aitoa” Amerikan kevät-erää, mutta nyt tullut erikoiserä kuuluu export-sarjaan.

9kk ikäinen (2015 erä)

Sysimusta, beigellä vaahdolla kruunattu olut seisoo jyhkeänä betonisella pöytätasolla. Se valui lasiinsa varsin arvokkaasti, eikä uskottavuus hälvene tarkemmankaan tarkastelun alla. On kerrassaan komea olut.

Tuoksultaan tuhti, vaniljaisen aallon kyllästämä, kahvinen, vahvan paahtomaltainen ja tumman hedelmäinenkin. Löytyy yrttiä, samoin salmiakkia sekä melko runsasta suklaatakin. Syvä, monivivahteinen ja jyhkeyttä tehokkaasti ilmentävä.

Maultaan tuoksun kaltainen: syvä, runsas ja hyvin puhutteleva. Vaniljainen tunnelma on tuoksuakin vahvempana läsnä, mutta myös kahvinen paahteisuus on nostanut profiiliaan ja tuonut mukaansa vähän palanutta kitkeryyttäkin. Tummaa suklaata, mukavaa pähkinäisyyttä sekä tummaa hedelmäisyyttä. Ehkä vähän kirsikkaakin, lopussa myös lakritsia. Jälkimaun porteilla sopivaa katkeroa sekä pientä alkoholin potkua. Alun samettisesta soljuvuudesta huolimatta vähän kuivakka ja kulmikas. Jälkimaussa kaikuu bourbontynnyri, kahvinen paahteisuus ja tumma suklaa…

Tuntumaltaan pyöreä, mutta voisi olla tukevampikin. Suurieleinen tämä joka tapauksessa on, sopivan matalahiilihappoinen ja vähän tahmaavakin…

Tuomio: Runsaan kahvinen, suklainen ja selkeä bourbonmainen imperial stout. Jyhkeä, mahtipontinen ja vakuuttava – mutta vaikka ymmärrän mistä kaikki maine on peräisin, ei silti omassa suussa se maistuvin lajinsa edustaja. Hemmetin hyvä silti, ei sitä voi kieltää…

Pisteet: 40/50

3kk ikäinen (talvi 2016)

Musta, rusehtavan vaahdon nostava olut. Syvä ja monisyinen tuoksu kertoo viettelevää tarinaa. Runsas lataus tummaa suklaata, espressomaista paahteisuutta, paahtomaltaisuutta, mokkaa, kuivakakkua, kypsää hedelmää sekä vaniljantäyteistä bourbonia. Vähän myös nahkaa, suklaan seassa kaakaota...

Maultaan kahvisempi suklaan heräillessä lämmön myötä. Vaniljaa on mukana läpi maun eikä bourbonleima jää huomaamatta. Paahtunut maltaisuus tuo mukaan myös kuivakakkuisuutta, toisaalta tiukan siirappikyllästettyä limppuisuutta. Alkoholi paistaa jonkin verran läpi liköörisenä lämpönä, eikä mokkainen, paikoin samettinenkin maku tunnu löytävän syvintä tasapainoaan. 

Lopussa kohtalaista katkeroa, jälkimaussa kahvia, kuivaa suklaata ja lämpöä. Voimakas maku on monipuolinen, joskaan ei tuoksun syvyyteen ylläkään. Onhan tämä hyvä, mutta kauneusvirheet vievät uskoa kulttileimaan. Omaan makuun toimii vähän kypsemmässä iässä.

Tuomio: Monipuolinen ja runsas kultti-IS, joka hakee tasapainoaan. Hyvä, muttei paras. Tasoittuu onneksi ajan myötä.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti