perjantai 21. huhtikuuta 2017

OLVI American Cream Ale - Crème de la Crème D'Iisalmi

OLVI American Cream Ale
 •  Tyyli: Cream Ale
 • Alk.%: 4,7
 • Panimo: Olvi, Iisalmi, Suomi
Tänäkin keväänä Iisalmesta on saatu markkinoille craftimpää tarjontaa, tällä kertaa hieman harvinaisemman Cream Ale –tyylin muodossa. Helposti lähestyttävä, melko vähän markkinoilla esiintyvä oluttyyli poikkeaa hieman Olvin aiemmasta IPA-linjasta, eikä ainakaan paperilla herätä samanlaista mielenkiintoa kuin esimerkiksi alkuperäinen Olvi IPA tai Black IPA. IPAhan se näistä omaan suuhun eniten on kaatunut, muiden täydenteässä tarjontaa sopivassa hintaluokassa.

American Cream Ale on pakattu vihertävään peltipakkaukseen, jonka kyljet kertovat tuttuun tapaan keitoksen tarkempia speksejä. Humaloinnissa on käytetty tsekkiläistä Kazbekia sekä Barth-Haas Groupin omaa Monroe-lajiketta samaisen yhtiön kehittämän Fantasia-humalasekoitteen kanssa. Olut on käytetty pintahiivalla ja lageroitu (”varastokäytetty”) pohjahiivalla eli se on yhtä aikaa sekä ale että lager.
Uutta maailmalta, uutta Suomessa: pinta- ja pohjahiivaolut. Helposti juotava American Cream Ale on kasvava craft-oluttyyppi Pohjois-Amerikassa ja Tanskassa. Nyt Olvi tuo tämän maukkaan oluttyypin ensimmäisenä Suomeen.
OLVI American Cream Alessa yhdistyvät OLVI erikoisoluiden valmistusniksit sekä liki 140 vuoden kokemus lageroluiden valmistuksesta: siinä yhdistetään pintahiivan pääkäyminen pohjahiivan varastokäymiseen. Tarkkaan valittu mallasrunko, kaksi erityyppistä hiivaa sekä aromihumalat ovat tämän täysmallasoluen maun takana.
Sain näytteet suoraan panimolta nättiin puulootaan pakattuna. Hieno toimitustapa, hyvää tekemistä oluttyylien tarjonnan laajentamisen saralla, mutta jokseenkin vaisuhko vaihtoehto kuitenkin. Potentiaali suuntautunee sauna-, virvoitus- ja piknikkäyttöön, eikä lempeä makumaailma säikäyttäne laatikkolagerinkaan kuluttajia. Siinä mielessä potentiaalinen kesäjuoma ja kevyt porttiolut.

OLVI American Cream Ale
Kevyen samea, oranssinen ja kaunisvaahtoinen olut. Tuoksussa kevyttä hedelmää, sitrusta, kukkaisuutta sekä vaaleaa maltaisuutta. Hyvin lagermainen vienolla hedelmäisyydellä levennettynä.

Maultaan tuoksun linjoilla, hivenen pistävän kukkaisella loppuvivahteella. Sitrusta löytyy, samoin vaaleaa, joskin vienohkoa hedelmää. Vaalea mallaspohja on hienoisen toffeinen, kevyen pahvinen. Aika suoraviivainen kokonaisuus, jossa pientä vivahteikkuutta. Lopun kukkaisuus saa seurakseen greippisempää otetta, joka jatkuu jälkimaun puolella. Jokin jää vaivaamaan - lievän tunkkainen ollakseen virkistävä. Ihan OK, mutta jää jälkeen muista Olvin "crafteista".

Tuomio: Hyvin lagermainen ale muutamilla alen vivahteilla.

Pisteet: 27/50

2 kommenttia:

 1. Tämä olvin cream ale on ihan ykkönen! Itsekkin tykkään erittäin paljon olvi Iisalmi ipasta ja tässä on sitä samaa. Hiukan on tosiaan vähemmä humalien ja maltaiden kitkeryyttä mutta se ei haittaa kun raikas hedelmäinen ja mielestäni nimensä mukaan kermainen makumailma ovat mukana. Vähän kuin beyleys kerma liköörin kermaista maailmaa. Ja sopii juuri varmasti hyvin porttina aloittelijoille kun ei tosiaan ole ihan niin kitkerä kun perinteinen Iisalmi ipa. Niin ja ruuan kanssa itse pidän perinteisestä ipasta. Mielestäni cremen hienoinen maku hukkuu helposti mutta sopii kyllä ei niin tulisten esim kanafileen tai lohen kera sekä jälkiruokien kanssa tai mielestäni minun makuuni iskevän hedelmäisen ja kermaisen maun takia voi creme olla uksinään jälki ruoaka:) ja sopii erityisesti juuri kepeytensä takia esim saunaan ja kesä päivään mutta muutenkin. Ja kaikillahan meillä on oma maku aisti mutta mielestäni jos Olvin ipa maistuu niin maistuu tämäkin ja tuo juuri vähän vaihtelua. Itse nykyään ostan aina vaikka kolme perinteistä ipaa ja muutama kerma esim siihen johonkin väliin niin avot. Mutta ipa maistuu mukavasti vaikka vanilja sikarin kera mutta cremen hienoinen maku hukkuu sikarin alle joten siihen sitä ei kannata tuhlata. Syöpä kääryleiden pollto on tietysti aina tyhmää mutta jos tykkää esim niinkuin minä polttaa viikonloppuna muutaman hyvän sikarin ja ottaa siihen ipan viereen ja nautiskella hetki makumailmoista ja tuulen vierestä:) ja siihen tosiaan sopii mielestäni paremmin perinteinen ipa tai Black ipa ja America creme sitten itsekseen nautittuna hyvässä seurassa ja esim juustojen kanssa todella oiva valinta. Kaikin puolin minusta olvi american cream ale on yksi parhaista oluista ja mukava lisä olvilta tuoda tälläinen uutuus Suomen erikois olut tarjontaa. Kannattaa maistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moro. Kiva saada tällaista vähän pidempää palautetta hyvine perusteluineen :) creme on itsellä jäänyt kovin vähälle käytölle vaikkei tuotteessa mitään vikaa sinällään olekaan. Tuo uusi American Brown Ale sen sijaan vaikuttaa enempi itselle osuvalta käyttöoluelta.

   Poista