maanantai 17. huhtikuuta 2017

Alkon Piepanimo-oluet 2017: Nokian Keisari One-Off Nunna Belgian Dark Strong Ale

Nokian Keisari One-Off Nunna Belgian Dark Strong Ale
  • Tyyli: Abbey Dubbel
  • Alk.%: 8,0
  • Panimo: Nokian Panimo, Nokia, Suomi

Nokian Panimon tummanpuhuva belgiviritys kuului Alkon pienpanimokattauksen myöhäisherännäisiin. Nimensä mukaisesti kertakeitoksi jäävä olut jatkaa viime aikoina aktivoitunutta, pienempien erikoiserien sarjaa Nokialla, jossa on edellisvuosien ajan pitäydytty tiukasti kauppavahvuisen perusvalikoiman keittelyssä. Panimollahan on isojen vehkeiden lisäksi myös pienempi, koe-, erikois- ja tilausoluiden valmistukseen käytettävä pienemmän skaalan laitteisto. Kaitpa Nunnakin on sieltä kautta maailmalle lähtenyt.

One-Off Nunna kuulostaa luostarielämää kokeiluluontoisesti kokeilemaan lähteneeltä naishenkilöltä – ns. pop-up nunnalta. Kertakeittoa se kuitenkin tarkoittaa ja tyyliksi on valikoitunut hieman yllättäväkin, vahvahko ja tumma belgiale, joka nimen mukaan taipuisi Strong Alejen kastiin, mutta on olutsivustoilla tyypitetty Abbey Dubbeliksi. Tumma belgi joka tapauksessa ja edelleen kotimaisin voimin melko harvinainen tyyli sen parissa onnistuneista nyt puhumattakaan. Nokialla ollaan jo jäljillä.

Nokian Keisari One-Off Nunna Belgian Dark Strong Ale

Varsin tumma, rusehtava ja läpitunkematon olut, jonka vaalea vaahto hupenee nopeasti. Tuoksu on hyvin belgiläheinen. Tuttua mausteisuutta, jopa vienoa anismaisuutta sekä tummaa, kypsää hedelmää, luumua, rusinaa ja paahtunutta siirappisuutta. Vieno ripaus suklaata, yrttiä ja lämpöä.

Maultaan voimakkaampi, mutta myös kärkkäämpi. Luumut, kypsät, tummat hedelmät ja rusinat painuvat tuoksua vaimeammiksi. Siirappi levittäytyy tuoksua laajemmalle, mutta ohentaa samalla olemustaan. Mausteisuus nostaa profiiliaan kuivattaen lopputunnelman yhdessä melko runsaan katkeruuden kanssa. Yrttiä, anista ja kuivaa lämpöä. Alkupuoliskolla vilahtaa myös suklaan hentoa virettä sekä kevyttä paahdettakin, joka palaa paahtuneen siirapin kanssa jälkimakuun. Tuntumaltaan olut on hitusen ohut ja kokonaisuus toimisi paremmin soljuvamman rungon voimin. Ei huippu, mutta hyvä. Rohkaiseva one off Nokialta.

Tuomio: Hieman ohut ja suoraviivainen tumma belgi Nokialta hyvin perusmauin varustettuna.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti