perjantai 28. huhtikuuta 2017

TANKER X Van Moll Animal Instinct

TANKER X Van Moll Animal Instinct
  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 6,2
  • Panimo: TANKER, Vaida, Viro / Van Moll, Eindhoven, Hollanti

Villit hiivat ja eriasteinen funky meno ovat hiljalleen hiipineet myös IPA-maailman makujen sekaan. Tämänsuuntainen kehitys on mielestäni sekä odotettua että maistuvaakin. Virolainen TANKER ja hollantilainen Van Mollin panimo yhdistivät taannoin voimansa ja tekaisivat ryhdikkään eläimellisen IPAn, joka on käytetty vale-brettana tunnetulla Bruxellensis Trois (nyk. Saccharomyces Trois) hiivalla.

Ensikosketukseni ko. hiivaan taisi olla nykyisin Fiskarsin Panimolla keittoukkona häärivän Herrasmies-Topin kotonaan keittelemä ”Bretta” IPA, josta on sittemmin tehty myös kaupallinen versio HIISIn tykönä. Molemmat elämykset toimivat moitteettomasti, eikä lajin ääreltä muistu heikkoa hetkeä mieleen muutenkaan. Esimerkiksi HIISIn rehdisti brettainen Pecko on melko vakiokamaa omassa ostoskorissa. Animal Instinct on valmistettu Virossa, TANKERin kotiluolassa.

Animal Instinctin takana seisova panimokaksikko edustaa nuorta, uusien tulijoiden kasvavaa polvea. Jaap Hermans ja Erwin van Moll havahtuivat jokunen vuosi sitten tosiasiaan, ettei Eindhovenista löytynyt lainkaan omaa panimoa. Niinpä he päättivät ryhtyä elvytystoimiin ja nostivat maansa viidenneksi suurimman kaupungin takaisin panimokartalle. Van Moll on itselleni tyystin tuntematon panimo, vaikka sillä on ikää jo nelisen vuotta. Panimon yhteydessä on myös oma taproom ja sitä tituleerataankin brewpubiksi tai beer cafeksi – kaksikko itse kuvailee puitteita panimoksi, jolla on pieni pubinkaltainen ”testautustila”.

Rennonoloisen ja letkeän Van Mollin sävellaji on duuri ja samaa voisi sanoa sen kumppanina oluen teossa toimineesta TANKERista. Virolaispanimo toimii pienessä Vaidan kylässä Tallinnan liepeillä, jossa oluen valmistus vietiin kotikutoisesta autotallikeittelystä kaupallisen skaalan liiketoiminnaksi. Ensimmäiset oluet valmistuivat keväällä 2015 ja nykyisin panimon oluet ovat jo kohtalaisen tuttu näky kotimaistenkin olutravintoloiden ja kauppojen hyllyillä. TANKER on ehtinyt lyhyen historiansa aikana monenlaista ja on varsin tuotteliaana uutuuksien ideoiana ehtinyt kollaboroimaan myös suomalaisten panimoiden, kuten HIISIn kanssa. Omissa kirjoissa TANKER onkin varsin mielenkiintoinen ja hyvälaatuinen toimija, jonka moderni ote puhuttelee makujen kautta.
Collaboration brew with Van Moll (NL). Take a walk on the wild side with Animal Instinct. It is a juicy IPA fermented with 100% wild Bruxellensis Trois yeast, the first IPA of its kind made in Estonia. Aroma is massively juicy, loads of fruits, ripe and tropical – tangerines, pineapple, mango. Tastes as good – moderately bitter, super-juicy, slight wheatiness, lots of fruity brett, and tropical fruity hops. Great drinkability.
TANKER X Van Moll Animal Instinct
Samea, vaaleahkonkeltainen olut kauniilla vaahdolla. Tuoksu on taidokas yhdistelmä parfyymimäistä sitrustrooppista humalointia ja ”villihiivan” orvalmaista taikuutta. Kepeätunnelmainen ja virkeä tuoksu tarjoaa monipuolista, runsasta ja puhuttelevaa aromien leikittelyä. Lupauksia herättävä tuoksu.

Maku... Se parfyymi. Sitrusta, kuivakukkaista hedelmäisyyttä tropiikin sävyjen leikitellessä taustalla. "Brettaa", lisää sitrusta ja tuoretta havuisuuttakin. Humaloinnissa mennään aromit edellä ja katkeropuoli jää harmillisesti vajavaiseksi. Peräpää jää kaipaamaan kokonaisuuden viimeistelevää lisäpotkua, joka nyt jää harmillisen tuhnuksi. Eipä siinä, aromaattinen puoli se itseä yleisesti enempi kiehtookin ja sillä saralla tarjonta on huippuluokkaa. Bretta-IPAa soisi olevan tarjolla enemmänkin, sillä ovathan nämä aina hyviä.

Tuomio: Aromaattista menoa feikkibrettan toimivalla lisäillä varustettuna. Katkeruutta kun vielä saisi...

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti