TANKER X Van Moll Animal Instinct |
Villit hiivat ja eriasteinen funky meno ovat hiljalleen
hiipineet myös IPA-maailman makujen sekaan. Tämänsuuntainen kehitys on
mielestäni sekä odotettua että maistuvaakin. Virolainen TANKER ja
hollantilainen Van Mollin panimo yhdistivät taannoin voimansa ja tekaisivat
ryhdikkään eläimellisen IPAn, joka on käytetty vale-brettana tunnetulla
Bruxellensis Trois (nyk. Saccharomyces Trois) hiivalla.
Ensikosketukseni ko. hiivaan taisi olla nykyisin Fiskarsin Panimolla
keittoukkona häärivän Herrasmies-Topin kotonaan keittelemä ”Bretta” IPA, josta
on sittemmin tehty myös kaupallinen versio HIISIn tykönä. Molemmat elämykset
toimivat moitteettomasti, eikä lajin ääreltä muistu heikkoa hetkeä mieleen
muutenkaan. Esimerkiksi HIISIn rehdisti brettainen Pecko on melko vakiokamaa
omassa ostoskorissa. Animal Instinct on valmistettu Virossa, TANKERin
kotiluolassa.
Animal Instinctin takana seisova panimokaksikko edustaa
nuorta, uusien tulijoiden kasvavaa polvea. Jaap Hermans ja Erwin van Moll
havahtuivat jokunen vuosi sitten tosiasiaan, ettei Eindhovenista löytynyt
lainkaan omaa panimoa. Niinpä he päättivät ryhtyä elvytystoimiin ja nostivat
maansa viidenneksi suurimman kaupungin takaisin panimokartalle. Van Moll on
itselleni tyystin tuntematon panimo, vaikka sillä on ikää jo nelisen vuotta.
Panimon yhteydessä on myös oma taproom ja sitä tituleerataankin brewpubiksi tai
beer cafeksi – kaksikko itse kuvailee puitteita panimoksi, jolla on pieni pubinkaltainen ”testautustila”.
Rennonoloisen ja letkeän Van Mollin sävellaji on duuri ja
samaa voisi sanoa sen kumppanina oluen teossa toimineesta TANKERista.
Virolaispanimo toimii pienessä Vaidan kylässä Tallinnan liepeillä, jossa oluen
valmistus vietiin kotikutoisesta autotallikeittelystä kaupallisen skaalan
liiketoiminnaksi. Ensimmäiset oluet valmistuivat keväällä 2015 ja nykyisin
panimon oluet ovat jo kohtalaisen tuttu näky kotimaistenkin olutravintoloiden
ja kauppojen hyllyillä. TANKER on ehtinyt lyhyen historiansa aikana monenlaista
ja on varsin tuotteliaana uutuuksien ideoiana ehtinyt kollaboroimaan myös
suomalaisten panimoiden, kuten HIISIn kanssa. Omissa kirjoissa TANKER onkin
varsin mielenkiintoinen ja hyvälaatuinen toimija, jonka moderni ote puhuttelee
makujen kautta.
Collaboration brew with Van Moll (NL). Take a walk on the wild side with Animal Instinct. It is a juicy IPA fermented with 100% wild Bruxellensis Trois yeast, the first IPA of its kind made in Estonia. Aroma is massively juicy, loads of fruits, ripe and tropical – tangerines, pineapple, mango. Tastes as good – moderately bitter, super-juicy, slight wheatiness, lots of fruity brett, and tropical fruity hops. Great drinkability.
Samea, vaaleahkonkeltainen olut kauniilla vaahdolla. Tuoksu
on taidokas yhdistelmä parfyymimäistä sitrustrooppista humalointia ja ”villihiivan”
orvalmaista taikuutta. Kepeätunnelmainen
ja virkeä tuoksu tarjoaa monipuolista, runsasta ja puhuttelevaa aromien
leikittelyä. Lupauksia herättävä tuoksu.
Maku... Se parfyymi. Sitrusta, kuivakukkaista hedelmäisyyttä
tropiikin sävyjen leikitellessä taustalla. "Brettaa", lisää sitrusta
ja tuoretta havuisuuttakin. Humaloinnissa mennään aromit edellä ja katkeropuoli
jää harmillisesti vajavaiseksi. Peräpää jää kaipaamaan kokonaisuuden
viimeistelevää lisäpotkua, joka nyt jää harmillisen tuhnuksi. Eipä siinä,
aromaattinen puoli se itseä yleisesti enempi kiehtookin ja sillä saralla
tarjonta on huippuluokkaa. Bretta-IPAa soisi olevan tarjolla enemmänkin, sillä
ovathan nämä aina hyviä.
Tuomio: Aromaattista menoa feikkibrettan toimivalla lisäillä
varustettuna. Katkeruutta kun vielä saisi...
Pisteet: 36/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti