torstai 13. huhtikuuta 2017

Mustan Virran Martti Tripel

Mustan Virran Martti Tripel
Totisesti, joka ei rakasta viiniä, laulua ja naisia, pysyy typeränä koko elämänsä ajan. –Martti Luther
Tänä vuonna kirkollisissa piireissä kuohuu ja syynä on hyvällä maulla leikittely. Aktiivista kotipanimoa vaimonsa Käthen kanssa saarnamiehen roolin ohella pyörittänyt, hyvän ruuan ja oluen ystävä Martti Luther naulasi teesinsä Wittenbergin kirkon oveen 500-vuotta sitten. Pyöreää juhlavuotta vietetään nyt asiaankuuluvasti oluen kera, kun useampikin seurakunta on lyöttäytynyt yhteen paikallisten pienpanimoiden kanssa.

Jalo mallasjuoma juhlan symbolina, sen yhdistäminen kirkkoon saati kaupallinen myynti eivät tietenkään kaikkien hartaisiin mieliin istunut. Netin uutis- ja keskustelupalstat pullistelevat närkästyneitä kommentteja, jotka tuomitsevat päätöksen syvästi. Vanhurskaissa piireissä ilmeisesti koetaan, ettei esimerkiksi pappismies olueen koske tai alkoholi muutoinkaan kirkollista toimintaa sivua. Tai ainakin niin halutaan koettavan. Veroton ja vastikkeeton alkoholitarjoiluhan on kuitenkin eräänlainen kirkon erityisoikeus ja tabu, johon ei saa koskea tai jota ei saa kyseenalaistaa. Kirkkokännit muistetaan historiasta eikä kukaan taida eurooppalaisten hengenmiesten merkitystä olut-, viini- ja jopa viskikulttuurien syntymiselle kyseenalaistaa. Miksi reformaatio-olut sitten niin epäkristittyä olisi? Tai epä-mitään muutenkaan.

Poruahan nousi aikanaan mm. Valamon luostarin tislaamohankkeesta, jonka ajoilta olen napannut talteen hassun pätkän jostain kommenttiboksista. Mielensä pahoittaminen alkoholin äärellä on paikoin ihan normaalia kauraa, eipä siinä.

Ettäs tiiätte...
Se, mikä itseäni tämän Savonlinnan seurakunnan ja Mustan Virran Panimon Martti-oluessa jäi vaivaamaan, on oluen tyylisuunta. Tripel viittaa vahvasti Belgiaan, jossa luostaripanimoilla on pitkät perinteet. Luther oli kuitenkin saksalaista alkuperää, joten ehkä inspiraatiota olisi ollut perustellumpaa hakea siltä suunnalta. Mutta eipä tällä niin väliä lopulta ole, pääasia että olutta saatiin. Martti Tripel ideoitiin yhdessä Savonlinnan kirkkoherra Sammeli Juntusen kanssa, joten korkeampaa johdatusta on ollut mukana suunnittelutyössäkin.

Olut on puettu vihreään asuun eli kirkolliseen arkiväriin. Ajatus on hyvä ja ja muistuttaa osaltaan siitä, ettei turha tiukkapipoisuus välttämättä ole oikotie onneen. Ehkä Martti tuo arkeen tiettyä, jopa kaivattua rentoutta… Sain oluen maistoon jo alkuvuodesta, mutta ajattelin kohdentaa julkaisun ”kirjoitusruuhkan” vuoksi pääsiäisen korville, sillä kun kirkollinen kaiku paikoin edelleen on.

Mustan Virran Martti Tripel
Vaalea, kauniin keltainen olut samenee hiivan kaatamisen myötä rusehtavaksi, sakeaksi näyksi, jonka päätä koristaa mukavan näköinen, kuohkea ja kestävä vaahtokerros. Tuoksu on vaalean viljava, kevyen belgihedelmäinen, tyyliuskollisesti kuivan mausteinen ja tasapainoinen. Enteilee hyvää...

Maku jatkaa tuoksun linjoilla. Vaalea maltaisuus toimii taustakuorona, belgihedelmän julistaessa sanomaansa kuivaa tunnelmaa mukaan tuovan mausteisuuden kajauttaessa urkupillinsä hurmokselliseen puolisooloon istunnon loppupuoliskolla. Paikoin löytyy sitrusyrttiä, mausteisuuden ollessa tuttua belgilaatua. Maultaan melko runsas, mutta olemukseltaan keväisen kevyt, vaaleasävytteinen ja tasapainoinen. Kevyttä alkoholin katkua, joka oikeastaan vain antaa luonnetta. Ihan mukavaa juotavaa toimivien makujen äärellä.

Tuomio: Ihan toimiva Tripel belgiesikuviensa tiellä.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti