maanantai 24. huhtikuuta 2017

La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch #14

La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch #14
Oli tuossa jokin hetki sitten puhetta kaverin kanssa oluiden tynnyrikypsytyksestä. Olen itse melko perso BA-jälkiliitteisille, muhkeille olutesityksille, joskin melko usein oluen arvoa monessa suhteessa nostava käsittely aikaansaa hienoisia pettymyksen tuntemuksia kypsytyksen käännyttyä alkuperäistä, taidokasta käsityönäytettä vastaan. Yksi selkeimmistä kauneusvirheistä tynnyritoiminnassa on omia makunystyröitä vastaan taisteleva konjakkitynnyreiden käyttö, joka kääntää suupielet alaspäin käytännössä olut toisensa jälkeen. Väite on toki melko hataralla pohjalla sinällään, sillä melko olen muutaman konjakkihudin myötä ryhtynyt aika tehokkaasti välttelemään ko. tyyliin kypsytettyjä tuotteita.

Kaivelin hieman arvioarkistoja ja sieltä löytyikin tämä mielessäni vähän sinne päin menevä esimerkki ylläkuvatusta ilmiöstä. Hollantilaisen Koningshoevenin trappistivirtuoosien valmistana La Trappe Quadrupel on ollut perusmuodossaan aina hyvin toimiva ja omakohtaisesti tärkeä quadrupeleiden edustaja. Sen vuodesta 2009 lähtien tynnyröityjä versiointeja on ollut Suomessakin saatavilla ja omalle kohdalle näistä on luonnollisesti osunut vain tuo vuoden 2014 keväällä Arkadiaan tuotu erä numero 14, joka oli tietty konjakin vaikutuksen alainen. Olut on sekoitus Limousine-tammesta valmistettujen konjakkitynnyreiden (Cognac finish) (82%), uudesta tammesta veisteltyjen astioiden (11%) sekä akaasiatynnyreiden (7%) sisällä muhineista quadrupel eristä. Vaikka tästä kombinaatiosta on kelpo olut kokoon raavittu, ei se mielestäni nouse perusversionsa rinnalle - ikäähän arvioitavalla oluella on toki useampi vuosi, mutta vähän nihkeät mietteet nousivat pintaan vuosi-pari takaperin kun ohimennen kaverin lasista maistelin.

Moni vaikuttaa olevan aiheesta hieman eri mieltä, sillä La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch #14 komeilee Ratebeerissä lajityypin TOP50-listalla viiden muun batch-versiointinsa tapaan. Tämä arvio on kirjoitettu jossain vaiheessa alkutalvea jolloin kesän 2013 pullotteella oli ikää kutakuinkin kolme ja puoli vuotta.

La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch #14
Rusinaisen ruskea, syvä ja arvokkaan näköinen. Tuoksu on hyvä, runsas ja pehmeän rusinainen. Tummaa, kypsänä kuivattua hedelmää, tumman karamellista maltaisuutta ja kevyttä mausteen kuivuutta. Alkoholia löytyy jonkin verran, samoin vaniljaa.

Maultaan tuoksua kulmikkaampi. Rusinaista, kypsänä kuivattua hedelmäisyyttä, paahtuneen siirappista maltaisuutta ja lopussa tunnelmaa kuivattavaa mausteisuutta. Alkoholi lämmittää ja hieman jopa maistuu, mutta tasoittuu oluen lämmetessä. Jälkimaku on pitkä, alkuun kuivan pippurinen ja kevyen katkera, mutta lopulta tahmaavan ruskea ja hedelmäisen siirappinen.

Kokonaisuutena syvä, vivahteikas ja toimiva, mutta tuntumaltaan vähän vaisu ja kuivakan alkoholinen. Tynnyri ei tällä kertaa ole onnistunut saamaan peruslaadukkaasta oluesta enempiä tehoja irti – ehkä enemmänkin päinvastoin. Konjakkitynnyröinti ei tosin yleensäkään allekirjoittaneeseen iske, vaan tuo mukaan tympeää, kuivaa tunnelmaansa mikä yleensä alkaa nopeasti tökkimään. Nyt vaikutus jää suhteellisen pieneksi, paikoin selkeämmän tammiseksikin, mutta silti läsnäolevaksi.

Tuomio: Hyvä, joskaan ei perusversionsa tasolle yltävä Quadi. Tynnyröinti ei ole toiminut edukseen vaikka sinällään toimiva olut sieltä on pulloon saatukin.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti