La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch #14 |
- Tyyli: Quadrupel
- Alk.%: 10,0
- Panimo: La Trappe Trappist - Abdij O.L.V. Koningshoeven (Bavaria), Berkel-Enschot, Hollanti
Oli tuossa jokin hetki sitten
puhetta kaverin kanssa oluiden tynnyrikypsytyksestä. Olen itse melko perso
BA-jälkiliitteisille, muhkeille olutesityksille, joskin melko usein oluen arvoa
monessa suhteessa nostava käsittely aikaansaa hienoisia pettymyksen tuntemuksia
kypsytyksen käännyttyä alkuperäistä, taidokasta käsityönäytettä vastaan. Yksi
selkeimmistä kauneusvirheistä tynnyritoiminnassa on omia makunystyröitä vastaan
taisteleva konjakkitynnyreiden käyttö, joka kääntää suupielet alaspäin käytännössä
olut toisensa jälkeen. Väite on toki melko hataralla pohjalla sinällään, sillä melko olen muutaman konjakkihudin myötä ryhtynyt aika tehokkaasti välttelemään ko. tyyliin kypsytettyjä tuotteita.
Kaivelin hieman arvioarkistoja
ja sieltä löytyikin tämä mielessäni vähän sinne päin menevä esimerkki ylläkuvatusta
ilmiöstä. Hollantilaisen Koningshoevenin trappistivirtuoosien valmistana La
Trappe Quadrupel on ollut perusmuodossaan aina hyvin toimiva ja omakohtaisesti
tärkeä quadrupeleiden edustaja. Sen vuodesta 2009 lähtien tynnyröityjä
versiointeja on ollut Suomessakin saatavilla ja omalle kohdalle näistä on
luonnollisesti osunut vain tuo vuoden 2014 keväällä Arkadiaan tuotu erä numero
14, joka oli tietty konjakin vaikutuksen alainen. Olut on sekoitus
Limousine-tammesta valmistettujen konjakkitynnyreiden (Cognac finish) (82%), uudesta
tammesta veisteltyjen astioiden (11%) sekä akaasiatynnyreiden (7%) sisällä
muhineista quadrupel eristä. Vaikka tästä kombinaatiosta on kelpo olut kokoon
raavittu, ei se mielestäni nouse perusversionsa rinnalle - ikäähän arvioitavalla oluella on toki useampi vuosi, mutta vähän nihkeät mietteet nousivat pintaan vuosi-pari takaperin kun ohimennen kaverin lasista maistelin.
Moni vaikuttaa olevan aiheesta
hieman eri mieltä, sillä La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch #14 komeilee
Ratebeerissä lajityypin TOP50-listalla viiden muun batch-versiointinsa tapaan.
Tämä arvio on kirjoitettu jossain vaiheessa alkutalvea jolloin kesän 2013
pullotteella oli ikää kutakuinkin kolme ja puoli vuotta.
La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch #14 |
Rusinaisen ruskea, syvä ja arvokkaan näköinen. Tuoksu on hyvä, runsas ja
pehmeän rusinainen. Tummaa, kypsänä kuivattua hedelmää, tumman karamellista
maltaisuutta ja kevyttä mausteen kuivuutta. Alkoholia löytyy jonkin verran,
samoin vaniljaa.
Maultaan tuoksua kulmikkaampi. Rusinaista, kypsänä kuivattua hedelmäisyyttä,
paahtuneen siirappista maltaisuutta ja lopussa tunnelmaa kuivattavaa
mausteisuutta. Alkoholi lämmittää ja hieman jopa maistuu, mutta tasoittuu oluen
lämmetessä. Jälkimaku on pitkä, alkuun kuivan pippurinen ja kevyen katkera,
mutta lopulta tahmaavan ruskea ja hedelmäisen siirappinen.
Kokonaisuutena syvä,
vivahteikas ja toimiva, mutta tuntumaltaan vähän vaisu ja kuivakan alkoholinen.
Tynnyri ei tällä kertaa ole onnistunut saamaan peruslaadukkaasta oluesta
enempiä tehoja irti – ehkä enemmänkin päinvastoin. Konjakkitynnyröinti ei tosin
yleensäkään allekirjoittaneeseen iske, vaan tuo mukaan tympeää, kuivaa
tunnelmaansa mikä yleensä alkaa nopeasti tökkimään. Nyt vaikutus jää
suhteellisen pieneksi, paikoin selkeämmän tammiseksikin, mutta silti
läsnäolevaksi.
Tuomio: Hyvä, joskaan ei perusversionsa tasolle yltävä Quadi. Tynnyröinti ei
ole toiminut edukseen vaikka sinällään toimiva olut sieltä on pulloon saatukin.
Pisteet: 38/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti