keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Hangaround & Nobody Brewing 40900

Hangaround & Nobody Brewing 40900
Hangaround & Nobodyn kaupunkiseikkailut saivat jatkoa Säynätsalon saarivaltakunnan postinumeroa kunnioittavan 40900-lagerin muodossa. Luonnoltaan ja maisemiltaan ainutlaatuinen saariryhmä on oman oluensa luonnollisesti ansainnut ja samaa mieltä tuntuvat olevan asukkaatkin, sillä paikallis-Salessa on myyty kahteen kertaan eioota, kun olutta olen käynyt sieltä kyselemässä.

Oluella ja Säynätsalon historialla on myös pieni yhtymäkohta, jos asiaa tarkemmin lähtee selvittämään. Säynätsalon asuttaminen alkoi vuonna 1897 liikemies Johan Parviaisen ostettua sen sahatoimintansa harjoituspaikaksi. Sahan aiempi sijainti Korkeakosken varrella oli käynyt toiminnalle ahtaaksi, eikä viinanpolttoakaan kannattanut enää jatkaa Jyväskylän kaupungin päätettyä myynnin ja anniskelun kieltämisestä alueellaan.

Hangaround & Nobody Brewing 40900
Sillalla tai kunnantalon portailla...
Korkeakosken viinatehtaan (Jyväskylän Wiinakeittiö Oy) lisäksi Parviainen oli mukana myös Tourujoen rannassa majaansa pitäneen Tourula Brännerin (Tourulan Viinakeitto Oy) toiminnassa. Liikemiehen vaurauden perustana onkin pidetty varsin tuottoisaa viinatehtailua.

Kuinka viinatehtaat ja Säynätsalo sitten olueen yhtyvät? No, kun kaupungin ensimmäinen panimo, nykyisen juomatehtaan rakennuksen alapuolella edelleen seisovan Jyväskylä Bryggerin omistaja J. A. Eberlein joutui ulosmittaamaan panimon omaisuutta velkojen kattamiseksi, päätyi panimolaitteistoa Parviaisen haltuun vuonna 1879. Laitteet asennettiin Tourujoelle, jossa viinan valmistuksesta siirryttin oluttehtailuun. Näin syntyi Tourula Ölbryggeri, joka valmisti  oluen lisäksi myös sahtia.

Parviaiasen panimoyrittäjyyttä ei kestänyt kuitenkaan kuin parin vuoden ajan, kun hintakilpailuun ajautunut paikallishaastaja Jyväskylän Oluttehdas Oy jo osti tourulalaispanimon pois markkinoilta. Tourulassa keskityttiin hetkeksi taas tislaamotoimintaan, kunnes laitos muutettiin nahkatehtaaksi vuonna 1887. Nyt tuolla kohtaa sijaitsee uusi puistoalue, jonka yhtenä elementtinä on vanhan tislaamo-, panimo- ja nahkatehdasrakennuksen mudasta löytyneet peruskivet.

Hangaround & Nobody Brewing 40900
SummasummaaRUM on tähän väliin varsin sopiva ilmaus. Säynätsalo on asutettu viinarahojen voimalla (rommiakin Korkeakoskella kai tehtiin) ja tarinassa on oluellakin oma sijansa. Nyt seutu on saanut oman oluenkin, joten ympyrän muoto alkaa etäisesti hahmottumaan.

Hangaround & Nobodyn olut on valmistettu UG Breweryllä, kuten kaksikon muutkin tuotteet ja sen levikkiä voi tarkastella suoraan kotisivuilta. Autenttisin paikka maistellulle lienee Alvar Aallon suunnittelman kunnantalon alakerran mainio kahvila Aabakery Town Hall Cafe & Bakery, mutta mikäli reippailumieltä löytyy, sopisi toimintaan vaikkapa Paljaspään tai Satasarvisen kaltainen, luonnonkaunis ja Päijänteelle näkymän avaava huippu, Wiivi Lönnin upean Isosaunan edusta, viereinen satama-alue ja miksei se maistuisi ihan siinä kunnantalon portaillakin, jos vain sen verran ilkiäisi pahennusta aiheuttaa. Kelit tosin suosivat jo tässä vaiheessa vuotta sisäistuntoa. Se tuli todettua kun Louhunsalmen sillalla pikkupäi…pakkasessa pulloa kävin kuvailemassa…

40900 on Waimealla ja Rakaulla humaloitu lager eli semmoista India Pale Lager –tyyppistä menoa olisi luvassa. Etiketissä seisoo teksti New World Lager of the Great Islands ja modernista otteesta huolimatta ainakin oma suu löysi joukosta varsin runsasta maltaisuuttakin. Oikeastaan odottelin paljon aromaattisempaa ja kepeämpää elämystä, mutta tasapainoisempi versiointi ei ole oikeastaan yhtään hassumpi lopputulema.

Hangaround & Nobody Brewing 40900
Hieman samea, vaaleahkonkeltainen olut. Tuoksu on vaalean maltainen, hieman kukkainen ja melko hedelmäinen. Paahtoleipää ja hentoa pähkinääkin löytyy.

Maku myötäilee jossain määrin tuoksua, joskin vähän aromaattisempi onkin. Myös lopun katkerotaso on aika kivalla panoksella mukana, mutta mallastakin löytyy edelleen aika reilusti. Tarjolla onkin paahtoleipäistä mallasta, kukkaisuutta, sitrusta ja vaaleaa hedelmää, mausteista potkua ja humalan puumaisuutta. Varsinaista tropiikin tykitystä tämä ei siis välttämättä ole, vaan seikkaperäisesti ilmaistuna ”yllättävän ja miellyttävän lagermainen” lager, josta löytyy makua. Kelpo olut.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti