keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Tornion North Arctic Rye IPA

Tornion North Arctic Rye IPA
  • Tyyli: India Pale Ale / Rye IPA
  • Alk.%: 5,5
  • Panimo: Tornion Panimo, Tornio, Suomi
Pohjoinen tarjoilee elämän ääripäitä: Loputtoman pimeyden ja yöttömät yöt, hyytävät pakkaset ja kesähelteet, villieläimet ja villit bileet, masennusta ja maniaa. OIit millainen sankari tahansa, voit olla varma, että pohjonen heittää eteesi onnea ja onnettomuutta juuri, kun sitä vähiten odotat. Pohjosessa on totuttu ottamaan elämä sellaisena kuin se tulee. Siispä seuraavan kerran kun tiellesi tulee pari muuttujaa, puraise pohjosta – ota Nortti. Se mitään auta, mutta maistuu raikkaalta!
Lähestytään taas sitä aikaa vuodesta, kun odotukset pohjoisesta saapuvia lahjapaketteja kohtaan alkavat eksponentiaalisesti kasvamaan. Lienen ollut tänä vuonna tavallista kiltimpi, sillä kotiutin ensimmäisen pakettini jo pari viikkoa sitten. Eikä ole vielä edes joulukuu. Special delivery from Lapland sen kyljessä luki ja vaikkei asialla joulupukki vielä ollutkaan, on tämä minusta jo ihan laskentaperusteinen toimitus.

Asialla oli tietenkin Tornion Panimo, joka toimitti muutamia maistamattomia tuotteitaan ihmeteltäväksi. Panimon tekosia tuli kehuttua aivan toiminnan alkuvaiheilla eikä taso ole semminkään päässyt laskemaan, mutta on siitä jo jokunen hetki kun viimeksi torniolaista lasiini kaadoin. Herättely oli siis jo ihan paikallaan tässä alati kasvavan uutuustarjonnan kurimuksessa.

Ensimmäinen läpikäytävä olut on North (vaiko NORTH?) –sarjaan kuuluva, rukiisen suudelman saanut North Arctic Rye IPA. Tölkkipakattu, nykykauppavahvuinen IPA on humaloitu Magnumilla, Chinookilla, Citralla, Cascadella ja Ahtanumilla, eikä lopputulema kylmäksi jätä. Nimeä minä jäin vain pohtimaan, sillä Arctic-liite saa oluen sotkeutumaan panimon laajempaan Arctic-olutsarjaan. Pikkuvikoja, eikä niistä sen enempiä, sillä pääasia eli olut on kunnossa.

Ei tämä tietty mitään ylimäällista tai suurta kuohuntaa aiheuttavaa tekemistä ole, vaan hyvänmakuista, sopivan luonteikasta olutta, jota nappaa mieluusti purkin jos toisenkin erinäiseen ajanviettoon tai rentoutushetken sinetöintiin. Pidän myös tölkin yläreunaa koristavasta revontulikuviosta. Lumisella laavullahan tätä pitäisi vielä käydä kokeilemassa. Metsässä, ei millään raumalaisella pihakodalla siis…
Raikas ja rukiinen Lapin IPA.
Met ollaan sankareita kaikki, mutta net kuulusat pari muuttujaa... Jos ei lager innosta niin norttipa saattas toimia! Sekään mithään ratkase, mutta ei se v****sta lissääkhään!
Tornion North Arctic Rye IPA
Hieman utuinen, kauniin vaahdon nostava, vaaleankeltainen olut. Tuoksussa keskirunsasta sitrusta ja hedelmää, yrttiä, vaaleassa mallaspohjassa hieman rukiinen ote.

Maku on hyvä. Se on raikas, selkeää rukiisuutta omaava ja hyvällä tapaa suht vaivattomasti lähestyttävä. Purevuus on toki melko napakkaa, mutta niin sen pitääkin. Yltiöhedelmäinen tämä ei kuitenkaan ole, vaan tarjolla on sitruksen, kevyemmän, vaalean hedelmäisyyden lisäksi yrttisyyttä, yleistunnelman ollessa aika kuiva. Jälkimaku on melko greippinen, yrttinen ja rapakka. Hyvin miellyttävä tapaus, joka saa janoamaan toisintoa...

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti