torstai 29. marraskuuta 2018

Alchemist Focal Banger

Alchemist Focal Banger
  • Tyyli: New England IPA
  • Alk.%: 7,0
  • Panimo: The Alchemist, Stowe, Vermont, USA
No niin. The Alchemistin ”vermontilaiset” eli samean suloiset kulttioluet ovat kiehtoneet jo pitkään, mutta tähän saakka Eurooppaan rantautuneet pienerät ovat livahtaneet käsieni ulottuvilta. Oluita on kehuttu, ylistetty ja monin tahoin tavoiteltukin, mutta myös kritiikkiäkin saaneet. Pikkunurinat tosin kuuluvat aina asiaan, kun jotain vuosia hypetettyä tuotetta härmään saadaan.

Mikkellerin verkkopuotihan näitä taas kerran jakoon laittoi ja tällä kertaa olin sopivan valppaana. Oluet eivät tällä kertaa loppuneet minuuteissa, eivät tunneissa, eikä kai päivissäkään, eli joko erä oli riittävän iso tai hätäisimmät omansa jo aiemmin maistaneet. Olin silti varulta valmiina h-hetkellä ja kotiutin koko kolmikon, joista Focal Banger lähti testiin ensimmäisenä. Ihan summassa valikoituna, jos se ketään nyt kiinnostaa.

Hypen välistä on aina vähän luettavissa, ettei tuote aina välttämättä mitään jumalaista esiintuloa ole tarjoamassa, mutta tiettyhän tuo tohina tietynlaisen lähtökoron rimalle asettaa. Onhan tuo kulttiasema yleensä nääs jostain syystä saavutettu. Focal Banger on mielestäni todella hyvä olut, jonka maineen jalansija nojaa osin myös Alchemistin muutoinkin kehuttuun linjaan ja sameiden humalapommien eturintamassa kulkemiseen. Ensimmäinen Focali valutettu panimopubin hanoista jo vuonna 2007 - nimittäin. Tuolloin ei paljon cloudwatereista tai wylameista missään tiedetty.

Focal Banger on Mosaicilla ja Citralla humaloitu olut on 7-prosenttinen, samea ja brittimaltaiden varassa koliseva IPA. Vermont style. Olut pitäisi kai tölkistä kipata, mutta tapojensa orja kaataa sen itsepintaisesti lasiin. 360-purkista olisi kai voinut jo ajatellakin – ehkä toinen yksilö sitten. Pitäisikö Fat Lizardin vähän ohjeistaa Kimmichin joukkoja aiheessa?
Focal Banger is an American India Pale Ale. We have a real love for IPAs here at The Alchemist and we strive to offer you the best hop experience that we possibly can.This beer is brewed with Citra and Mosaic hops and our favorite British malts. Truly an abundance of hoppy goodness…
Freshness and control have always been my main concern when it comes to our beer. We are committed to providing you with an unfiltered and unpasteurized hop experience.
Why do I recommend that you drink it from the can? Quite simply to ensure a delightfull hop experience. The act of pouring it in a glass smells nice, but it releases the essential hop aromas that we have worked so hard to retain.
If you MUST pour it into a glass, you may find that some of the hop resins have settled to the bottom – leave them in the can when pouring. This beer is perishable and at its best when it is young, fresh and hazy. Keep it cold, but not ice cold.
Drink this beer today, you could be dead tomorrow...
John Kimmich
The Alchemist
Waterbury, Vermont
Alchemist Focal Banger
Kevyen samea, vaalea ja nätin vaahdon kruunaama olut. Tuoksu on terävän greippinen, sitruksinen ja vaalean trooppinen. Aprikoosia, kevyttä yrttiä ja kukkaa. Kaksi viimeistä voivat olla jotain muutakin. Pientä särmää hedelmäkirjon seasta kumminkin löytyy.

Maku on mainio. Hedelmäisyys ei ole lajin mehukkaimmasta päästä, vaan olut enempikin kuivaan ja melko katkeraan suuntaan kääntyvä, lopussa kitkeränkin greippinen. Greippiä ja sitrusta tuo maku eniten tarjoileekin. Vaalea trooppisuus tukee taustalla, mukana on myös kevyttä pippurisuutta ja yrttiä... Napakka ja toimiva. Sain mitä odotin, hienon olutkokemuksen. Jumalaista tämä ei ole, mutta harva hypensäkään ansainnut olut onkaan.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti