tiistai 20. marraskuuta 2018

Nilkko Brewing: Lucky, Korra & Nelson


Nilkon kallion asukeja...
Kirjoittelin jokunen viikko sitten pikapyörähdyksestä Nilkko Brewingin tap roomiin ja panimopuotiin ja nyt tarinalle olisi luvassa jatkoa muutaman olutarvion voimin. Käyntini aikaan tarjolla oli kaikkiaan neljää olutta, jotka ovat sittemmmin saaneet seuraa jo paristakin uutuudesta, joista mm. hunajaisen paahteinen Mettä-stout tuo hyvää vastapainoa vaaleampiin humalapommeihin painottuvaan tarjontaan. Mettää ei vielä käyntini aikaan puilta nähnyt, joten mukaan lähti niin vaaleaa kuin tummaakin IPAa sekä jenkkhumaloitua Blond Alea.

Oluet olivat myös ensikosketukseni mäntyharjulaisten tuotantoon, eikä tutustuminen lainkaan hassummin sujunut. Hienoseksi yllätyksekseni tykästyin eniten tyyleistä kenties harmittomimpaan eli Blond Aleen, mutta kun homma kerran natsaa niin natsatkoon. Sitä joka tapauksessa mieluiten näistä lisääkin hankkisin.

Nilkko Lucky

India Pale Ale / 6,4% / 52 IBU

Humalat: Magnum, Mosaic, Citra

Maltaat: Pale Ale

Pisteet: 34/50

Vaalea India Pale Ale, jonka tuoksussa ja maussa sitrusmainen, pihkainen ja mentholimainen humalointi hyvin esillä. Makeahko karamellisuus tasapainottaa hyvin katkeruutta.
Tummankeltainen, samea ja matalan, valkean vaahdon nostava olut. Tuoksu on kypsän hedelmäinen, hienoisen pihkainen ja mentholimaisen raikas. Mallaspuolikin on esillä, lähinnä pehmeän toffeisena.

Maku toistaa tuoksua. Mentholimainen, greippinen raikkaus on vahvana läsnä, mutta alta löytyy myös kypsempää hedelmää, pihkaa ja pääväriä tehostavaa havukkoa. Rungosta löytyy sopivasti tukea, jota melko matalat hiilihapot korostavat. Mallas antaa myös jonkin verran toffeeta, lopussa on kohtalaisen runsasta purevuutta vastapainona. Hiilihappopitoisuus jää tosiaan aika alhaiseksi, joskaan ei täysin flätiksi. Pontta tuolle saralle kuitenkin hieman kaipaisin.

Mentholimaisuus on aika vahva tunnuspiirre tässä oluessa ja hyvinhän se toimii.

Nilkko Korra

Black IPA / 5,5% 48 IBU

Humalat: Columbus, Ahtanum, Simcoe, Mosaic

Maltaat: Pale Ale, Carafa III, Munich, Golden Naked oats

Pisteet: 35/50

Keskitäyteläinen ja jonkin verran paahtunut black IPA, jonka maussa ja tuoksussa hedelmäinen ja pihkainen humalointi korostuu. Suklaamainen ja lakritsimainen maltaisuus tasapainottaa humalointia. Pähkinämäisiä ja kahvimaisiakin sävyjä löytyy.
Tummanruskeasta hieman tummempi, vaaleavaahtoinen olut. Tuoksussa paahtunutta mallasta, suklaata, tummaa hedelmää ja kevyttä greippiä. Aikas hyvä.

Makukin toimii. Alku jää ehkä hieman laahaamaan ajatuksissaan, mutta tunnelma syvenee nopeasti ja saa kaivattua runsautta etenkin makupuolelle. Suutuntumaltaan Korra ei mahdottoman muheva ole edes Black IPAksi - keskirunsaan kulmilla liikutaan. Saisi olla vähän rotevampikin, mutta menee ehkä makuasioiden alaisuuteen.

No itse maussa toistuu paljon tuoksun elementtejä, mutta mukana on vähän monipuolisempaakin tekemistä. Paahtunut mallas on melko vahvana läsnä ja saa avuksi suklaistakin tuntua. Kypsää hedelmää löytyy taustalta, greippiä ja pihkaa enemmän edustalta. Ensimmäinen liittyy vahvasti etenkin jälkimakuun ja muutenkin mukavan katkeraan lopetukseen. Jälkimaku kantaa mukanaan myös salmiakkia ja lakritsia, joten melko monipuolisesta BIPAsta tässä kyllä puhutaan.

Vakuuttava suoritus alun hiljaisemman hiihtelyn jälkeen.

Nilkko Nelson

Blond Ale / 4,5% / 24 IBU

Humalat: Magnum, Galaxy, Nelson Sauvin, AU035

Maltaat: Pilsner, Dextrin, Golden Naked oats

Pisteet: 35/50

Vaalea kevyehkö Blond Ale, jonka tuoksussa ja maussa greippi ja muut sitrushedelmät. Makeahko karamellisuus tasapainottaa hyvin yrttimäistä katkeruutta.
Vaalea, hieman samea ja kaunisvaahtoinen olut. Tuoksussa greippiä ja kukkaisuutta, hieman makeaa mallasta sekä yrttiä. Yllättävän aromirikas. Raikas ja vetävä.

Makukin toimii. Kepeähkö, aromaattinen ja pirteä Blond Ale osuu makuhermoon aika kivasti. Greippinen hedelmäisyys tarjoaa antimiaan läpi maun, mutta on etenkin lopussa hyvin esillä. Yrttiä, kevyttä kukkaisuutta ja vähän karamellista maltaisuutta tukena. Hyvin rivakasti lasista hupeneva olut. Joisin mieluusti toisen ja ehkä kolmannenkin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti