lauantai 10. marraskuuta 2018

Stone Totalitarian Imperial Russian Stout

Stone Totalitarian Imperial Russian Stout
  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 10,6
  • Panimo: Stone Brewing, Escondido, Kalifornia, USA
Toverilinen Totalitarian perustuu Stonen klassiseen Imperial Russian Stoutiin ja on esikuvansa tavoin varsin kehuttu, runsaslinjainen paahdenautinto. Olut teki tänä vuonna paluun harrastajia säikäyttäneen taukovuoden jälkeen. Reseptiä on välivuoden myötä hieman muutettu eli mukaan on tullut paksuutta tuovaa kauralisää ja Magnumia säestämään on nostettu itselleni uutta Belma-humalaa.

Tällä kertaa itse oluen antia mielenkiintoisemmaksi seikaksi nousee amerikkalaisbyrokraattien suhtautuminen ”Imperial Russian Stout” –nimeen, kun olutta ensikerran markkinoille yritettiin tyrkyttää. Kolmivuotinen taistelu päättyi kivipanimon makeaan voittoon ja loppu onkin historiaa – monellakin tapaa, sillä ilmeisesti alkuperäisoluen viimeinen erä on valmistettu vuonna 2016, jonka jälkeen ulos on puskettu ”vain” tätä totalitaarisempaa versiointia…
When the densely dark Stone Imperial Russian Stout was still in its infancy, the style wasn’t recognized by the US Government’s agency regulating brewery labels. They thought it implied that the beer was brewed in Russia rather than being an historic English style that had originally been brewed for the Russian court. We had three options:
  1. Name the beer simply Stone Imperial Stout
  2. Name the beer Stone Imperial Russian-Style Stout
  3. Fight back
The team embarked on a three-year naming battle before finally earning the style’s full recognition for Stone and all fellow US brewers. Stone Imperial Russian Stout was born as obstinate as it returns.
Tarinasta myöhemmin kehittynyt Totalitarian on oluena varsin kelpo tuote, muttei omaan makuun aivan kärkipään imppi kuitenkaan. Lajihuippujen aiheuttama, syvästi lämmittävä ja transsia lähentelevä huuma jää kokematta, mutta osasyyksi pettymyksen orastavaan tuntemukseen lienee laskettava odotusten varsin korkea lähtötaso...

Stone Totalitarian Imperial Russian Stout
Musta, beigen vaahdon alle asettuva olut. Runsas tuoksu on paahtuneen maltainen, suklainen ja kahvinen, mutta myös hieman alkoholinen. Aika pehmentää tuo piirteen nopeasti ja aika kivaltahan tänä alkaa vaikuttamaan.

Maku on... No aika hyvä. Ei täysosuma ainakaan omaan makuun, mutta arvostus on suht helppo silti ymmärtää. Runsasta, paahtunutta mallasta, kahvia ja tummaa suklaata. Ei mitenkään liioittelevan makea, mutta ehkä turhaksi kumminkin. Paahtunutta siirappia nousee lämmön myötä esiin, eikä lopun kohtalainen katkeruus tasapainota menoa tarpeeksi. Lämpöä löytyy sopivasti ja hitaana nautiskeluoluena tämä on ihan paikallaan.

En kamalasti moiti, mutten silti hurmaantunutkaan. Onko juoman hype sittenkin toverillisen propagandan aikaansaannosta? Osittain voi ehkä ollakin...

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti