maanantai 26. marraskuuta 2018

Marraskuinen TapTap


Pikkujoulureissu eli Tip-Tap, Tip-Tap, Tipe-Tipe, Tap-Tap...

Puolittain hupihenkinen työreissu vei kellaristin toista syksyä putkeen Tallinnaan ja tarjosi ohjatun ohjelman lisäksi pienen mahdollisuuden paikallisen oluttarjonnankin kartoittamiseen. Vuosi sitten Rotermannissa ovensa avannut TapTap Tallinn lienee kaupungin olutkaupoista yleisesti se helpoimmin saavutettavissa oleva, sillä sen sijainti on aika hyvällä hollilla ”perinteisten” ja suomalaisille tuttujen majoitusliikkeiden, kuten Virun, välittömässä läheisyydessä. Tänne ehdin itsekin parituntisen ehostautumisvälin aikana.

Tykästyin vanhan viljavaraston vartta halkovan Stalkeri Käikin tunnelmaan jo keväisellä lomareissulla, eikä pimenevän alkuillan tunnelma tällä kertaa ainakaan muistoja heikommaksi jäänyt. TapTapin lisäksihän kujalta löytyy myös BrewDogin paikallislähetystö, josta voi niinikään tehdä tuliaisostoksia ihan kohtalaisen kattavasta pullovalikoimasta. Pikavilkaisulla TapTap vie tässä suhteessa voiton, joskin vertailua valikoiman vaihtuvuuden ja hintojen suhteen kannattaa varmaan meikäläistä tarkemmin suorittaa.

Keskitin ostokseni kuitenkin TapTapiin, jossa valinnan varaa oli ihan karsittavaksi asti. Kovin suurta kuormaa ei tarkoitus ollut kasata ja toisaalta hintatasokin asetti ihan kohtalaisen nopeasti vastaan tulevan katon tälle visiitille. TapTap ei nimittäin taida se kaikkein edukkain olutpuoti tässä kaupungissa olla. Hyllyjä tuli tarkkailtua pitkälti fiilispohjalta ja päätöksiä puntaroitua vähän reilumpikin tovi. Tarjontaa ihmetteli lisäkseni niin härmäläinen kuin saksalainenkin seurue, joka tuntui repivän kovastikin huumoria Must Guldin etiketistä. Oh, grow up… Tarviiko siitä suklaamaltaasta nyt niin kovasti innostua? *tirsk*


Hain lopulta pienen hanajuoman ostopäätöstäni tukemaan ja olisin varmaan paikan kehutun hodarinkin tilannut, jollei tunnin päästä olisi pitänyt vääntäytyä oman seurueen kanssa ohjatulle illalliselle. Oli nimittäin aika mehevän näköistä murkinaa tarjolla.

Ennen reissuun lähtöä postissa saapunut Alchemist-toimitus karsin reissun IPA-kiinnostuksen minimiin, enkä oikein muutenkaan jaksanut lähteä arpomaan humalapommien todellista ikää ja sitä myöten kuranttia kuntoa. Esimerkiksi Lervigin Supersonicia olisi kylmäkaapista löytynyt, mutta yksittäistölkki lieni jo hieman iäkkäämmän erän viimerippeitä. Suomalainenhan ei asiasta tietenkään henkilökunnalta kysy.

Loppujen lopuksi mukaan lähti Cantillon Grand Cru Bruocsella, Pühaste Impetus Noir, Sori x Borg x Tanker Window Weather ja viime hetkelllä silmiini etsiytynyt Blaugies x Hill Farmstead La Vermontoise. Cantillonilta oli tarjolla vähän hintavampiakin tuotteita, mutta nämä piti tällä kertaa jättää hyllyyn, Bruocsella oli siihen saumaan hyvä ”kompromissi”, mikäli näin ääneen tohtii kirjoittaa.


TapTapin valikoimista löytyy aika paljon hyviä tuotteita kotoisalta tuntuvasta 6-10 euron hintahaarukasta, mutta myös muutaman euron hintaista paikallistuotantoakin on ihan kivasti esillä. Vähän kuitenkin epäilen, että etenkin nuo hintahaitarin alapään tuotteet voisi löytyä muista kaupoista edullisemmin, etenkin kun paikallisten pienpanimoiden oluita esiintyy hyvin ruokamarkettienkin hyllyillä. La Vermontoisen 0,375l pullon hinta oli TapTapissa seitsemän euroa, kun 0,75-litrainen näkyi irtoavan Viru Keskuksen ruokakaupasta puolisen euroa kalliimmalla. Oi kunpa vain olisin tiennyt…

Mutta eipä siinä. Määrän ja kustannustehokkuuden sijasta hakusessa oli enempikin mieluisan asian äärellä puuhastelu, eurooppalaisen tunnelman hyväileminen ja itsensä sivistäminen – ansaittu lepohetki pitkän matkapäivän päätteeksi, ennen illan virallista osuutta. Olutkaupassa on mukava asioida ja jos kylkeen saa vielä lasillisen WarPigsin sameaa herkkua, on puitteet jo ihan kohtalaisen kivalla tasolla.

TapTapiin palaan vastakin, joko paksumman lompakon tai sopivan lyhyen ostoslistan kanssa. Valikoimahan paikassa on hyvä ja laatu tietty maksaa. Lambic-hylly houkuttelee vähän turhankin kanssa ja tutkiva mieli voisi tutkia hienosti remontoitua tilaa vaikka kokonaisen päivän.

TapTap, Rotermanni 2


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti