tiistai 27. marraskuuta 2018

Vinkki Tallinnaan: Viru Keskuksen Kaubamaja


Kaubamajastakin löytyy laatuoluita.
Kaikilla Vironkävijöillä ei välttämättä ole innostusta tai aikaa kierrellä olutputiikista toiseen, vaan mallasjuomat hankitaan suoraviivaisempien reittien varrelta. Ilmeisen suosittujen satamabasaarien lisäksi olutvalikoimia voi kartoittaa myös ruokakauppojen puolelta, joista ainakin osa tarjoaa salkkuoluille ihan mukavaakin vastapainoa – yleensä vielä kohtuuhintaan.

Yksi hyväksi havaittu paikka löytyy keskeisen Viru Keskusksen alakerrasta, missä palveleva Kaubama-ruokakauppa on mukava paikka myös muiden suuhunpantavien tuliaisten etsiskelyyn. Paikka on nimittäin automarkettia kompaktimpi, silti tarjonnaltaan laaja ja perus-Rimiä erikoistuneempikin. Oivallinen vaihtoehto etenkin silloin, kun aikaa on vähän tai erikoispuotien koluaminen ei innosta. Täällä on tullutkin piipahdettua jokaisella reissulla vähintään pariin kertaan, kun on majapaikan lähelle aina sattunut.

Latasin juttuun paljon kuvamateriaalia oluthyllyistä ja samaa läpikäyntiä on tehty myös viime keväänä, jos tarjonnan muutoksia haluaa vertailla:

Tallinnan olutkauppojen valikoimat (5/2018)


Paljon virolaisia, mutta myös brittejä, kuten Fuller's...
Lisää virolaisia, Amageria ja muita pohjoismaalaisia...
Saksalaiset, trappistit ja muut belgit...
Ja tietty siiderit. Tässä otsin vain osa niistä.
Kaubamajan pitkä kylmähylly toki painottuu Suomestakin tuttuihin perusvarmoihin belgeihin, saksalaisiin ja britteihin sekä luonnollisesti laajaan kirjoon paikallisia pienpanimo-oluita. Mukaan mahtuu kuitenkin ihan kivasti vähän erikoisempiakin tuotteita, kuin myös laatupanimoiden (Amager, Pohjala, Omnipollo, Mikkeller…) varmaotteisia oluita sekä kohtalaisen kirjon siidereitäkin. Kaupassa on myös erillinen, nimikemäärältään lähes alkomittainen viiniosasto ja väkevämpääkin tarjontaa, mutta pysytään nyt blogin pääaiheessa eli oluissa.

Kuten TapTapin läpilkäynnin ohessa jo totesinkin, voi Kaubamajasta tehdä olutpuotilöytöjä varsin kilpailukykyseenkin hintaan. Esimerkiksi TapTapista ostamani La Vermontoine (7,00€/0,375l) olisi Kaubamajassa kustantanut parikymmentä senttiä enemmän, mutta pullokoko olisi ollut jo juhlallinen 0,75l. Kaubamaja tarjoaa TapTapia edullisemmin myös 3 Fonteinen Oude Geuzea (9,20€ vs. 12,00€) sekä Rodenbach Caractère Rougea (18,00€ vs 21,00€).

Peruslaatuista paikallista ja vähän muhkeampiakin makuja...
Suomalaisväriäkin löytyy....
Toki tarjonnan suurin anti painottuu aika monipuoliseen ja sopuhintaiseen virolaistarjontaan, jota haikailevan on helppo tehdä hyviä ja säilytysmuodon ansiosta valmiiksi viilennettyjä löytöjä. Itse tykkään myös ihmetellä ruokatarjontaa, jota kauppa tarjoaa aika laajalla skaalalla.

Jutussa näkyvistä kuvista puuttuu kokonaan kylmähyllyä vastapäätä oleva, vähän bulkimpi hyllykkö. Senkin lehtereiltä löytyy mielenkiintoista selattavaa vähän isompien pullokokojen ja tölkkipakkausten maailmasta. Äkkituntumalta hyllyssä oli mm. Mikkellerin ja Bevogin tölkkejä, japanilaistavaraa ja perusluokan belgien 0,75-litraisia painoksia - varmasti paljon muutakin.

Kannattaa käväistä, eritoten jos ruokaostoksilla meinaa joka tapauksessa Tallinnan keskustassa piipahtaa. Tällä kertaa mukaan lähti vain Lehe x Cool Head Three Pleasures: Coffee sekä hiilihapoton brittisiideri Henney's Vintage Still Cider.

"Päätyhyllyssä" on usein mielenkiintoisia esiinnnostoja ja pari jutussakin mainittua löytöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti