maanantai 4. maaliskuuta 2019

LIC Beer Project Higher Burnin'

LIC Beer Project Higher Burnin'
  • Tyyli: NEIPA
  • Alk.%: 7,0
  • Panimo: LIC Beer Project, Long Island City, New York, USA
LIC Beer Project on itselleni uusi oluttuttavuus, joka herätti mielenkiintoni paitsi kehuttujen oluidensa, myös silmää miellyttävien etikettien vuoksi. Panimo sijaitsee nimensä mukaisesti New Yorkin Long Islandilla, parin korttelin päässä mm. raplyriikoista tutun Queensbridgen asuinkolhoosin varjoista.

QB:ssahan on vaikuttanut useampikin sanaseppo, kuten Nas, Big Noyd, Cormega, Havoc, Marley Marl sekä katu-uskottavat Mobb Deep- ja Infamous Mobb –rap-orkesterit. Näin muutamia itselle merkityksellisimpiä mainitakseni. Tap roomilla varustettu panimo on muutoinkin ihan hyvillä pelipaikoilla, sillä matkaa esimerkiksi Long Islandia ja Manhattania erottavan East Riverin laineiden ääreen on vain muutaman kivenheiton verran.

Ensikosketus uuteen tuttavuuteen ei olisi voinut olla maistuvampi. Legendaariseen graffiti- ja taidekortteli 5Pointziin nimellään viittaava Higher Bunin’ edustaa vähemmän yllättäen samean aromaattisten muoti-IPOjen maailmaa ja tekee sen vieläpä uskomattoman hienolla tavalla. El Doradon, Belman ja Mosaicin soinnut hurmaavat allekirjoittaneen jo pelkän tuoksun voimin, eikä liene vaikea arvata, että jenkkipintillinen on aivan liian nopeasti nautiskeltu tällaisen oluen kohdalla. Lisää pitäisi saada. Ja paljon.

LIC Beer Project Higher Burnin'
Alasajetun, paremman väen tornitaloja nykyään kasvavan 5Pointzin tribuutti on siis vähintäänkin onnistunut. Myös The Institute of Higher Burnin' –nimellä tunnettu. entisen vesimittaritehtaan sananmukaisesti värikäs historia on mallasjuomansa ansainnut.

45–46 Davis Streetillä toiminut tehdaskompleksi toimi 1990-luvusta alkaen monisatapäisen taideyhteisön valtakuntana, joka näkyi ulospäin seiniä valloittavien graffitien muodossa. Omistaja Wolkoffin äkkinäinen päätös purkaa rakennukset vuonna 2013 herätti suurta närää ja taisipa veikkonen joutua toimintansa vuoksi maksumieheksikin, kun taideväki protestin lisäksi haastoi miehen oikeuteen.

Maailman graffiti-Meccanakin tunnettu 5Pointz on nyt joka tapauksessa historiaa, joka elää mm. nimikko-oluensa muodossa. Omani sain Kihoskhin verkkopuodista, jonne käyvä etukoodi on voimassa vielä maaliskuun loppuun saakka.
Higher Burnin’ is brewed in celebration of the late 5 Pointz; NYC’s graffiti mecca. This IPA is hazy bright orange in color with aromatics of juicy fruit, strawberry, & nectarine. Orange marmelade and candied citrus flavors emerge with a subtle piney bitterness finishing long, lush and dry,
LIC Beer Project Higher Burnin'
Kauniin samea, suorastaan mehukkaan vaaleankeltainen ja hyvinkin pitkäkestoisen vaahdon nostava olut. Upea tuoksu tarjoilee mehukasta tropiikin hedelmäisyyttä, kevyen mansikkaista kesämarjaisuutta sekä hyvän latauksen sitrushedelmäistä, hivenen havuistakin raikkautta.

Maku on erittäin hieno. Muhevana suuhun leviävä hedelmäpatja viettelee vaalean kesäisellä, nektariinisen hedelmälihaisalla tunnelmallaan. Pehmeitä passionhedelmän, kiivin, aprikoosin sun muiden sävyjä, pirteän sitrushedelmän virkistävää iskevyyttä sekä lopussa otettaan kiriävää greipin ja havukon purevuutta. Jälkimaussa myös mehukasta mansikkaa, ehkä vähän yrttiäkin, mutta myös rekkalastillinen tropiikin hedelmäkirjoa. Turha makeus on karsittu minimiin ja kuivan puhutteleva kokonaisuus on kaikessa aromaattisuudessaan upeaa siemailtavaa.

Higher Burnin’ tarjoilee sameuden sulosointuja kenties kauneimmillaan. Erittäin hyvää, ellei jopa parempaakin.

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti