torstai 21. maaliskuuta 2019

Panimoyhtiö X Oat Of Nowhere

Panimoyhtiö X Oat Of Nowhere
  • Tyyli: Oatmeal Stout
  • Alk.%: 5,5
  • Panimo: Panimoyhtiö X, Jyväskylä. Suomi
Uuden paikallispanimon toinen markkinoille laskettu olut on hemmetin hienosti uponnutta Hefneriä selvästi tummasävyisempi ja paahteisempi. Nokkelan nimen saanut Oatmeal Stout on pakattu panimon hefeä pienempään, 0,33-litraiseen pulloon ja sen hinta paikallisessa Keskimaan myyntipisteessä näkyy olevan vain muutaman sentin päälle kolme euroa.

Panimon avajaisten aikaan vielä kypsymässä ollut Oat of Nowhere on tyyliin sopien juuri kaupparajan ylärimaan tähdätty, paahteinen ja suklaanaromeita esittelevä olut. Se saa lisämuhkeutta runkoonsa kaurahiutaleista ja onkin kokonaisuutena aika runsasmakuinen, ehkä vähän kuivaksi kääntyvä paahteen tarjoaja. Tummuusyksiköitä löytyy 68 EBC:n verran ja katkeroitakin on pakattu mukaan maltillisesti 32 IBUn voimin. Ei ehkä sellainen, varmasti vakioituva tuote kuin Hefner, mutta toimiva ja hintaansa enemmän kuin hyvin vastaava paikallisolut.
Oat of nowhere on tumman maltainen, kahvinen sekä hieman suklainen oatmeal stout. Ennenmuinoin kauraa pidettiin niin terveellisenä, että siitä tehdyn oluen uskottiin parantavan terveyttä. Nykyään meillä on toisenlaiset terveysbuumit, mutta kaura maistuu edelleen oluenkin muodossa.
Panimoyhtiö X Oat Of Nowhere
Tummanruskea, niukan ja melko pian laskevan vaahdon saava olut. Tuoksu on paahteisen maltainen, suklainen ja hivenen tumman leipäinenkin. Keskirunsas, lämmön myötä avautuva ja varsin hyvältä vaikuttava.

Maku on tuoksua runsaampi, paikoin aika intensiivinenkin. Tunnelma on aivan jälkimaun portteja lukuunottamatta miellyttävän syvä, mutta ohentuu selvästi juuri ennen keskirunsasta katkeron kontaktia. Alkupuoli kulkee melko kuivana paahtuneen maltaan ja nousevan suklaan voimin. Ehkä vähän kahvisuuttakin löytyy. Jälkimaku on salmiakkisempi, vaikka muitakin elementtejä siitä kumpuaa. Suuhun jäävän suklaan aromi on oluen kenties parasta antia.

Yllättävän runsasmakuinen stoutti kauppatarjontaan. Pientä kepeyttäkin löytyy, muttei kokonaisuutena suinkaan pöllömpi.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti