lauantai 6. heinäkuuta 2019

Hedönist 4-pack: Strawberry Milkshake IPA, Sour Shandy IPA, Brut IPA & NEIPA


Neljä erilaiste IPA-juomaa.
Saimaan ja Malmgårdin vanavedessä viihtyvä Hedönist-poppoo toimitti uuden 4-packinsa maisteluun kaikessa hiljaisuudessa. Visuaalisesti kivalta näyttävä pahviloota pitää sisällään neljä eri tavoin IPA-maailmaa ilmentävää kesäolutta, joista löytyy paikoin aika kovaakin twistin vääntöä. Oluet näkyy valmistetun tällä kertaa Malmgårdin Panimolla ja pakkausmuotona suositaan 0,33-litraista lasipulloa. Ulkokuori oli todetun nätti, sisältö ei sen sijaan puhutellut.

Paperilla (ja lopulta lasissakin) pervoimmalta kuulostava Strawberry Milkshake IPA oli minusta melko suurta aromirikkaiden cryo-humalten (Citra ja Amariilo) haaskaamista. Mansikkaa, vaniljaa ja laktoosia sisältävä olut toi tuoksullaan mieleen mäkkärin mansikkapirtelön ja maun puolella mentiin vielä syvemmällä sekamelskailuun. Eipä siinä, ei nämä Milkshake IPAt itselleni muutenkaan kovin mieluisia ole olleet – laktoosia ja humalaa, miksi?

Shandy IPA on nimensä johdattelemana kuvatun kaltainen: limpparia ja IPAa. Aihepiiri, jota allekirjoittaneen on ollut aina hyvin hankala ymmärtää. Eikä avannut maailmankuvaa tämäkään tuotos.

Värien loistoa.
Brut IPAn myötä mentiinkin jo kohti mukavuusaluetta – ainakin tyylillisesti. Se paljastuikin sellaiseksi Brutiksi, millaisena Tuopillisen Jouni näitä ainakin mielikuvissa usein maalailee: ei mallasta, ei runkoa, vain kuivaksi vedettyä ja kevyttä juomaa sitruksen kirjavalla humalakattauksella varustettuna.

NEIPA olikin koko setin paras olut, vaikkei se normaalista perus-kauppa-IPA -tarjonnasta minnekään erotukaan. NEIPAksi en maun perusteella tunnustaisi, mutta IPAna sen voi ihan hyvillä mielin hörppiä. En silti rahojani siihen isommin sijoittelisi. Olut on muuten tarkoituksella vaalean mehukasta lajityypitystä tummempi, ”mutaisempi”, mikä saattaa aluksi yllättää. Hedönistien mukaan näin sen on tässä tapauksessa tarkoituskin.

Oluiden raaka-ainelistauksissa on pieniä eroja netin ja etikettien. Ristiriita liittyy lähinnä vehnämallas–vehnä ja kauramallas–kaura -mainintoihin. Humalalajikkeet ja Pilsner-maltaan poimin tarkennuksen vuoksi netistä, muut tiedot on löydetty pullojen kyljistä.

Hedönist Strawberry Milkshake IPA

5,5% / Milkshake IPA

Maltaat: Pilsner, vehnä, kauramallas, kaura

Humalat: Cryo-Citra, Acazza, Cryo-Amarillo

Muut: Laktoosi, vanilja, mansikka

Hedönisti on naustiskelija – anteeksipyytämättä. Olet kuin pirtelö. Oman maan silkkisen makea taideteos. Olet suo, kuokka ja mansikka. Sinä olet.

Tummahkonkeltainen, valkeavaahtoinen ilmestys. Tuoksu on hyvinkin lupausten mukainen. Tai no ainakin mansikkapirtelön tuoksu on vahva. Mäkkärin mansikkapirtelön tosin, eli karkkimaisen esanssinen, pyöreä ja imelä. Ihan jännä ja hyväkin tuoksu jollain tapaa.

Maku onkin aika rujo. Se on aika ohut ja katkero yhdistettynä alkukesän ei-niin-makeaan (vaan kirpakahkompaan) mansikkaisuuteen tekee mausta aika kärkkään kitkerän. Jälkimausta varsinkin. Laktoosista makeutta on jonkinverran, samoin vaniljaa, mitä itseasiassa tuoksussakin aika paljon oli. En vain osannut yhdistää. Mutta joo, ei tämä helpolla tai mielellään alas mene.

Pisteet: 20/50

Hedönist Sour Shandy IPA

3,0% / Shandy

Maltaat: Pilsner, vehnämallas, kaura

Humalat: Columbus, Citra, Mosaic

Muut: Sitruuna, sokeri, sitruunahappo

Hedönisti on naustiskelija – anteeksipyytämättä. Olet kovin hapan, mutta oi niin makeasti.

Hyvin kevyen näköistä, jopa laihaa olutta kaatuu lasiin läpikuultavan vaaleankeltaisena. Erikoinen näky. Tuoksu on hyvin mieto, hieman makean sitrusmainen ja... no, hyvin mieto

Maku on myös mieto, mutta tuoksua runsaampi. Kepeä, mutta taustaltaan aika makea ja lopussa vähän pahvinenkin. Sitrusta lähinnä löytyy, sekin luontaisen happaman sijaan semmoista makeaa, tiivistemäistä. Hiilihappoja on yllättäen varsin vähän, mikä antaa makeudelle lisää tilaa. Ei oikein iske. En suoraan sanottuna ymmärrä*. Sour-etuliitettäkin jäin pohtimaan…

Pisteet: 14/50

*=shandyja ja radlereita noin yleisestikään.

Hedönist Brut IPA

5,5% / Brut IPA

Maltaat: Pilsner, vehnämallas, kaura

Humalat: Columbus, Citra, Mosaic

Hedönisti on naustiskelija – anteeksipyytämättä. Olet kuivan kupliva juhlien tähti – kuin skumppa, mutta niin kuin vain olut voi olla. Ai mitä?

Vaalea, hivenen utuava ja runsasvaahtoinen olut. Tuoksu on raikas, vaalean hedelmäinen ilman makeutta, sitruksinen. Ja aika kevyt.

Maku on semmoinen, mitä Brut IPAlta ehkä alunperin odotin - mallas ei maistu ja runko on hyvin kepeä, jopa olematon. Yleisilme on sitruksen ja yleisen keveyden myötä raikas ja luonnollisesti hyvin kuivaksi vedetty. Mausta puuttuu myös selvemmät kiintopisteet jälkimaun selvempää greippiä lukuunottamatta. Olut kuin huutaa seurakseen jotain syötävää, mutta silloin se toimisi lähinnä suun huuhtelijna, ei niinkään apetta täydentävänä palasena. Erikoinen, mutta kyllähän tämä hellekesään istuisi aika hyvin vaikka kyllä oluessa makua saisi enemmän olla. Se vähä mitä tästä nimittäin irti saa on varsin hyvänoloista.

Pisteet: 28/50

Hedönist NEIPA

5,5% / New England IPA

Maltaat: Pilsner, vehnämallas, kaura

Humalat: Cryo-Citra, Acazza, Cryo-Amarillo

Hedönisti on naustiskelija – anteeksipyytämättä. Uuden-Englannni samean trooppisen hedelmäviidakon apinakuningas. Aivan.

Tummahkonkeltainen, hieman samea, ei täysin. Hillityssä tuoksussa trooppista hedelmää ja hieman keksimäistä mallasta.

Maku on ihan OK kauppa-IPAa, muttei luvatun mehukasta tai aromirikasta kuitenkaan. Trooppisuutta, sitä selvästi enemmän sitrusta ja lopussa greippiä pienellä yrttivivahteella. Runkoa löytyy ihan kivasti ja se antaa mukaan pientä karamellisuuttakin. Nelikon kenties paras, mutta NEIPAksi en laskisi.

Pisteet: 31/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti