lauantai 13. heinäkuuta 2019

Laitilan Kukko Helles 5,0%

Laitilan Kukko Helles 5,0%
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas teki sen, mitä jo viime keväänä heiltä jossain viestiketjussa toivoin: toi alkoholilain kepeän muutoksen turvin heidän mainion Hellesinsä lähemmäksi luontaista vahvuutta. Viisiprosenttinen, sinikylkinen Kukko on kuulunut kauppojen valikoimiin jo keväästä lähtien ja panimo toimitti purkillisen myös blogistille maisteltavaksi. No tuo tölkki oli ja meni, samoin seuraavakin kaupasta hakemani yksilö. Kolmannesta maltoin vasta sanoja paperille raapustaa, sillä sen verran mutkaton jo hyvänmakuinen oluthan tuo Helles jo ennestään on, että sitä tuppaa etenkin näin kesäaikaan löytymään kaapista lähes jatkuvasti.

Suurempaa vertailua en 4,7-prosenttisen ja tämän ”uuden” viisipinnaisen välillä lähtenyt tekemään, mutta muutos otetaan joka tapauksessa ilolla vastaan. En toki vastaan olisi laittanut, vaikka vanhoilla lukemilla olisi jatkettukin, mutta jotenkin tuo Helles vain toimii paremmin siellä vitosella alkavissa lukemissa.

Magnumilla ja Perlellä humaloitua, saksalaissuuntautuvaa vaaleaa lageria on siis hieman hiottu juomatehtaan kammioissa ja lopputulos vahvistaa sen asemaa perusvarmana valoisan ajan vakiotuotteenani. Hienosti toimii ja miksipäs ei toimisikaan, kun se alkuperäinenkin niin hienosti upposi. Puhdaslinjaista, varmaotteista ja maistuvaa lageria… Just näi!
Laitilan Kukko Helles on suodatettu vaalea lager. Oluttyypin juuret ulottuvat 1800-luvun lopun Müncheniin, jossa se luotiin saksalaiseksi vastineeksi tšekkiläiselle Pilsner-tyyppiselle oluelle. Oluessa on perinteistä Pilsiä runsaammin käymiskelvottomia sokereita, jotka lisäävät täyteläisyyttä. Humalointi on yksinkertainen ja selkeä. Kukko Helles -oluen valmistuksessa on käytetty kotimaisia vaaleita maltaita ja saksalaisia humalia (Magnum ja Perle).
Laitilan Kukko Helles 5,0%
Vaaleankeltainen, valkeavaahtoinen olut. Aika raikas ilmestys.Tuoksussa vaaleaa, viljavaa mallasta sekä yrttisen ruohoista tuoreutta. Puhdas, selkeä ja suoraviivainen. Kevyttä hujaisuuttakin löytyy, kuten ”kevyemmässäkin” versiossa.

Maku on toimiva. Taas linjoiltaan selkeä, taustoiltaan puhdaspiirteinen ja raikas. Makua löytyy tyyliin sopivissa määrin, eikä se raskaaksi verrattain runsaasta olemuksestaan huolimatta taannu. Viljava mallas, sen kevyen makea juonne ja sopivan leikkaava, yrttisen ruohoinen humalointi takaavat tarjonnan laadun. Odotetun toimiva Helles.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti