maanantai 30. syyskuuta 2019

HIISI Ikiiurso Imperial Stout Tennesee BA (Jack Daniel's)

HIISI Ikiiurso Imperial Stout Tennesee BA (Jack Daniel's)
  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 12,0
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi
HIISIn jyhkeän muhkea Ikiiurso-sarja jatkaa kulkuaan uuden, totutun uhkean painoksen voimin. Jättiläinen on tällä kertaa herätetty henkiin Jack Daniel’s -viskitynnyristä, johon pullon kyljessä mainittu ”Tennesee-tynnyrikypsytty” -alaviitekin meitä johdattelee. Olut on valmistettu noin vuosi sitten ja sille kertyi tynnyri-ikääkin useamman kuukauden verran.

Kaksitoistaprosenttinen, tuttuun ulkoasuun sonnustettu arvojuoma löytyy nyt myös Alkon valikoimista, josta sen saa lunastettua omakseen senttiä vaille kymmenen euron pullohinnalla. Olut on joka ropposen arvoinen ja edelleen yksi kotimaisten pienpanimoiden kärkituotteista. Vuodesta ja erästä toiseen. Kaudesta riippumatta.

IU-perhettä on kehuskeltu blogissa myös menneinä vuosina, eikä linjaan tämän perusteella ole tarvetta tehdä muutoksia. Alkuperäisen Ikiiurson tarinan voi lukea tästä ja sitä seuranneen Oloroso-tynnyröidyn version esittelyn näkeepi täältä. Näiden lisäksi on olemassa myös muita Ikiiurso-versioita, kuten vastikään oman sarjansa Suomen Paras Olut -kilpailussa voittanut bourbon-kypsytetty näkemys.

HIISI Ikiiurso Imperial Stout Tennesee BA (Jack Daniel's)
Sysimusta, suht hidasliikkeinen ja tummuudessaan melko paksulta vaikuttava olut, jota ruskea vaahto kauniisti koristaa. Tuoksu tarjoaa suklaata, runsaan paahtunutta mallasta, kypsää hedelmää ja viskistä tammea. Mokkaa, paahdetta, limppua, kaakaota... Syvää ja vivahteikasta.

Maku on särmikkäämpi. Todella runsas, moniulotteinen ja lämmittäväkin. Tummaa suklaata, kaakaota, kahvin vivahteita, paahtunutta maltaisuutta limpun tuntumalla. Lopusta löytyy lämmön lisäksi myös kohtalaista katkeroa. Aika tiukkaa tavaraa, hyvällä tapaa. Tuoksun kypsää hedelmää on hankalahko löytää mausta, mutta on sitä silti siellä. Alkupuoli on loppua pehmeämmän tuntuinen, melko samettinen ja runsasluonteinen.

Viipyily viskin aiemmin kansoittamassa tammikodissa antaa oluelle oman, toimivan lisämausteensa, muttei pröystäile liioitellen saati muita vivahteita polkien. Jopa yllättävän hillityksi väkevämmän voimajuoman tasapainoisen läsnäolon vaikutelma jää. Sopii minulle.

Tuntumaltaan olut on melko runsas, huulia tahmaava ja todetun lämmin. Alkoholi ei maistu, joskin sen läsnäolon kyllä huomaa, muttei lainkaan huonossa mielessä. Kokonaisuus on hyvin tasapainossa, se tarjoaa runsautta ja vahvuuden langettamaa vastuuta, joka ilmenee hidasliikkeisyytenä ja aikaa vaativana nautittavuutena. Taattua laatua.

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti