torstai 19. syyskuuta 2019

Põhjala Odravein

Põhjala Odravein
  • Tyyli: Barley Wine
  • Alk.%: 12,0
  • Panimo: Põhjala, Tallinna, Viro
Põhjalan Alkossakin vaikuttava ohraviini on ilmeisesti panimon vuotuinen synttäriolut ja kieltämättä aika kiva sellainen. Jyhkeä, kaksitoistaprosenttinen ja lämmittävä olut on odotuksellisesti melko hidasta nautittavaa ja vaikkei sen suutuntuma aivan tappiinsa ylläkään, soljuu se lasissa pitkään viipyillen, hartaasti nauttien.

Sen rakennusaineina toimivat mallaspuolella Pale malt, Melanoid Malt, Cara Pale, Cara 150 ja Cara 300 humalakirjon painottuessa ”perinteisempiin” lajikkeisiin (Magnum, Cascade ja Goldings). Odraveinistä on olemassa myös erinäisiä tynnyriversioitakin, mutta niiden kohdalla vähän mietityttää, kuinka paljon tuntuma ja makujen syvyys ohentuu twistin myötä. Pitäisi ehkä maistaa ennen isompaa empimistä….

Põhjala Odravein
Punakan ruskea, vaalean vaahdon nostava olut liukuu verkkaisesti alas lasin reunoja pitkin. Tuoksu on mehevän maltainen, lämmin ja voimakkuutta uhkuva. Eli kaunis. Kuivattuja luumuja, paahtuneen toffeista mallasta, siirappista mallasleipäisyyttä ja kuivahedelmiä. Tiukempi nuuhkaisu nostaa voimakkuuden nenään aika terävänä, edelleen siirapin kyllästämänä. Onpas kiva.

Makukin kolahtaa. Runsaan maltaisuuden vastapainona on myös lopussa aika napakasti puraisevaa katkeroa. Soljuva ja syvälle ulottuva maltaisuus tarjoaa toffeisuutta, paahtunutta limppuisuutta, siirappisuutta ja kuivahedelmäisyyttä luumujen johdolla. Lämmön tunne on voimakas ja soljuvuutta halkoo katkeron ohella alkoholin kärkevyyskin. Ei haittaa, kuuluu lajin luonteeseen ja selkeyttää muutoin ehkä liiankin imeläksi yltyvää tunnelmaa.

Suutuntuma saisi tosin olla muhkeampi eli aivan huippuunsa ylistettävissä tämä ei kuitenkaan ole. Hemmetin hyvä kuitenkin, mikä kelpaa kyllä sekin.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti