torstai 16. tammikuuta 2020

Hiisi Ikiiurso Islay Barrel Aged (2020)

Hiisi Ikiiurso Islay Barrel Aged (2020)
  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 12,0
  • Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi
Hiisin aika. Sen voisi sanoa jälleen koittaneen, kun kunnioitusta herättävä Ikiiurso on taas herätetty uniltaan. Äskettäin Alkoihinkin livahtanut pullote omaa tänä vuonna varsin vahvan, aiemmista eristä selvästi poikkeavan leimansa. Kaikessa hiljaisuudessa kypsynyt, tammisessa kotipesässä voimistunut Ikiiurso näet yhdistelee syvän mustia makuja, pohjolan mystiikkaa ja Atlantin ahavoittamien skottisaarten henkeä. Islay. Tuo sana ja sen monille tuttu makumaailma kaikuu vahvana tämän oluen laineilla.

Ikiiurso on Hiisin oluista se suurin ja monessa mielessä mahtavinkin. Kaksitoistaprosenttinen, hidasliikkeinen ja runsaudellaan kunnioitusta herättävä olut hurmaa paitsi maullaan, myös symboliikallaan. Sen ylimaallinen tunnelma yhdistettynä Hiisin taidokkaaseen, pohjolan mystiikkaa tursuavaan tarinankerrontaan hiljentää epäilijät kerta toisensa jälkeen. Jotain olutta isompaa näihin aina kytkeytyy ja ehkä se korkkaushetkikin valitaan vähän sen mukaan, että kokemuksesta muodostuu kokonaisvaltainen.

Hiisi Ikiiurso Islay Barrel Aged (2020) luontaisessa ympäristössään.
Runsas ja monessa suhteessa äärirajoille viety olut kuvastaa hyvin myös Hiisin periaatteita. Panimolla on ollut alusta alkaen tavoitteena paitsi oluen, myös itse panimon rajojen haastaminen. Ikiiurso ja sen itsepintainen tarinan jatkaminen tukee tätä, useammankin kerran olutkansalle julkituotua filosofiaa. Siinä missä Hiisin peruskeiton (kuin myös perus-Keiton) saanti keittokerralta on parisentuhatta litraa, jää Ikiiurson iltapuhteesta talteenotettavaa alle puolet siitä, noin 800 litraa. Suuri olut vaatii tavallista enemmän aikaa ja vaivaa, eikä sen kanssa mennä sieltä missä aita olisi kaikkein matalimmillaan – tai edes kepeällä hyppykorkeudella.

Mutta Islayta siis. Savuviskien luvattu kotisaari lienee valtaosalle varsin tuttu ainakin tuotteiden ja ominaismakujensa puolesta ja nykyään harvemmin viskiä sieposkelevana suuntaan mielelläni nuo vähäiset makumatkani sen antimien suuntaan. Koska viskitynnyri on kooltaan suhteellisen kompakti ja keitto useampia satoja litroja, ei koko ursoa ole yhteen tynnyriin mahdutettu kypsymään. Samalta saarelta ne kuitenkin kaikki ovat, mutta alkuperiä on kuuleman mukaan pariakin. Ardbegiä ja Laphroagia ainakin, ensimmäinen ehkä enemmän painotettuna.

Eri tynnyreissä kypsynyt blendi on sitten koostettu yhdeksi eheäksi Ikiiursoksi, joka Islayn lipun alla nyt purjehtii. Savuviskin leima on eittämättä vahvana läsnä, mutta nuoresta iästään huolimatta se iskee tähänastisista Ikiiursoista parhaiten makuhermooni. Tömäkkähän se maku on ja aika varmasti sitä pyöristyttää, mutta herkullinen ja määrätietoinen tunnelma puhuttelee runsaan savunsa leimaanana hienosti. Panimon väki muuten vinkkasi, että heidän harjoittamansa laaduntarkkailun ja kehitysseurannan mukaan näiden oluiden optimaalinen nautinta-aika alkaa kahden vuoden kuluttua pullotuksesta, eikä se kolmaskaan auringonkierto pahaksi olisi. Pitää itsekin kartuttaa varastoa parilla lisäpullolla.

Arvioitu olut on saatu panimolta.

Hiisi Ikiiurso Islay Barrel Aged (2020)
Sysimusta, ruskean, ohuen vaahtorenkaan nostava olut. Jyhkeä näky. Tuhti tuoksu on kyllästetty viskisavuisella verholla. Vaikuttavaa. Ihastuttavan savuisen, viskisen runsauden alta löytyy paahtuneen maltainen, limppuinen ja tuhdiksi veikattava runko jää melkolailla tynnyrivaikutuksen varjoon.

Maku paljastaa enemmän. Se on edelleen hyvin, hyvin savuisen viskinen. Islayn henki on vahvana läsnä. Mukaan mahtuu muutakin. Paahtunut, siirappinenkin maltaisuus tuo mukanaan myös tervaista tuntua. Lopusta löytyy myös lakritsia, alkupuolella suklaatakin. Hyvin monipuolinen, toisaalta taas kovin Islayn mahdin dominoiva kokonaisuus. Toimii minulle. Poikkeavin, mutta samaan aikaan kenties toimivin BA Ikiiurso koskaan, joka lasiini on päätynyt.

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti