tiistai 7. tammikuuta 2020

Panimoyhtiö X Tammi Gin BA Imperial Stout

Panimoyhtiö X Tammi Gin BA Imperial Stout
  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 9,0
  • Panimo: Panimoyhtiö X, Jyväsylä, Suomi
Panimoyhtiö X:n tuhdin Imperial Stout -trilogian ympyrä sulkeutui heti vuoden alkajaisiksi, kun sen viimeinen edustaja, Tammi, julkistettiin suurelle yleisölle. Kun me marraskuussa hörpiskelimme koko sarjan kantaäitinä tunnettua Marrasta ja valmistauduimme joulun viettoon piparimausteteisen Pukin äärellä, uinui vuoden alkua odottanut Tammi Kyrö Distilleryn tammisen ginitynnyrin sisuksissa.

Neljä kuukautta tynnyrissä kypsynyttä olutta valmistui varsin rajallinen, noin reilun sadan litran erä, jota löytyy panimon oman kaupan lisäksi myös  valikoiduista anniskeluliikkeistä – Jyväskylässä ainakin Teerenpelistä ja Harry’sistä, jossa virallisempi julkistustilaisuuskin viime perjantaina pidettiin. 

Tammi ja sen tynnyri.
Ginin läheisyys on maussa varsin vahvana läsnä ja vaikka puhutaan aika tuoreesta pullotteesta, on sen tasapaino isoihin makuihin nähden yllättävän hyvin hallinnassa. Ginin mausteinen sivallus on toki hyvin terävä, mutta rungon runsaus pistää hyvin vastaan, kuten Pukin kohdalla totesin. Ostin panimokaupasta kaksi pulloa, joista toinen saa jäädä sivuun odottelemaan tulevia aikoja. Jännä nähdä, mihin suuntaan makumaailma ja se korkeimmat huiput kehittyvät.

Ja ei se sysimustien oluiden sarja suinkaan sammu nyt julkaistun Tammen myötä, vaan sekä Marrasta että tynnyrikamaakin on kypsymässä tälläkin hetkellä lisää. Kevään aikana Heinämäestä kuulunee paljon muutakin uutta ja viimeistään tulevan Olutsataman aikaan olemme viisaampia laajahkoksi kaavaillun uutuuskattauksen suhteen.
Tammi on monen muinaisen uskonnon pyhä taianomainen puu. Myös Suomessa tammen on uskottu sisältävän maagista voimaa eli väkeä, joka vapautui kun tammen kaatoi. Tämä ginitynnyrissä kypsytetty imperial stout sisältää juuri tuon tammen taian yhdistettynä ginin katajaiseen aromiin.
Panimoyhtiö X Tammi Gin BA Imperial Stout
Sysimusta, ruskean ja pitkäkestoisen vaahdon nostattava olut. Tuoksu on runsas ja monipuolisen paahteinen. Tummaa suklaata, mokkamaisen paahtunutta maltaisuutta, pehmeää espressoa ja taustalla pysyttelevää karamellisuutta, joka yhtyy niinikään piilottelevaan kypsään hedelmäisyyteen. Ilmoilla leijailee myös raikasta yrttisyyttä, selkeähköä ginin katkua, jonka voimakkuus on kuitenkin aluksi varsin mietoa – voimistuu lämmön myötä kohtalaisen paljonkin.

Maussa oluen juju on selvemmin esillä. Äkkinäinen hörppy lähes jääkaappikylmästä oluesta paljastaa ginilisän melko rujolla tapaa, nielussa lämmittäen ja kielen kannoilla maistuen, mutta odottelun tuoma lisäpyöreys ja oman hötkyilyn hillitseminen selventää kuviota huomattavasti. 

Olut on edelleen runsaan suklainen, paahtunut ja kahvinenkin runko liikkuu hitaasti ja tahmaa pyöreydellään myös huulia. Gin ja etenkin sen mausteisuus ovat myös todetun vahvana esillä, mutta sulautuvat syvän rungon laineille varsin mallikkaasti. Alkuun vähän kärkevänä, muttei kuitenkaan ylilyövänä elementtinä. Jälkimaku on aika tiukka, lämmittävä ja samaan aikaan railakkaan yrttinen. Suklaisuus kuitenkin sopeutuu siihen mukavasti säilyttäen tasapainon voimakkaiden makujen temmellyksessä ja pehmentäen lopetuksen terävyyttä oleellisesti.

Hidas, ajan myötä paljonkin tasoittuva ja oman teemansa selkeästi esiin tuova olut. Hyvä lisä trilogian muiden tuotosten joukkoon. Toinen pullollinen saa jäädä ihmettelemään ajan vaikutuksia.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti